10. december 2005

Det er blevet umuligt at diskutere politik, siger den radikale partileder, Marianne Jelved, efter at Velfærdskommissionen effektivt fik skudt sit arbejde i sænk umiddelbart efter fremlæggelsen

- Hvorfor er det så svært for politikerne at tale om velfærdsreformer?

"Det fleste politikere slår automatpiloten til, når emnet er ændringer af samfundet. Boligskat kan tjene som eksempel. Det at hæve boligbeskatningen med en halv procent over 20 år, det er fuldstændigt uladsiggørligt. Det er umuligt at diskutere."

"Man kan ikke bruge ordet boligskat, hvis man er politiker, fordi så forventer man, at alle vælgerne straffer en. Det er jo helt fantastisk, at man skal have en folkevalgt forsamling, der laver tabuer på en lang række områder, fordi de tror, at vælgerne er på en bestemt måde. Jeg tror som udgangspunkt, at vælgerne er nøjagtigt lige så meget optaget af fremtiden, som politikerne er, og de er lige så ivrige efter, at finde nogle ordentlige svar, men de får bare overhovedet ikke lov, de får skabt den forestilling, at det er enormt farligt det her. Og deri ligger jo også det besynderlige billede af, at alt i det danske samfund er fint, som det er i dag. Men det er det ikke."

"Der er faktisk mennesker, der har det ret elendigt, som har svært ved at komme ud på arbejdsmarkedet, som er udsat for forarmelse, og som ikke får den tilstrækkelige hjælp," siger den radikale leder .

Marianne Jelved beklager nedsættelsen af kommissioner og tænketanke befolket med eksperter og embedsmænd.

Regeringen fratager ifølge Jelved Folketinget den demokratiske beslutningskraft ved at placere diskussionen af omfattende problemstillinger i lukkede kredsløb uden for Christiansborg

"Selvfølgelig skal vi ikke have kommissioner. Man kunne starte med at se på vilkårene for politikerne, når de skal kommunikere med vælgerne. Adgangen går gennem medierne. Og her er det ikke let for politikerne at få argumenter og begrundelser for deres politik få bredt ud i medierne."

"Men det skal ikke være en undskyldning. Politikerne må finde en måde at gøre det på, for demokratiet kan ikke holde til, at politikere lader som om at fem og syv er lige. Og det gør de jo."

- Siger du dermed, at det er mediernes skyld, at politikerne er bange for vælgerne?

"Nej, jeg gør opmærksom på, hvor svært det er at kommunikere komplicerede argumenter. Jeg sad i tv i onsdags og klumrede i det. Man får halvandet minut og skal gøre rede for et langt resonnement. Det er svært. Det er meget nemmere at skabe frygt og bekymring og så efterfølgende sige: Jeg redder jer."

Få timer efter, at Velfærdskommissionen havde fremlagt sine forslag, fejede statsministeren, Anders fogh Rasmussen, de fleste af anbefalingerne af bordet i et hug. Det var ikke en modtagelse, der huede Marianne Jelved.

"Det må virke provokerende på de mennesker, der har engageret sig i det arbejde, der ligger her. Medlemmerne ved godt, at det er politisk ømtåleligt, men det mindste, man kunne forvente, var, at statsministeren tilkendegav, at han var interesseret i at diskutere. Men det gør han ikke, fordi han kun har én tanke i hovedet, og det er at sige: Der sker ingenting. Det er et problem, at man prøver at bilde danskerne ind, at landets fremmeste mænd og kvinder - nogle af dem - mener, at der ikke er brug for nogen forandringer, og der er ikke engang brug for at diskutere det. Det er da virkeligt mærkeligt."

- Men slutresultatet bliver vel, at I også kommer med i den aftale om 'nænsomme justeringer', der forventes færdig til foråret?

"Det vil vi gøre os meget umage for."

- Men hvis du allerede nu ved, at det ikke er nok, hvorfor holder de radikale sig ikke uden for - så kan de frustrerede stemme på jer ved næste valg?

"Det kan det selvfølgelig også ende med. Men min anbefaling er, at vi tager nogle temaer ad gange. Og her bør fokus i første omgang rettes mod tilbagetrækning. Der vælger man de forslag ud, der beskæftiger sig med det, og forhandler derfra. Og det vil være ændringer, der rækker langt frem i tiden, og det bør Det Radikale Venstre være med i. Det mener jeg faktisk," siger Marianne Jelved


Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her