Læsetid: 2 min.

Et bæredygtigt hop i gylletanken

Solvarme, vindkraft og jordvarme forsyner nyt aktivitetscenter
8. juli 2006

Samsø kommune smider børn i gylletank.

Det lyder som en skandalehistorie. Det er en solstrålehistorie fra Danmarks Vedvarende Energi-Ø:

Lars Kjeldmark, forstander for et socialpædagogisk opholdssted på Samsø, købte for to år siden en nedlagt landbrugsejendom i Kolby, komplet med svinestald og gylletank. En af de bedrifter, hvis ejer måtte give op over for den strukturudvikling i landbruget, som også har kostet Samsø sit svineslagteri med tilhørende arbejdspladser.

I sidste weekend inviterede Lars Kjeldmark så til indvielse med fadøl, jazzmusik og solskin af en ny swimingpool med opvarmet vand, fine omklædningsrum, cafésalg og flugtstole ved bassinkanten. Poolen med det azurblå vand - 16 meter i diameter - er anlagt i gårdens gamle gylletank. Vandet varmes op af 150 kvadratmeter solfangere placeret på taget af en af gårdens tidligere produktionsbygninger, pumpen til swimmingpoolen drives af strøm fra Samsøs vindmøller, og jordvarme skal sørge for varme til de ferielejligheder, der som projektets næste fase skal indrettes i gårdens svinestalde.

"Og så vil vi gerne have vores egen vindmølle her omme bagved, så hele centret kan blive et nul-energiprojekt," siger Lars Kjeldmark, der på denne dag selv står i baren og sælger is, øl og sodavand. Omkring disken står blomster og andre gaver medbragt til indvielsen af glade, lokale gæster, der nu plasker i pølen eller nyder solen ved et af cafébordene. Som Samsøs borgmester, Venstre-manden Carsten Bruun.

"Det her er da en gyllebeholder, som ikke giver naboklager. Og den overholder på smukkeste vis kravet om et flydelag," siger borgmesteren med et nik til bassinet, hvor bikiniklædte kvinder, børn og andre badegæster flyder rundt.

Borgmesteren siger, at han gerne vil bruge stedet til at lære Samsø-børn at svømme og regner med, at kommunen kan lave en aftale med Lars Kjeldmark om det.

"Jeg var nok en af dem, der grinede, da jeg første gang hørte ideen om at lave swimmingpool i en gylletank. Men det er et strålende eksempel på, hvordan man kan skabe alternativer, når gårde nedlægges og landmænd sendes ud i arbejdsløshed. Og samtidig understøtte Samsøs projekt med vedvarende energi," siger Carsten Bruun.

Lars Kjeldmark har investeret fire millioner i projektet, som han nu sammen med sin hustru og søn skal have til at løbe rundt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her