Læsetid: 3 min.

Asylansøgere kan ikke få kontakt til danskere

24-årige Reza Ismaili har i to år forgæves kæmpet for at få kontakt til danskere uden for Sandholmlejrens mure. Nu tilbringer han og syv andre asylansøgere en uge sammen med unge danskere på ølejr på Livø i Limfjorden
19. august 2006

Unge danskere og asylansøgere danser side om side i en gammel kirke på Livø. Kirken på den ubeboede ø danner rammen om Livø-lejrens capoeirahold, hvor omkring 20 mennesker synger og danser den brasilianske kampdans.

De vugger frem og tilbage, alt imens de klapper i takt og svinger med deres arme og ben. En af dem er 24-årige Reza Ismaili, der med entusiasme og glæde synger for.

Reza er oprindelig fra Iran, men flygtede til Danmark som 21-årig og har boet på Asylcenter Sandholm i over to år. Siden Reza kom til Danmark, har han kæmpet for at lære dansk og danskerne bedre at kende.

"Jeg har lært dansk, og jeg vil også meget gerne lære danskerne bedre at kende. Jeg har valgt en positiv vej," siger Reza.

Møder aldrig danskere

Selv om Reza snakker dansk og er meget ivrig efter at lære danskere at kende, har det været endda meget svært.

"Jeg har chattet meget med danskere over internettet. Men det er umuligt at mødes med dem, for når de hører, jeg er asylansøger, mister de lysten til at tale med mig," siger han og uddyber: "Jeg har brugt så mange kræfter på at komme i kontakt med omverdenen, og det kan næsten ikke lade sig gøre fra et asylcenter. Omverdenen må komme til mig," griner han og slår ud med hænderne.

Selvom Reza laver sjov med, at hans forsøg på at tage kontakt til det danske samfund har været forgæves, slår han fast, at han i den grad har savnet kontakten til det omgivende samfund.

"Det har været meget frustrerende. Jeg er jo ikke bare en asylansøger, men også et menneske," forklarer han

Nu er Reza blevet en del af et nyt projekt, som giver ham mulighed for skabe relationer til unge danskere. Et nyt initiativ på Socialistisk Folkeoplysningsforbunds (SFOF) traditionsrige Livø-lejr, har gjort at Reza og syv andre asylansøgere fra Asylcenter Sandholm deltagere på lige fod med unge danskere på sommerens Livø-lejr. For Reza er det den mulighed for at lære unge danskere at kende, som han har ventet på.

"At være på Livø er helt perfekt. Her er alle lige, og jeg har helt glemt mit liv i Sandholmlejren. Her synger og danser jeg som alle andre," siger han.

Reza fortæller, at han i Iran var aktiv i studenterpolitik, og at hans gruppe blev infiltreret af præstestyrets hemmelige politi. Derfor var han nødt til at flygte. Han er uddannet IT-tekniker ved Teherans Universitet, men Rezas uddannelse er ikke godkendt i Danmark. På Livø har Reza dog fået chancen for at bruge sin viden igen.

"Her kan jeg vise folk, at selv om jeg er asylansøger, så er jeg et aktivt menneske," siger han og uddyber: "Her kan jeg snakke computer og IT med de andre, og måske kan jeg også hjælpe dem. Her kan folk se, at jeg har viden, og at jeg er til at stole på".

For Reza har Livø været en god og vigtig oplevelse, der har givet ham nye netværk og venskaber.

"Asylansøgere er venner med andre asylansøgere, mens danskere er venner med danskere," siger han, og forklarer: "Det er som ringe i vandet. Jeg startede med at kende én dansker, og nu kender jeg 20".

For Reza er det første gang, han har været sammen med danskere i mere end et døgn ad gangen, og det har betydning.

"Det betyder meget at have fået danske venner. Også når jeg en dag får opholdstilladelse," smiler Reza.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her