Læsetid: 4 min.

Aukens stopflop

24. maj 2000

"Jeg har meget svært ved at se, hvordan det kan lade sig gøre at lave et storcenter i Ørestaden, hvis vi stadig har en SR-regering efter valget."
Miljøminister Svend Auken i Information den 7. marts 1998 - fire dage før sidste folketingsvalg

MANGLENDE FANTASI er ellers ikke noget, man beskylder miljø- og energiminister Svend Auken for. Men her - i sagen om et storcenter i Ørestaden - blev han svigtet af sin evne til at se de utroligste ting levende for sig.
For Auken har nu meddelt, at han er indstillet på at godkende storcenteret. I en hensynsfuldt barberet udgave, gudbevares; centerets butiksareal har ministeren studset ned fra de ønskede 70.000 kvadratmeter til 60.000 - så han kan hævde, at sagen falder anderledes ud end under en borgerlig regering.
En gevaldig indkøbskatedral er der stadig tale om. For at give en idé om størrelsesordenen: Et normalt parcelhus er 120 kvadratmeter bebygget areal. Butiksarealet i centeret svarer til 500 parcelhuse. Plus yderligere 333 parcelhuse, som centerplanerne afsætter til det, som planlæggere på nudansk kalder leisure - forlystelser af allehånde arter.
Hele hurlumhejet får prima beliggenhed. Lige dér, hvor Øresundsmotorvejen krydser Ørestaden på
Vestamager. Netop den placering huer center-investorerne, for de ser for sig et kundeopland, der strækker sig fra Blekinge til Fredericia. Stort skal der handles. Så stort, at kun et fåtal af kunderne vil orke at slæbe indkøbene op på de tog, der i skikkelse af Øresundsbanen og Københavns metro har skæringspunkt ved samme center.

HER NÆRMER vi os det penible i Aukens beslutning. For hvorfor er det fælt at fravige det butikscenterstop, som han selv dekreterede og siden fik et folketingsflertal med på?
Det forklarede miljøministeren selv så fortrinligt, da han fire dage inden folketingsvalget i 1998 for Informations læsere begrundede sin manglende evne til at se et Ørestads-center for sig. Auken sagde dengang:
"Det er vigtigt at få bremset butiksdøden, for jeg tror, det spiller en rolle for vores miljø, at vi har nogle levende byer. At Danmark ikke kun er for dem med bil, men at man har mulighed for at bevare de gamle butiksgader."
Så sandt, så sandt. Åbenbart ikke betydningsfuldt for miljøministeren længere. Men stadig en kendsgerning, at mega-centeret i Ørestaden vil suge kunder væk fra Amagerbrogades handelsstrøg og fra Københavns City, for nu blot at nævne de nærmeste i centerets vidtstrakte opland. Den lette biladgang og parkering vil give en konkurrencefordel til Ørestads-centeret, et gok opad til biltrafikken og et gok nedad til de traditionelle indkøbsstrøg. Altså den onde cirkel, som især i udlandet, men efterhånden også herhjemme
berøver de historiske bycentre livet.

HVORFOR GØR Auken det så, når han selv så godt som nogen er klar over, at han skubber i den gale retning? Svaret er trivielt: penge. De penge, som staten skal redde hjem ved grundsalg i Ørestaden, så den kan finansiere bygningen af Københavns metro. Den tovlige betalingsform for metroen var Auken selv med til at hitte på i 1991, da han som formand for Socialdemokratiet lavede Ørestads-aftalen med VK-regeringen.
Med udflytningen af offentlige institutioner, herunder Danmarks Radio, har regeringen fået gang i grundsalget i Ørestadens nordlige del. Det kniber stadig i den sydlige. At jage statsbyggeri også derned ville være for åbenlyst snyd og pinligt. Men hurra! Det private erhvervsliv tilbød sig med centerplanerne. Og så skulle da fanden sige nej - har finansminister Mogens Lykketoft utvivlsomt belært miljøministeren om.
Nu begynder grinagtighederne at melde sig.
*Komik nummer 1: For at betale en metro, der skal styrke den offentlige transport, går miljøministeren med til et indkøbscenter, der vil styrke privatbilismen. Altså: Metroen bliver betalt, men færre vil køre
med den.

OG HIRHIR, for de lattermilde er der mere at grine ad:
*Komik nummer 2: Da Ørestaden blev tromlet igennem Folketinget, var der ingen, der havde forestilling om, at den skulle bruges til mega-indkøbscentre. Uha nej, den skulle skam være til fremtidsrettet højteknologi, viden og informationsformidling. En slags campus, en moderne udgave af Aarhus Universitet - udmalede, ja, gæt selv: Den Århus-centrerede Svend
Auken. Havde nogen fra talerstolen sagt mega-shopping-center, var vedkommende blevet mødt med fyråb, medmindre det havde lydt overbevisende, for så var lovforslaget skyndsomst blevet hevet af dagsordenen.
Er der nogen, der har mavemuskler til mere moro, så kommer her en yderligere anledning:
*Komik nummer 3: De borgmestre og amtsborgmestre, som i det øvrige land har fået storladne indkøbscenter-planer trynet af Aukens 'centerstop', har allerede bebudet, at de nøje følger Ørestadssagen.
Giver han sig dér, kræver de deres projekter op til ny og velvillig behandling. Andre borgmestre i hovedstadsområdet vil også vide at kræve sig betalt. Ministeren får travlt med at ekspedere dispensationer til nye butikscentre.
Måske endda endnu travlere end den borgerlige regering, som Svend Auken i 1998 så indtrængende advarede imod. dr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her