Læsetid: 2 min.

Bagmandspolitiet sigter Novo Nordisk

En række danske virksomheder, herunder Novo Nordisk, sigtes af Bagmandspolitiet i forbindelse med handel med irakiske myndigheder
30. marts 2006

Bagmandspolitiet rejser sigtelse mod en række danske virksomheder, herunder Novo Nordisk, i forbindelse med selskabernes handel med de irakiske myndigheder under FN's Olie-for-Mad-program, oplyser Novo Nordisk.

Selskabet havde endnu ikke onsdag sidst på eftermiddagen modtaget den formelle sigtelse og understreger, at man ikke kender det nøjagtige indhold.

"Novo Nordisk vil straks kontakte Statsadvokaten med henblik på at få etableret samarbejde om at sikre en hurtig og effektiv sagsbehandling," fremhæver kommunikationschef Mike Rulis, Novo Nordisk.

Ifølge statsadvokat Henning Thiesen har man besluttet at sigte virksomhederne for at afbryde en eventuel forældelsesfrist i sagerne.

"Vi vil ikke risikere, at sagerne forældes, mens de ligger hos os," siger Henning Thiesen til Ritzau. Han tilføjer, at sigtelsen skal forstås sådan, at der er grundlag for at snakke med virksomhederne i det tilfælde, at der ikke er indtrådt forældelse.

"En af de sikre måder at afbryde en forældelse på er ved at rejse en sigtelse," siger Henning Thiesen. "Når skridtet tages nu, er det ikke, fordi der foreligger noget nyt," tilføjer han.

Henning Thiesen vil godt bekræfte, at sigtelsen er rejst mod Novo Nordisk, fordi virksomheden selv har meldt det ud. Men han ønsker ikke at oplyse noget om antallet af virksomheder, der har modtaget en sigtelse, eller navnene på dem.

Bagmandspolitiet undersøger i øjeblikket, om de pågældende sager rent faktisk er blevet forældede, men det er ifølge Henning Thiesen et ganske kompliceret arbejde at få fastslået, om der er sket en forældelse.

"De virksomheder, hvor dette skridt er kommet på tale, er selvfølgelig virksomheder, hvor vi kan se af papirerne, at en forældelse under visse omstændigheder kunne være mulig i nærmeste fremtid," siger Henning Thiesen.

Et problem for de mange sager er, at der i straffeloven opereres med en række forskellige forældelsesfrister. I det nuværende tilfælde er der tale om sager, som kan ramme en fem-årig forældelsesfrist.

Bagmandspolitiet har i længere tid efterforsket anklager om korruption i forbindelse med handel med Irak mod 21 danske selskaber - blandt andre Grundfos.

FN konkluderede i efteråret 2005, at de 21 danske firmaer tilsammen havde betalt ca. 40 millioner kroner i bestikkelse og returkommission til Iraks Saddam-styre. Bagmandspolitiet har siden arbejdet med sagen og var for nylig på besøg hos FN i New York for at få udleveret dokumenter til brug for anklagerne.

FN's olie-for-mad-program løb i årene 1996-2003, og mistanken om bestikkelse er rettet mod 2253 virksomheder i 66 lande.

Ifølge FN's særlige granskningsenhed, IIC, betalte de mange virksomheder omkring 11 milliarder kroner i ulovlig bestikkelse og returkommission for at sikre sig ordrer hos det tidligere irakiske regime.

Foruden Grundfos, der mistænkes for at have ydet ulovlige betalinger for 3,2 millioner til det irakiske styre, omfattede FN-listen over danske virksomheder i oktober følgende: Novo Nordisk, Bukkehave, AGCO, Løven, Magnum Ind. Technologies, Kosan, Crisplant, Oticon, Maersk Medical (nu Unomedical), Jørgen Kruuse, F.L. Smidth, Polytan, L. Daenfeldt, Ferring, TCM-NP Trucks, Brüel & Kjær, H. Lundbeck og Vikima Seed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her