Læsetid: 3 min.

Hvad skal barnet hedde?

31. august 1999

ET AF DE emner - for ikke at sige emnet, det absolutte og brændende - der optager den danske befolkning allermest i disse dage, er spørgsmålet om, hvad den 48 centimeter lange, nye prins skal hedde.
Og spørgsmålet er da også helt centralt. For selvfølgelig skal han hedde noget.
Fra nær og fjern, høj og lav, strømmer det ind med velmenende forslag til hoffet. Det regnes for givet, at babyprinsen, som han allerede er døbt, skal have ikke blot to, men endnu flere navne. Sandsynligvis skal han hedde både Christian og Frederik på én gang. Det mener i hvert fald journalisten Mugge fra den seriøse del af billedpressen. Aksel efter en forgænger i embedet er et tredie godt bud, Holger efter Holger Danske et fjerde, Knud efter grandoldefaderen et femte, Valdemar efter Atterdag og Sejr et sjette og Georg efter Georg Metz (og de engelske konger) et syvende. Andre kombinationsmoduler, som Jyllands-Postens Else Boelskifte nævner i en artikel 30.8., lyder Joachim og Richard, mens navneforskeren, dr. phil. Eva Villarsen Meldgaard, Københavns Universitet, over for Ritzau desuden peger på August, Oskar og William, alle nævnt, ingen glemt.
Her er et godt råd: Drop det!
Spekulationerne går yderligere på, om prinsens sammensatte etniske baggrund skal spille helt ind i navngivningen i form af et dansk, et fransk, et kinesisk og et østrigsk navn. Det kinesiske kunne være Wang, som betyder konge/kejser, det danske Ib, det franske Henry eller Henrik efter farfaderen og det østrigske Kurt efter Waldheim. Med andre ord: Wang Ib Henry Kurt.
Drop det!

HVORFOR? Fordi prinsen går ind i en omvæltningens tid, hvor der vil blive stillet yderligere krav
til demokratisering af kongehusene i Europa efter de britiske skandaler, etc. Og det danske kongehus er kendt for at være pionér på området. Denne avantgarde-position må under ingen omstændigheder sættes over styr.
Skulle man imødekomme kravene fra fremtidens mere og mere multietniske samfund ville det være klogere at tage nogle helt andre etniske navne ind f.eks. Muhammad eller Djengis, Pia Kjærsgaard eller Jesus i en slags hands-across-the-sea-manøvre. Han kunne også hedde Siumut eller Atassut som en gestus til inuit og Grønland. Røde Fjer er en mulighed. I prinsens navn bør de demokratiske institutioner afspejle sig samt de folkelige interesser.

FRA FAGBEVÆGELSEN kunne han passende annamme navnet Max. Socialdemokratiet skulle naturligvis repræsenteres, og det ville her være nærliggende at pege på Jens Otto, Anker eller Poul, men man skal ikke altid tage det mest indlysende, så hvorfor ikke Ole Løvig Simonsen? Et originalt bud, som ingen andre vist har tænkt på.
Fodboldsporten vil på smukkeste vis lade sig repræsentere af det gode navn Sepp efter De-ved-selv-hvem. Et velklingende navn, som har stået sin prøve. Forresten... man skulle nok tage endnu en repræsentant for fodbolden med, Brian Laudrup. Ham kan man alligevel ikke drible udenom.
Her på bladet så vi gerne, at prins Guldklump, som Berlingeren kalder ham, tog navn efter bladets grundlægger, Børge Outze. Endvidere det mystiske Laneth, der pludselig er begyndt at optræde i vore spalters by-lines.
Eftersom amerikansk kultur har fået en stigende indflydelse og popularitet på og i dansk kultur vil det nok være et for stort faux-pas ikke at lade henholdsvis Disney-koncernen og Spielberg være med i navnet via hhv. Anders And-mytologien og Jurassic Park-filmen. Og sidst, men ikke mindst kommer vi næppe uden om den allestedsnærværende Lars von Trier.

UMIDDELBART vil hoffet næppe gå med til denne ellers oplagte ide, men det står i regeringens magt at presse kongehuset. Det middel vil regeringen dog næppe være meget for at bruge, når det drejer sig om et barn. Der er derfor lagt op til et blødt kompromis, dog formentlig efter svære forhandlinger, hvori Danmarks Radios udflytning til Ørestaden samt placeringen af Det Kgl. Teaters opera- og musikhus utvivlsomt ville blive inddraget. Resultatet kunne blive noget i retning af følgende:
Christian Frederik Mugge Aksel Holger Knud Valdemar Joachim Georg Metz Wang Henry Kurt Muhammad Pia Kjærsgaard Djengis Siumut Jesus Røde Fjer Max Ole Løvig Simonsen Sepp Brian Guldklump Børge Laneth August Else Boelskifte Oskar Richard Fedtmule Operahus von Trier Tyrannosaurus Rex.
Så skulle prinsen være godt rustet.
Men, som afdøde komiker Keld Petersen engang desperat råbte i anden anledning "Vi kan jo osse kalde ham for... MORTENSEN!"Bjørk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her