Læsetid: 3 min.

Balderne og bukserne

Vilde finner skøjter i Politigården, og canadier dyster i rådyrspring på Bellevue. Alt imens musklerne svulmer
10. august 2005

Spændte balder og stramme bukser lever som bekendt i evig udfordring. Jo mere musklerne svulmer, jo mere trues syningerne. Og mandag aften skete så det uafværgelige ved Copenhagen Summer Dance: At røven dansede ud af bukserne - og så endda inde i selveste Politigården.

Det var de finske mænds bukser, der sprak, det ene par efter det andet, efterhånden som danserne spurtede omkring. Overbelastningen var forståelig. Finnerne moslede omkring i turbotempo med deres træstamme-stærke kvinder i skøjtedrej og svømmeglid i armlæggerduetter fra de tusind søers land. Bevægelserne var Jorma Elos 'Happy is Happy' til Mozart-musik, og de ti finske dansere sparkede hvert trin af sted med skovhuggerattack, helt oppe fra over lårene.

Den Finske Nationalballet består af klassiske dansere. Men de har en moderne selvbevidsthed og tyngde i knoglerne, der både rummer sindighed og galskab. Det er danskeren Dinna Bjørn, der siden 2001 har været balletmester i Helsinki. Hun har tydeligvis repertoiretæft for en oplivende fusion af det klassiske og det moderne; hendes dansere måtte gerne også besøge Operaen!

Eksplosiv italiener

På Politigårdens smukke scene foran den dragende runde søjlegang danser Skånes Dansteater som sommerens anden nordiske gæst - med syv uimodståelige mandlige dansere, den ene mere macho-mystificeret end den anden. De brillerer i farvede tyrefægterskjorter i Kenneth Kvarnströms 10 år gamle, men stadig lige så muntre kommentar til mandehjertets blødende kliché i Carmen?! (anmeldt i Inf. ved Malmø-premieren i nov.). Publikums piften ville ingen ende tage - hverken kvindernes eller mændenes-

Derudover dansede Dansk Danseteater selv tre uddrag fra Tim Rushtons Silent Steps, der havde premiere på Stærekassen i juni. Koreografiens sanselighed fornægtede sig ikke, men den virkede meget anderledes i Politigården. Dels på grund af den anderledes kødelighed, som de bare ben skaber i sommervinden, dels fordi kompagniet har været udsat for en enorm udskiftning: Halvdelen af kompagniets dansere er nye. Særligt den lille, mørke Luca Marazia fra Italien viste en interessant, eksplosiv kontrast til kompagniets høje, lyse mænd - og til den lyse, skelettunge Laura Lohi fra Finland. Og det er altså dette fornyede kompagni, som indtager Folketeatret som ny dansescene til 15. september.

Ilter bosnier

Bukserne var også spændt til bristepunktet på Bellevue, hvor Alexander Kølpin så imponerende for 15. år i træk har arrangeret Sommerballet. Kølpins tæft for at finde interessante internationale balletpersonligheder er velkendt, og tilskuerstemningen i Jakobsens gamle teater er spændt.

Balder er der da også nok af, synlige og næsten rørbare gennem perfekte underbukser. Både den danske koreograf Tim Feldmann og den chilenske koreograf Marco Evaristti leger i hvert fald med mandemuskler og mandesexualitet og gid-jeg-havde-et-par-røde-højhælede. Og selv om den bosniske danser Edhem Jesenkovic har en bagside - heriblandt nogle opildnende iltre rygmuskler og skulderblade - der vitterlig kan studeres i dagevis, så går der til sidst balder i dansen. Koreografien savner simpelthen fokus.

Spændstigst er faktisk den amerikanske David Parsons solo Caught, hvor en danser springer rundt i zappende stroboskop-lys, så kroppen sætter sig fast i luften på nethinden. I lørdags var det den canadiske danser Erica Trivett (Kaya Brüels dansende modstykke i Maria de Buenos Aires på Operaen), der fløj omkring i tyngdevægtsstridige positioner - som et rådyr i ubekymret springdyst.

Men jo. Det var morsomt at se smækre Gudrun Bojesen og Amy Watson fra Den Kgl. Ballet sjaske rundt i gummistøvler til afrikanske trommebank af Agbedoglo fra Togo og Traore fra Senegal - og danskeren Tore Eg - i den medrivende Diama af sydafrikaneren Tiziana Fracchiolla. Og det var opløftende at opleve Kølpins nyeste danske danserfund, den unge Tore Munch, der har sin egen uortodokse angribsteknik mod trinene. Men jo. Hans bukser holdt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her