Læsetid: 3 min.

Bagdad skal være brohovede for et nyt og sikkert Irak

Koalitionen opgiver fejlslagen strategi med at få kontrol over hele Irak. Nu skal hovedstaden gøres til en sikker by
6. juni 2005

Amerikanske og irakiske styrker gennemfører for tiden en omfattende operation kaldet Operation Lightning. Operationen kan meget vel være en ændring af den hidtidige strategi over for de irakiske oprørere oven på en blodig maj.

Umiddelbart ser det ud til, at amerikanske og irakiske styrker forsøger at lægge en jernring omkring den irakiske hovedstad Bagdad for derefter at rense den for oprørere. En række eksplosioner i og uden for byen tyder dog på, at oprørerne ikke trækker sig tilbage fra byen lige med det samme. Der er få og sparsomme meldinger om arrestationer, dræbte og sårede.

Som sædvanlig er der adskillige modstridende rapporter om, hvad der foregår inde i hovedstaden, som huser mere end fem millioner indbyggere. Sidste uge såede en talsmand fra det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, endog tvivl om pålideligheden af den irakiske regerings meldinger om, at op mod 40.000 irakere deltager i operationen.

Underskud af soldater

Operationen tyder imidlertid på, at ikke mindst Pentagon har nået visse erkendelser af situationen i Irak og derfor er begyndt at skifte strategi. En alt for direkte erkendelse indebærer dog, at man samtidig indrømmer, at den hidtidige strategi har været en fuldstændig fiasko.

Hidtil har koalitionen forsøgt at patruljere i store dele af Irak, men med et kraftigt underskud af soldater. Det er en militær tommelfingerregel, at en fremmed militærmagt skal indsætte 20 soldater eller politifolk for hver 1.000 indbyggere i det land, der ønskes stabiliseret. I Irak har der imidlertid kun været omkring seks soldater for hver 1.000 indbyggere, hvilket militærstrastegisk må siges at være mere end utilfredsstillende.

Da medlemmerne af koalitionen ikke har kunnet overføre flere styrker til landet, har USA forsøgt at supplere med lejesoldater og irakiske styrker, om end resultaterne har været svingende og langsommelige.

Den seneste tid i Irak har for alvor peget i retning af en begyndende borgerkrig mellem først og fremmest sunnier og shiitter. Hverken den nyligt tiltrådte regering eller koalitionen ser ud til at kunne garantere Iraks stammer og religiøse grupperingers sikkerhed. Samtidig har oprørsgrupperne og udefrakommende hellige krigere ligeledes gjort deres til at fremprovokere en borgerkrig. I ly af en borgerkrig vil oprørerne givetvis have endnu lettere ved at angribe koalitionen.

Der har således været brug for at ændre strategien for den hidtidige oprørsbekæmpelse, hvilket iværksættelsen af Operation Lightning da også peger i retning af.

Sidste chance?

Operationen går i al enkelhed ud på, at der i første omgang lægges en jernring uden om Bagdad, hvorefter irakiske sikkerhedsstyrker støttet af den amerikanske 3. division rydder byens kvarterer for diverse oprørere. Herefter skal Bagdad fungere som en sikker zone, hvor koalitionen og ikke mindst den irakiske regering får 'arbejdsro'.

Siden den internationale koalition indtog Bagdad for mere end to år siden, har snigskytter, vejsidebomber, baghold, bilbomber og selvmordsbomber været en fast del af hverdagen i byen. Det er tydeligt for enhver, at selv efter mere end to års tilstedeværelse kan koalitionen stadigvæk ikke påberåbe sig at have kontrol med Bagdad eller blot byens indfaldsveje. Noget der ellers må siges at være beskrevet i første kapitel af Erobrerens ABC. Kombinationen af mål, mange gemmesteder og mangel på sikkerhed har ligefrem gjort Bagdad til et slaraffenland for oprørere og de valfartende, udenlandske jihadister, der har kunnet komme som det passer dem.

Hårde kampe forude

Signalmæssigt har det alt andet lige været en katastrofe, at koalitionen ikke har kunnet sikre hverken sig selv eller det statsapparat, der er tvingende nødvendigt for at få Irak til at fungere.

Bagdads størrelse gør, at koalitionen i betydeligt omfang vil være nødt til at øge sin tilstedeværelse for at opnå kontrol med byen. Det vil givetvis betyde, at kontrollen med de urolige provinser helt må opgives. Disse provinser vil oprørerne, som det efterhånden er set utallige gange andre steder i Irak, omdanne til 'sikre' tilflugtssteder, hvorfra deres aktiviteter kan udgå til resten af Irak. På længere sigt er det formodentlig målet, at en sikker Bagdad-zone lidt efter lidt kan udvides til resten af Irak. Efterhånden som lov og orden vinder frem, vil støtten til regeringen sandsynligvis blive øget.

Her og nu venter der dog en periode med heftige bykampe, hvor ikke mindst sunnierne frygter, at indenrigsministeriets shiitiske styrker vil tage ekstra hårdt fat.

Den irakiske regering og koalitionen står over for en yderst vanskelig opgave med at sikre Bagdad, men det forsøg, der nu gøres, er den eneste realistiske mulighed under givne omstændigheder for at rette op på en hidtidig fejlagtig strategi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her