Læsetid: 2 min.

Bare en tendens?

Velkommen til en foranderlig verden
18. november 2005

Bogen står stærkt. Stadigvæk. Mange har i de senere år haft travlt med at skrive dens dødsdom eller i hvert fald hævde, at den taber terræn til fordel for andre medier. Men intet af dette synes at være tilfældet. Det betyder dog ikke, at vilkårene for bogen er uændrede. Tværtimod. Verden omkring bogen er i forandring, og bogens styrke er, at den er ret god til at tage højde for det og ofte levere nogle gode svar.

I dette litteraturtillæg sætter vi derfor blandt andet fokus på en bogverden i forandring. Forsommerens sag med Lindhardt & Ringhofs fyring af digteren Martin Glaz Serup havde mere principiel interesse på den måde, at den muligvis var udtryk for en mere generel tendens i forlagsverdenen til forsigtighed i forhold til den såkaldt smalle litteratur. Her står Lindhardt & Ringhof på ingen måde alene. Som en afspejling af denne situation har vi forsøgt at finde ud af, hvad der er blevet af de hjemløse forfattere? Har de forfattere, der frivilligt eller ufrivilligt forlod forlaget, fundet et nyt forlag og hvilket?

Giver det nogen mening fortsat at diskutere en entydig modsætning mellem smal og bred litteratur, høj og lav kultur? Vi tvivler stærkt på det. Især når man tænker på, at en del af litteraturens væsen er at bryde grænser og søge nye veje i en overfladisk verden. Og forfattere, man forventede ville være mere smalle forfattere som Thomas Boberg, Ursula Ankjær Olsen, Pia Juul og islandske Sjón har i år kunnet indtage bestsellerlisterne. Vi griber anledningen og spørger en række forfattere, hvordan det er at være bestseller?

Litterær status

I en verden af forandring har vi også valgt at gå bag om den svenske billigbogssucces Mån-pocket. Her er nye bøger blevet tilgængelige for helt nye og unge læsere. Med det resultat at de læser mere og køber endnu flere bøger. Når svenskerne kan, kan vi så ikke også?

I en foranderlig verden af mange bøger tilbyder vi i dette særnummer også overblik og udvælgelse. Erik Skyum Nielsen tro status på det danske bogefterår. Ligeledes gør Tine Byrckel det for den franske litteratur og spørger, om der overhovedet er noget at komme efter på det franske bogmarked? Ligeledes er Marc-Christoph Wagner på sporet af den aktuelle tyske og Tonny Vorm af den amerikanske litteratur. Og Informations egne anmeldere har ligeledes traditionen tro også stærke meninger om, hvilke bøger fra året, som det er værd at gå efter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her