Læsetid: 2 min.

Bandeleder bag drab på fransk jøde anholdt

Bandeleder tilstår at have medvirket til tortur og drab på ung jøde i Paris
24. februar 2006

Den formodede bagmand bag en barbarisk gidseltagning og et torturdrab på en ung jødisk franskmand blev tidligt i går anholdt i Elfenbenskysten. Han tilstod at have bortført, torteret og dræbt den 23-årige Ilan Halimi sammen med andre medlemmer af en bande med navnet 'Barbarerne'.

Den 25-årige Youssef Fofana, som menes at være leder af 'Barbarerne', blev anholdt af myndighederne i Elfenbenskysten og tilstod forbrydelsen. Han ventes til Frankrig inden for kort tid, da han har fransk statsborgerskab.

De franske myndigheder havde sendt et efterforskningshold til Elfenbenskysten i en optrappet menneskejagt på bandelederen, som blev anholdt i et arbejderklassekvarter nordøst for byen.

Drabet har sat sindene i kog i Frankrig og har fået jødiske grupper og organisationer til at gå på gaden og protestere mod antisemitisme.

Præsident Jacques Chirac og premierminister Dominique de Villepin deltog i går i en mindehøjtidelighed for den dræbte.

I Paris er i alt 13 personer under mistanke for at have deltaget i den uhyrlige forbrydelse, som har chokeret den franske befolkning og vakt harme i landets jødiske befolkningsgruppe, som mener, at antisemitiske motiver lå til grund for bortførelsen og drabet på Halimi.

I en kommentar advarede den venstreorienterede avis Liberation i går mod stigende antisemitisme i Frankrig, og sagde, at drabet på Halimi vækker både afsky og frygt.

"Had til jøder har gjort det uacceptable til noget, som anses for at være normalt blandt nogle unge," skrev avisen.

Pengemotiv?

"Disse voldsmænd havde overvejende usle, kriminelle motiver - penge. Men de var overbeviste om, at 'jøder har penge'," udtalte den franske indenrigsminister Nicolas Sarkozy tidligere.

Han har i denne uge oplyst, at banden seks gange forgæves havde forsøgt at gennemføre bortførelser. Fire af de seks personer, som den havde til hensigt at kidnappe, var jøder.

Bortførerne udviste ifølge fransk politi "en ubeskrivelig grusomhed". De holdt deres offer bundet og nøgen i uger, skar i ham og overhældte sårene med brandbare væsker og satte derefter ild til dem.

Halimis mor har i et interview med en israelsk avis beskyldt politet for at nedtone de mulige antisemitiske motiver hos banden, som havde islamistiske propagandaskrifter gemt i den forstadslejlighed, hvor de torterede Halimi til døde.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Allan Ⓐ Anarchos
Allan Ⓐ Anarchos anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu