Bagt med revet ost
Når man i det daglige køber ind i et almindeligt supermarked må man passere bunker af overflødig og uspændende mad - der er meget jeg ikke har lyst til at sætte tænderne i. I denne kategori er en stribe af poser med revet ost. Der findes mager revet ost og et par varianter med krydderier og hvidløg. Og så er der specialtyper til velkendte oste-retter. I en serie riveoste fra Arlas produktserie "Karoline's køkken" er pizzaost, pastaost og gratineringsost. De er designet bl.a. ud fra særlige kriterier for smelteevne. For mig er det ret ufatteligt at der skal være en specifik længde på ostetrådene, når den smelter. Jeg har smagt et par stykker og de smagte neutralt og kedsommeligt.
Som underviser i madlavning har jeg mange gange mødt mennesker, der siger, at de ikke kan lide parmesanost f.eks. drysset over en salat eller pastaret. Når man spørger ind til det, har de kun smagt parmesanost fra poser med smuldret ost, der ikke har meget at gøre med friskhøvlet eller revet parmesan- eller granaost. Og sådan kan det jo også gå med disse riveoste - altså at folk fravælger ost til madlavning. da det simpelt hen ikke er interessant i smagen. Der må være mange der har glemt eller aldrig oplevet god ost. Der er heldigvis røre i det, for en række små mejerier og selv Arla er gået i gang med at lave kvalitetsoste - de er dog ikke på hylderne i supermarkederne endnu.
Ud over den kedelige smag er der flere problemer med færdigrevet ost. Osten skal være meget tør for ikke at klistre sammen, og til de fleste poser med revet ost er tilsat antiklumpningsmiddel (kartoffelmel eller -stivelse).
Når en madvare findeles, får den en større overflade, hvilket giver kortere holdbarhed og iltning, der giver smagstab - det er som for andre madvarer f.eks. salater eller hakket kød. Revet ost har omkring tre dages holdbarhed i køleskabet, når posen er åbnet. De fleste af produkterne er pakket i kontrolleret atmosfære, men et par af dem indeholder også konserveringsmiddel. Køber man et helt stykke ost, kan det holde i ugevis, alt afhængig af modenhedsgrad. Et helt stykke ost appellerer til fantasien og er langt mere brugbart: i skiver på maden, stave som snacks, tern i salaten osv. Og skal man sætte det på spidsen så er det at købe sig til de fem minutter, det tager at rive ost en glidebane med kulturtab med langsom udhuling af madhåndværket og lysten og viljen til at røre ved maden. Ostefingre - er det mon det, der er problemet i selv at rive osten? En masse almindelig husholdningsfornuft går tabt, så riv osten selv!
Ostebagt kål
1 kål f.eks. savojkål (8 flotte blade)
2 løg
1 spsk olivenolie
Lidt salt og friskkværnet peber
125 g gruyereost eller anden fast komælksost
Sæt en stor gryde over med vand. Tag 8 flotte blade af kålen - kassér evt. de yderste grove blade og skær de groveste stængler i bladene væk. Kog bladene i let saltet vand, til de er møre 7-8 min.
Skær løg fra rod til top i tynde skiver. Sauter dem i olie i en gryde, til de er klare og krydr med salt og peber. Fordel løg på kålbladene. Fordel små tern af ost ovenpå og krydr med salt og peber. Tril kålbladene sammen til en lille pakke. Bag dem i 225 grader varm ovn til osten smelter og kålen er gennemvarm, ca. 10 min.
Ostekiks - ca. 40 stk.
125 g ost, f.eks. osterester af fast komælksost
125 g smør
100 g hvedemel
50 g grahamsmel eller groft hvedemel
1/2 tsk. paprika eller cayennepeber
1 æg
Riv osten. Lav dejen. Skær koldt smør i mindre stykker, og smuldr det med mel, evt. i en foodprocessor, så det kommer til at ligne reven ost. Kom paprika eller chili og ost i dejen. Tryk dejen sammen med æg uden at ælte den. Læg den i køleskabet mindst 1 time.
Form dejen til en pølse på ca. 15 cm, og læg den tildækket i køleskabet ca. 20 min. Tænd ovnen på 200 grader. Skær 2 mm tykke skiver af dejen. Læg dem på en bageplade med bagepapir. Sæt bagepladen i midten af den varme ovn, og bag ostekiksene ca. 8 min., eller til de har fået farve. Lad dem køle af på en bagerist.
Osteboller - ca. 20 stk.
25 g gær (1/2 pakke)
6 dl vand
150 g grahamsmel
1/2 spsk. groft salt
ca. 800 g hvedemel
300 g fast ost
1 dl yoghurt naturel
1 dl yoghurt naturel
Smuldr gæren og rør den ud i lidt lunkent vand. Tilsæt resten af vandet, grahamsmel, salt og mel gradvis og ælt. Dejen skal være glat og smidig. Lad den hæve tildækket ca. to timer ved stuetemperatur.
Riv osten og tilsæt to tredjedel af den til dejen. Form boller, sæt dem på bageplade med bagepapir. Lad bollerne efterhæve i 30 min. Pensl med yoghurt og drys resten af osten på bollerne. Sæt dem i en 225 grader opvarmet ovn og bag i ca. 25 min. Sluk for ovnen de sidste 5 min. Bollerne er bagt, når de lyder hult, når man banker dem på undersiden. Afkøl på en rist.
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »