Læsetid: 2 min.

ATP støtter angrebet på billig kopimedicin

Den danske pensions-kasse ATP har en af deres største udenlandske investeringer i Novartis. Men ATP har ikke tænkt sig at kritisere medicinalfirmaet for dets retsag mod den indiske patentlov
7. marts 2007

Den danske pensionskasse ATP følger nøje den indiske retssag som Novartis har anlagt for at udfordre landets patentregler.

"Der er ikke tale om noget brud på vores retningslinjer for social ansvarlighed," siger aktiechef i ATP Claus Wiinblad. Pensionskassen har aktier for 822 millioner kroner i Novartis.

Det anfægter Søren Brix, speciallæge og formand for Læger Uden Grænser:

"Det har en dødbringende effekt, at vores apotek er ved at tørre ud, og det er sørgeligt, at ATP er en del af problemet, og ikke en del af løsningen."

Men ATP afviser kritikken af det schweiziske firma.

"Det præparat, som retssagen i Indien omhandler, står ikke på FN's Verdenssundorganisation WHO's liste over livsvigtig medicin. Derfor ser vi det som en anden type sag end aids-sagen i Afrika."

Det argument holder ikke mener Søren Brix, Læger Uden Grænser, som netop sammenligner retssagen i Indien med den retssag, 39 medicinalvirksomheder blev tvunget til at opgive i 2001. Sagen handlede om, at selskaberne ville have sat en stopper for sydafrikansk import af billig kopimedicin fra Indien.

"20 procent af vores patienter mangler en type aidsmedicin, som ingen tør producere på grund af den her retsag," forklarer Søren Brix.

"ATP ser kun på det konkrete produkt i retssagen og overser den lavineeffekt, afgørelsen kan få for at skaffe medicin til verdens fattigste", siger han. "Novartis har valgt et uskyldigt produkt for at køre en principiel sag. Men retsagen får konsekvenser for de 9.000 patentansøgninger, der ligger og venter," siger Søren Brix. Indien vedtog i 2005 en ny patentlov, og Novartis' søgsmål udfordrer ikke kun afvisningen af patentet på et bestemt kræftprodukt, men også selve lovens formuleringer.

Socialt ansvar

ATP er ikke interesseret i at kommentere den konkrete kritik fra Læger Uden Grænser. I stedet uddyber Claus Wiinblad, hvorfor retssagen ikke er et problem i forbindelse med det konkrete produkt.

"Vi har hæftet os ved, at Novartis rent faktisk giver den her medicin gratis til 99 pct. af de indiske patienter."

Det afviser Læger Uden Grænser som en del af medicinalvirksomhedens taktik.

"Det er smart udtænkt, at man har valgt et produkt som man forærer væk, men retssagens afgørelse får betydning for hele den indiske patentlov." ATP har vedtaget et sæt retningslinjer for social ansvarlighed, som alene siger, at pensionskassen ikke må investere i selskaber, der bryder internationale konventioner og national lovgivning. Og at virksomheder skal følge ikke nærmere bestemte 'normer for social ansvarlighed i de lande og på de markeder, hvor de virker'.

Enhedslisten spurgte for nyligt finansministeren, der udpeger et af medlemmerne i ATP's bestyrelse, hvorvidt han ville rejse sagen. Det afviste Thor Pedersen med henvisning til ATP's egne retningslinjer for social ansvarlighed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her