Læsetid: 3 min.

Ikke bare maven

Maden skal smage dejligt, men også være en fryd for øjet. Det kan ses i mange bøger og magasiner ? men sandelig også i fantastiske råvarer
9. september 2006

Madfotos kan være meget smukke og lækre, og det er faktisk noget af en kunst at fotografere mad, så den ser lækker og indbydende ud. Det kan kamme over og være for overlækkert, noget man kan kalde madporno. Der er mange stilarter i anretning af mad (foodstyling), og det er en smagssag, hvad man kan lide, og hvad der får ens tænder til at løbe i vand. Maden kan være fin eller sjov at se pyntet, og på smarte restauranter kan man opleve kokkenes ustyrlige imponerede anretninger, hvor der er dimset helt vildt med maden. Men faktisk har næsten alle råvarer deres egen skønhed. For tiden kan man se på alle de flotte farver i blommer og æbler. Eller gå til en fiskebutik og se på hele fisk og nyde de forskellige skinds mønstre og farver. I visse madblade og kogebøger er der flotte madbilleder, hvor stilen er at lade råvarerne og maden være sig selv og meget naturlig. Det er i den type billeder, jeg af og til kan finde inspiration til at gå i mit eget køkken og lave maden, så den ikke kun skal ses, men også duftes og smages.

Hvidløgsmuslinger med chorizopølse og hvidvin (2-3 portioner - afhængigt af hvor meget pasta eller ris man koger til)

1 kg friske blåmuslinger

2 spsk. olivenolie

1 fennikel

2-3 fed hvidløg

50 g chorizopølse i tynde skiver

1 økologisk citron (2 tsk. fint revet citronskal - kun det gule og 1 spsk. citronsaft)

1 dl hvidvin

1,5 dl friske basilikumblade

Evt. chiliflager og salt

Tilbehør: ris eller pasta

Skrub muslingerne med en grøn skrubbesvamp i koldt vand. Fjern skæg. Kasser muslinger, der er gået i stykker. Hvis en musling er åben, skal den lukke sig, når man banker den mod en bordkant. Skyl muslingerne i 2-3 hold koldt vand.

Varm en stor stegegryde godt op. Hæld olie i, og kom fennikel skåret i stykker, knust hvidløg og pølseskiver i. Rør i nogle minutter.

Kom muslingerne i sammen med vin og skal og saft af citron. Læg låg på og rør i gryden et par gange, indtil muslingerne åbner sig. Det tager ca. 5 min. Muslinger, der stadig er lukkede, skal smides ud. Server dem rygende varme med pasta eller ris.

Krydrede semi-tomater

Kan bruges til utroligt meget: f.eks. pitabrød, sandwich, steg og fisk.

12 store blommetomater eller cherrytomater på stilk (størrelse som passionsfrugter)

2 tsk. sukker

1 tsk. saltflager

2 tsk. friske timianblade

1 kvist rosmarin (klippes i mindre stykker)

1/4 tsk. tørrede provenceurter (herbes de provence) - eller tørret oregano

2 spsk. saltede kapers (der ikke skal udblødes)

2 spsk. vineddike

Jomfruolivenolie

Vask og tør tomaterne, flæk dem og grav indmaden ud med en teske. Læg tomaterne med snitfladen opad i et lag i en oliepenslet bradepande. Drys med sukker, salt og timian og bag ved 100 grader i to timer ved varmluft.

Afkøl tomaterne, før de fordeles i to små, skoldede glas lagvis med rosmarin, provenceurter og kapers. Hæld vineddike ved og fyld op med olie.

Makrel bagt med salvie og lufttørret skinke

8 makrelfileter

32 friske salvieblade

16 skiver lufttørret skinke

Lidt salt og friskkværnet peber

1-2 spsk. olivenolie

Tilbehør: godt hvedebrød og krydrede semi-tomater (se opskriften nedenfor)

Tænd for ovnen på 225 grader. Del makrelfileterne på langs, læg to salvieblade på hvert stykke, og vikl et stykke skinke om.

Smør et ovnfast fad med olie. Læg de 16 stykker makrel med salvie og viklet med skinke i fadet. Krydr med lidt salt og peber. Pensl med olivenolie på toppen. Bag i ovnen, til fisken er gennembagt og skinken gylden ca. 15 min.

Dessert

I hverdagene er der så meget frisk frugt, der er godt lige nu. Det er tid for sommeræbler som Guldborg og Discovery og alle de fine blommer som Reine Clauder, Mirabeller, Kirkes og Opal. De er violette, grønne og gul-røde i mange flotte nuancer. Og de smager godt også sammen med friske hasselnødder.

nInspiration til opskrifterne i denne uge er fra:

Christa Alstrup: 'Køkkenfryd - en almanak over årets smukkeste råvarer', 265 s., 99 kr. Foto: Peter Kam. Aschehoug

Madbladene: 'Donna Hay' (australsk og new zealansk - sæsonen er derfor forskudt) og 'Waitrose Food Illutrated' (engelsk)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her