Læsetid: 4 min.

Auschwitz-løgnene

Da 'Auschwitz-dag' nu er officiel mindedag i Danmark, er det en udmærket lejlighed til at gøre op med en række af de løgne, der stadig florerer om Holocaust
13. januar 2007

Om to uger, lørdag den 27. januar, er det præcis 62 år siden, at Auschwitz blev befriet af Den Røde Hær. Blandt de hundredtusinder af fanger, der de foregående år var deporteret til lejren, var langt de fleste slået ihjel eller omkommet af sult, mens de resterende enten var sendt ud på en regulær dødsmarch til lejre længere fra fronten eller nu anstrengte sig for at overleve i de iskolde barakker.

SS'erne var selv flygtet over hals og hoved, men havde i skyndingen nået at sprænge krematorier i luften og afbrænde papirer for at sløre deres forbrydelser. Alligevel kunne ingen, efterhånden som rædslerne blev afsløret af de overlevendes beretninger og på anden vis dokumenteret, være i tvivl om, at mennesker var blevet systematisk og industrielt henrettet som konsekvens af deres race, religion, overbevisning og seksualitet. Eller rettere: Ingen burde være i tvivl om det, for nogen har ikke desto mindre benægtet, at der nogen sinde fandt tilsigtet udryddelse af jøder, romaer, kommunister og homoseksuelle sted i Auschwitz.

Eksponent for denne benægtelse er den tyske nazist, Thies Christoffersen, der i 1973 gav fænomenet dets navn med titlen på en pamflet, der skulle gøre op med Auschwitz-løgnen. Påstanden om, at Auschwitz var en harmløs arbejdslejr, hvor der blev danset og sunget til arbejdet, og hvor fangerne blot døde af sult, da forsyningerne svigtede, er så absurd, at man knap gider tilbagevise den. Imidlertid florerer der ganske mange andre løgne om Auschwitz, der knap så iøjnefaldende bidrager til at undergrave en adækvat forståelse af Holocaust og dermed øger risikoen for en gentagelse. Da "Auschwitz-dag" nu er officiel mindedag i Danmark, kan det derfor være en udmærket lejlighed til at bringe et skønsomt udvalg af disse løgne:

Internationalt anliggende

Det er løgn, at Holocaust alene er et nationalt anliggende mellem tyskere og jøder, sådan som Jesper Langballe antydede i sin ordførertale for Dansk Folkeparti i Folketinget den 14. maj 2003 om offentlig finansiering af uddannelses- og oplysningsaktiviteter i forbindelse med Auschwitz-dag. Han sagde da, at Auschwitz-dag for jøderne måtte have "karakter af en national mindedag, som en danmarkshistorisk mindedag har det for os andre". Holocaust er, om end iscenesat af tyskere og effektueret mod andre end danskere, et internationalt anliggende, da det ikke var qua tyskere, men på trods af den menneskelighed, de deler med alle andre, at nazisterne satte sig for at udrydde jøderne uden at give afkald på selv de mest barbariske metoder.

Det er løgn, at der går en lige vej fra Hitlers Mein Kampf til Auschwitz, sådan at Holocaust er en ligefrem konsekvens af én mands ideer, og sådan at gerningsmændenes eneste skyld er at have parreret ordre. Det Tredje Rige var nok totalitært, men organisatorisk bestod ikke desto mindre af et væld af relativt autonome og indbyrdes konkurrerende institutioner, der selvstændigt tog initiativer, som hver især bidrog til folkedrab på jøder og romaer og massedrab på homoseksuelle og kommunister.

Ideologien var central

Det er løgn, at ideologien ikke er afgørende, sådan at Holocaust kunne have fundet sted i et hvilket som helst andet ideologisk klima, blot der historisk havde vist sig grobund for antisemitisme.

"For Holocausts vedkommende var pragmatiske hensyn marginale, mens ideologien var det centrale", skrev Jacques Blum og Eva Bøggild således for et par år siden i Erindringens Fremtid. Auschwitz-dag i Danmark. "Jøder ejede intet territorium, der skulle erobres, de kontrollerede ikke den tyske økonomi (...), de fungerede ikke som en enig gruppe, men som konkurrerende individer, havde ingen militær magt, og deres politiske indflydelse var, om overhovedet, marginal. Den basale motivation for deres udryddelse var ren ideologi, bygget på nazisternes forestilling om en jødisk konspiration, der havde til hensigt at omstyrte og kontrollere verden. Til dato er der intet folkedrab, der har baseret sig så totalt på myter, hallucinationer, abstraktioner, manglende pragmatik og ideologi."

Det er løgn, at Gulag og Holocaust er formelt identiske. Sovjetkommunisterne indrettede ikke regulære udryddelseslejre, og selvom de myrdede 30 millioner i Gulag, gjorde de det ikke med henvisning til de likvideredes genetiske urenhed eller racemæssige underlegenhed.

Det er løgn, at Holocaust af væsen er unik, for selvom den er uden fortilfælde, kan den naturligvis - altså i kraft af menneskets natur - gentages (ellers var den aldrig blevet en historisk realitet). "Den ondskab, der gjorde Holocaust mulig, hørte ikke uden videre op med afslutningen på Anden Verdenskrig", advarede den svenske statsminister, Göran Persson, den 27. januar 2000 i Stockholms Stora Synagoga. "Hadets og xenofobiens ideologi udgør grundlaget for nye politiske partier, som i dag udnytter det demokratiske system til at opnå magt."

Almindelige mennesker

Det er løgn, at Holocaust er 'det onde selv' eller 'det radikale onde', for således sættes det uden for den menneskelighed, som vi alle deler med ofre såvel som bødler. Vi distancerer os fra Holocaust ved metaforisk at kalde Auschwitz for 'Helvede', for "Auschwitz var faktisk ikke Helvede, men en tysk koncentrationslejr", som den tyske forfatter Martin Walser ædrueligt skrev for 40 år siden i Unser Auschwitz. "Og bødlerne var ingen fantastiske djævle, men derimod mennesker som dig og mig, tyskere eller sådanne, der gerne ville være det."

Det er løgn, at Holocaust er principielt uforståelig, for det var mennesker som os selv, der begik udåden. "Og så længe vi opfatter det som 'ubegribeligt' og 'ufatteligt', distancerer vi os fra dem, der gjorde det", formaner den tyske journalist og forfatter, Georg Heller, der selv som dreng blev interneret i en tvangsarbejdslejr, fordi hans far var jøde. "Og så længe de, der gjorde det, er andre end os, vil intet mindesmærke, ingen 'passiv' eller 'aktiv' erindring bringe os nærmere en verden, hvor det 'aldrig mere' vil ske."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Allan Ⓐ Anarchos
Allan Ⓐ Anarchos anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu