Læsetid: 3 min.

Bag sølvtæppet

6. maj 1998

PROPAGANDA får vi rigeligt af i de kommende tre uger. Tiden frem til den store stemmeprøve om Amsterdam-traktaten vil blive præget af de markante og forenklede budskaber - med deres tilsyneladende klarhed. De kampagner, der foreløbig har set dagens lys, synes lavet af folk, der mener, at konklusionen skal bøjes i neon for at nå målgruppen. I og for sig en pudsig konklusion, når emnet er danskernes forhold til EU.
I årevis har befolkningen været delt i tre store grupper - som i lange perioder har været af nogenlunde samme størrelse: En stor tredjedel der under alle omstændigheder betragter dansk EU-medlemskab som noget helt grundlæggende og uomgængeligt. En mindre tredjedel der betragter EU som et hovedproblem - og som noget der skal bekæmpes. Og så endelig den store midtergruppe, der er skeptiske overfor EU-virkeligheden, men som er i tvivl om, hvorvidt der realistisk set er andre muligheder. Og som i varierende omfang er usikre på, om deres egne holdninger vil blive fremmet af den politik, der gennemføres i EU-regi.

DET ER denne tredje gruppe - der til overflod besidder tvivlens nådegave - som også den 28.maj vil komme til at afgøre afstemningen. Og netop denne gruppe må antages i vidt omfang at nære en helt grundlæggende mistillid til de forenklede EU-paroler. Deres tvivl bygger jo netop på, at de ikke anser EU for at være roden til alt ondt endsige løsningen på alskens problemer.
En vigtig del af denne gruppe må antages at tage stilling ud fra den nuancerede og reflekterede debat. Den debat, der gør et behjertet forsøg på at danne modvægt til den populistiske ja- og nej-propaganda.
Et bud på en sådan debat prøvede Information at give input til i gårsdagens EU-tillæg (som den kommende uge rundsendes til uddannelsessteder, skoler og biblioteker landet over) og på gårsdagens debatmøde på Københavns Universitet om "Visioner for Europa".

I DAG søsættes et andet debatprojekt, der er defineret på et lignende grundlag. Men dog med en på forhånd vedtaget ja-konklusion. Det er "Nyt Europa", der som debatforum prøver at sætte sit præg på Amsterdam-afstemningen. Med et seminar og et debatarrangement sættes EU's politik overfor Øst- og Centraleuropa på dagsorden. Blandt andet med udgangspunkt i debatbogen Et helt nyt Europa, som Information bragte uddrag af i lørdags.
"Debatforum for dem, der hellere vil være kritiske inden for EU end uden for", hedder sloganet for initiativet, der også fungerer som platform for Steen Gade og SF's ja-fløj.
Debatbogen har som hovedtese, at et ja til Amsterdam i praksis er et nødvendigt skridt på vejen udvidelsen af EU med en række Øst- og Centraleuropæiske lande og at alle kræfter bør sættes ind på at påvirke EU's østpolitik.

OPLÆGGET er skrevet af folk, der har indsigt til at beskrive de faktiske problemer. Med den - redelige - konsekvens, at problemerne i de konklusioner, der drages, er til at få øje på. Forfatterne leverer faktisk en hård kritik af såvel EU's østpolitik som af den faktisk reformpolitik i Øst- og Centraleuropa. En udvidelse
baseret på kortsigtede EU-interesser kan få så barske følger, at "...det giver ny næring til autoritære kræfter - hvadenten det sker under gammel-kommunistiske eller højreradikale faner".
Samtidig leveres en beskrivelse af bagsiden af reformprocessen: "Voksende fattigdom og social udstødning - i lande som Polen og Ungarn er op mod 40 pct. af befolkningen i dag under 'det sociale minimum'. Voldsom forringelse af uddannelses- og sundhedsvæsenet. Og store interne spændinger i landene...".
Problemet er, at alle disse faresignaler netop er resultat af en udvikling, som EU har støttet. Uagtet at EU-medlemskabet kan blive afgørende for mange af landene i øst, er en ny EU-politik en afgørende forudsætning for et forsvarligt forløb.
Debatoplægget mener, at et dansk nej til Amsterdam vil svække mulighederne for en sådan ny EU-kurs. Men kan man - netop i realismens navn - sætte sin lid til denne kurs, hvis den er så skrøbelig, at et dansk nej kan ødelægge den?
Dét er en god debat. Tak for den. mol

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu