Læsetid: 2 min.

Barske forhørsmetoder var i brug længe før Abu Ghraib

Militære efterforskere siger, at fanger på Guantánamo-basen i Cuba blev udsat for nedværdigende og grove forhør, men det var ikke tortur
15. juli 2005

Flere måneder før famøse billeder afslørede behandlingen af irakiske fanger i fængslet Abu Ghraib, var de barske metoder taget i brug på Guantanamo-basen, oplyser militære efterforskere.

De militære undersøgere beskrev onsdag over for USA's forsvarsudvalg, hvordan en fange, der omtales som den "20. gidseltager" i forbindelse med terrorangrebet 11. september, fik en hårdhændet behandling.

Afhøringsteknikkerne var blevet godkendt af forsvarsminister Donald Rumsfeld. De militære efterforskere anbefalede, at der skulle gives en reprimande til lejrkommandanten, men det nægtede hans øverstbefalende.

Lejrkommandanten var generalmajor Geoffrey Miller, der senere blev sendt til Irak for at rådgive om forhørsteknikker i Abu Ghraib.

I rapporten om Guantanamo er der en gennemgang af de metoder, der blev brugt over for den '20. gidseltager', saudiaraberen Mohamed Qahtani.

Han blev i slutningen af 2002 under forhør tvunget til at gå med brystholder og fik pigetrusser sat på hovedet.

Dansede med mænd

De amerikanske forhørsofficerer fortalte ham, at han var homoseksuel og tvang ham til at danse med en af forhørsfolkene.

De fortalte ham, at hans søster og mor var ludere, og de tvang ham til at gå med et hundehalsbånd og at optræde som hund. Rigtige hunde blev brugt under de regelmæssige forhør, der kunne strække sig over 20 timer. Det stod på i to måneder. Han blev også gentagne gange forhindret i at sove.

Generalløjtnant Randall Schmidt, som ledte undersøgelsen af forhørsmetoderne på basis af FBI-oplysninger om fangemishandling på Guantanamo-basen, sagde til senatskomiteen, at forhørsteknikkerne var autoriseret af det amerikanske forsvarsministerium.

"Summa summarum er, at vi ikke fandt tortur. Fængslings- og forhørsoperationerne var trygge, sikre og humane," sagde han. Men han medgav, at de havde været "nedværdigende og grove".

Schmidt mente, at teknikkerne havde tjent deres formål, for Mohamed Qahtani havde erkendt, at han var den 20. gidseltager, og at han havde regnet med at skulle have været med på det gidselfly, som styrtede ned den 11. september 2001 i Pennsylvania.

USA's dårlige ry

De militære undersøgere mente, at lejkommandanten Geoffrey Miller havde svigtet ved ikke at holde øje med de metoder, der blev brugt under forhør. Men deres anbefaling om at give Miller en reprimande blev ikke fulgt af den militære chef.

Flere senatorer mente, at de nye oplysninger stiller USA i et dårligt lys.

Republikaneren John McCain, der selv har oplevet at blive mishandlet som fange i et nordvietnamesisk fængsel, mente, at næppe alle vil opfatte behandlingen som human. Den republikanske senator James Inhofe kaldte det "relativt mindre krænkelser", som nu atter hives frem i verdenspressen, "mens vore soldater dagligt risikerer deres liv og ikke gives nogen nåde af fjenden".

Fangeforholdene i Abu Ghraib-fængslet blev afsløret i april 2004, da der dukkede stærkt belastende fotos op, som de amerikanske fangevogtere selv havde taget. De fleste fanger på Guantanamo blev taget til fange i Afghanistan i 2001 og 2002, da USA angreb landet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu