Læsetid: 5 min.

Barfoed under pres for at gå

Fødevareskandalen kommer til at koste familie- og forbrugerminister Lars Barfoed (K) posten, lyder vurderingen, efter at Rigsrevisionen har rejst alvorlig kritik af ministeren. Spørgsmålet er snarere, om han selv går, eller om nogen skal føre kniven
12. december 2006

Hvis familie- og forbrugerminister Lars Barfoed (K) skal fratages sin ministerpost efter Rigsrevisionens skarpe kritik af Barfoeds rolle i sagen om dårlig fødevarekontrol, bliver det statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og den konservative leder Bendt Bendtsen, der i enighed skal fælde den skandaleramte minister. Medmindre Barfoed selv vælger at gå. Det bliver til gengæld ikke Dansk Folkeparti, der kommer til at levere det afgørende stød.

Det vurderer politiske analytikere, efter at TV2 News i går kunne offentliggøre Rigsrevisionens konklusioner, der blandt andet kritiserer Barfoed for ikke at have reageret, selv om han i flere år vidste, at Fødevarestyrelsen ikke foretog et tilstrækkeligt antal tilsyn med virksomhederne. Samtidig har ministeren ikke givet nok informationer til Folketinget om problemerne i fødevarekontrollen. "Det ser ikke godt ud for Barfoed," siger politisk kommentator og chefredaktør på Se&Hør, Henrik Qvortrup, og samme vurdering kommer fra politisk kommentator Erik Meier Carlsen.

"Jeg gætter på, at Lars Barfoed selv vælger at gå. Og det vil jo på mange måder gøre det nemmere for statsministeren og Bendt Bendtsen. Hvis denne rapport er så belastende, som folk vil vide, så er der gode folk, der fortæller Barfoed, at der ikke er nogen grund til at trække pinen ud til om et par måneder, når der kommer en ministerrokade, hvor alle venter, at han alligevel vil miste sin post. Sådan en minister har ingen styrke," siger Henrik Qvortrup om det tidligere konservative håb og bud på en efterfølger for Bendtsen.

Qvortrup, der er tidligere rådgiver for statsminister Anders Fogh Rasmussen, mener, det vil være meget ulig Fogh at lade sig presse af en kritisk rapport og en mediestorm til at fyre en minister eller foretage en ministerrokade, der ikke er velplanlagt.

Dansk Folkeparti vil derimod ikke se nogen gevinst i at fælde forbrugerministeren, vurderer Erik Meier Carlsen, til trods for, at meget af partiets troværdighed er bundet op på fødevareskandalen, som de har profileret sig hårdt på, da sagen begyndte at rulle tidligere på året, og partiet trods forsøg på at balancere sagen alligevel endte med at sætte regeringen under pres.

"Det vil være det samme som at presse regeringen til et valg på et tidspunkt, hvor den står dårligt i meningsmålingerne," siger Meier Carlsen.

Efter offentliggørelsen af de belastende konklusioner fra Rigsrevisionens beretning, svarede Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærs-gaard, henholdende på, hvorvidt det skulle koste Lars Barfoed ministerposten denne gang. Mens hendes næstformand var noget længere fremme i processen.

"Det er meget vigtigt, at det, som man putter i munden, ikke er fordærvet, og hvis staten eller en minister på nogen måde er ansvarlig for, at fødevarerne ikke er i orden, så er der et problem," sagde Peter Skaarup til Ritzau, mens han samtidig tilkendegav, at sagen kan komme til at betyde Bar-foeds afgang.

"Det er der potentiale til, men på den anden side kan vi ikke vurdere disse rapporter, før vi har set dem og kan vurdere, hvad ministeren har haft af ansvar. Jeg vil også gerne understrege, at det ikke er os, men statsministeren, der ansætter og afskediger ministre," sagde Peter Skaarup.

Erik Meier Carlsen hæfter sig desuden ved, at Dansk Folkeparti står meget godt efter Rigsrevisionens beretning, der fritager DF for ansvar for problemerne i fødevarekontrollen, idet rapporten dokumenterer alvorlige fejl og mangler i ministerens håndtering af kontrollen.

Henrik Qvortrup mener slet ikke, at Anders Fogh Rasmussen vil lade det komme så langt som til at lade Dansk Folkeparti lide alvorligt troværdighedstab i fødevaresagen.

Lammehaler i DF

"Fogh vil ikke lade det komme så langt som til et kabinetsspørgsmål. Han ved godt, at Dansk Folkeparti ikke kan holde til at dække over den ene minister efter den anden. Hvis DF står fast, vil Fogh få Bendtsen til at fyre Barfoed. DF har lige meldt ud, at de støtter regeringen efter næste valg, så de har ingen interesse i at komme til at fremstå som endnu mere dikkende lammehaler efter regeringen, selv om det er ret svært," siger Qvortrup.

Det kom ikke som nogen overraskelse, at oppositionen straks lugtede ministerblod efter de belastende konklusioner kom frem i går. De har længe ønsket Lars Barfoeds afgang. Rigsrevisionens rapport skulle være offentliggjort onsdag eftermiddag. Men efter at indholdet så småt er blevet offentligt kendt, er offentliggørelsen rykket frem til i dag klokken ni, skriver DR Nyheder.

Lars Barfoed ønskede mandag aften ikke at kommentere mediernes oplysninger. Han vil først udtale sig onsdag, når statsrevisorerne i henhold til normal procedure har læst rapporten, oplyser Familie- og Forbrugerministeriet til Ritzau.

"Nu har vi med Rigsrevisionens rapport fået serveret den dokumentation, som dengang var svær at fremskaffe. Det underbygger vores kritik og kan kun forstærke vores mistillid til ministeren. Men det er ikke nok at fjerne Lars Barfoed fra posten. Vi må både have en ny minister og en garanti for, at regeringen sætter de nødvendige midler af til kontrollen, så forbrugerne kan være sikre på at få ordentlige fødevarer," siger Socialdemokraternes fødevareordfører, Jens Peter Vernersen.

Venstres ordfører, Inger Støjberg, taler imidlertid om en "usaglig ministerjagt":

"Det overrasker mig meget, at oppositionen kræver ministerens afgang, inden de overhovedet har læst rapporten. Når man alligevel nærmest pr. automatpilot går ud med en sådan melding, er det virkelig oppositionspolitik, når det er værst."

Inger Støjberg vil først udtale sig yderligere, når statsrevisorerne har læst rapporten fra Rigsrevisionen.

Ikke uventet lyder der helt andre toner fra den Radikale ordfører, Elisabeth Geday.

"De brudstykker, som jeg har fået læst op, bekræfter os i, at Lars Barfoed er systemets mand frem for forbrugernes. Det mest alvorlige er, når en minister ikke informerer Folketinget ordentligt. Det er den slags sager, som ministre bliver tvunget til at gå på, og Pia Kjærsgaards troværdighed kan ikke holde til endnu engang at dække over Barfoed," siger Elisabeth Geday til ritzau.

Efter forårets kødskandale blev Rigsrevisionen sat til at kulegrave Fødevarestyrelsens arbejde og ministeriets rolle. Men desuden kan Lars Barfoed muligvis se frem til endnu mere kritik. Revisionsfirmaet Deloitte & Touche har også udarbejdet en uvildig rapport, som offentliggøres onsdag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her