Læsetid: 2 min.

Ballade om tørklæder på Folketingets talerstol

Søren Krarup (DF) møder hård kritik af sammenligningen mellem muslimske kvinders tørklæder og hagekorset, efter muslimsk politiker planlægger at bære tørklæde på talerstolen i Folketinget
20. april 2007

Christiansborg er i oprør, fordi Dansk Folkepartis Søren Krarup har sammenlignet muslimske kvinders tørklæder med nazi-symboler. Udtalelserne faldt, fordi Enhedslistens kandidat, Asmaa Abdol-Hamid, står til at blive valgt ind i Folketinget og har tænkt sig at bære tørklæde på Folketingets talerstol.

Det er Folketingets præsidium, som bestemmer, hvordan man må være klædt i Folketinget, og tidligere har der været sager, hvor medlemmer iført hot pants eller shorts er blevet afvist fra talerstolen.

Præsidiemedlemmerne Svend Auken (S), Helge Adam Møller (K) og Niels Helveg (R) tager imidlertid alle skarpt afstand fra Krarups udtalelser.

Der findes dog ingen præcise regler for, hvordan man må være klædt på talerstolen, men i Folketingets forretningsorden hedder det, at "Formanden sørger for opretholdelse af god orden og en værdig forhandlingsform" - og det inkluderer også påklædning.

Folketingets formand, Christian Mejdahl (V), har ingen kommentarer til sagen, men oplyser gennem sin pressemedarbejder, at præsidiet vil tage stilling til sagen, hvis den bliver aktuel.

Kritik af kandidat

I Enhedslisten tager gruppeformand Rune Lund til gengæld skarpt afstand fra Krarups udtalelser:

"Det er forkasteligt, at regeringen baserer deres politik på et parti med den slags holdninger. Tænk at han kan være så snæversynet, at han vil blande sig i det tøj, som andre har på. Man skal have et afslappet forhold til det tøj, som folk går i Og jeg er da ofte iført hængerøv på Folketingets talerstol uden at blive stoppet af den grund," siger han.

Hvor undsigelsen af Krarup altså er ret entydig, så er der også på venstrefløjen delte meninger om, hvorvidt Asmaa Abdol-Hamid overhovedet er værdig til en plads i Folketinget. Kritikken kommer blandt andet fra SF'eren Nahid Riazi:

"Det er et dybt tragisk, at et venstreorienteret parti støtter hendes kandidatur. Hun taler jo med to tunger og siger, at hun går ind for demokrati og ligestilling på den ene side. Men i realiteten støtter hun jo sharia. Hun er islamist, og vi ved godt, hvad islamisterne gør, når de får magt," siger Nahid Riazi.

Ikke fundamentalistisk

Den kritik afviser Rune Lund pure:

"Jeg har aldrig mødt en, som har sagt, at jeg er socia-list, og som samtidig går ind for sharia. Jeg har ikke talt meget religion med Asmaa, men når vi har drøftet politik, så er det ikke spor fundamentalistisk, hvad der kommer ud af munden på hende. En dygtig og engageret person som Asmaa skal være hjertelig velkommen i Enhedslisten," siger han.

Rune Lund har i det hele taget meget svært ved at se, hvordan det skal være muligt at ekskludere medlemmer af partiet på baggrund af deres religion.

Det var ikke i går muligt at få en kommentar fra Asmaa Abdol Hamid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her