Læsetid: 3 min.

Bedemanden, svineavleren og gourmet-bøssen

Den norske forfatter Anne B. Ragdes roman 'Berliner-poplerne' er en rigtig få-det-bedre-bog. Om tre brødre og en slægtsgård, hvor ligene familiært vælter ud af skabene
24. maj 2007

Den norske forfatter Anne B. Ragde har i kometfart opnået bestsellerstatus i sit hjemland. Romanen Berlinerpoplerne, der nu foreligger i dansk oversættelse, lå på de norske bestsellerlister i 76 uger! Også fortsættelsen Eremitkrebsene, der kom på norsk i 2005, er strøget lige til tops, har vundet priser og bliver snart til en tv-serie. Og begge hendes bøger er trykt i mere end 300.000 eksemplarer.

Man forstår godt, hvorfor Berlinerpoplerne har fået tag i det brede publikum. Anne B. Ragde fortæller de små menneskers historie. Mennesker, der trods deres beskedne udgangspunkt og deres skæve og kun medium vellykkede livsforløb, alligevel klarer sig.

Berlinerpoplerne er med andre ord en rigtig få-det-bedre-bog. Det skal nok gå altsammen, trods alt, hvisker forfatterens spektakulært rolige, nøgterne og humoristiske stemme ud mellem bogens linjer. Det skal nok gå.

Det ser ellers ikke for godt ud fra begyndelsen, hvor man får et grundigt indblik i, hvad en bedemand laver, når han er på arbejde: Hvordan ansigtet lægges i de rigtige folder, når man er 'ude til et selvmord.'

Bag røvballegardiner

Hvordan der diskret presses på, så de efterladte vælger den dyreste kiste. Og hvordan det er at have en hær af telefonbeskeder fra ensomme enker at skulle forholde sig til.

Bedemanden Margido er den mellemste af de tre Neshov-brødre, der stammer fra en familiegård på Byneset uden for Trondheim. Men familien er smuldret, efter at den gamle bedstefar - en vital og karismatisk figur i familien - for længst er død. Den ældste søn Tor er konverteret til svineavl. Han har ført gården videre, er forblevet hjemme bag mors røvballegardiner og er aldrig blevet gift. Til gengæld har han et inderligt og omsorgsfuldt forhold til sine slagtesøer. En forsømt mandsperson, der har investeret hele sit liv i at føre verden videre, som den var engang.

Den yngste søn Elend - en teatralsk rødvinssøppende gourmet-bøsse, der er vinduesdekoratør og ivrig samler af idiotisk dyre krystalfigurer - flygtede i et anfald af provinsiel klaustrofobi til København som ung, hvor han på 12. år lever sammen med avisredaktøren Krumme.

De tre brødre har intet med hinanden at gøre, før den gamle tyran af en mor en morgen bliver liggende i sengen på gården. Hun er for sidste gang stået op og har lavet kogekaffe og spartanske madder til sønnen og den tavse, usoignerede skygge af en far til sønnerne.

Frisk luft

Den døende mor får bragt familien sammen på hospitalsgangen og på slægtsgården, hvor gamle lig familiært vælter ud af skabene.

Med evner som en indfødt beskriver Ragde den indeklemte stemning i bedaget norsk landboliv. Bogen giver åndenød. Og i legende let fortællestil skaber Ragde et akut behov udluftning. Den friske luft gestalter sig velkomment i skikkelse af svineavlerens hemmelige datter, Torunn.

Hun er Ragdes heltinde, der både i den ene og den anden betydning starter en hidsig hovedrengøring på slægtsgården sammen med den hjertelige bøsseonkel fra København.

Selv om den skrøbelige familiekonstruktion igen og igen truer med at brase sammen, forenes temperamenterne til julemiddag i den rengjorte stadsstue på gården, hvis jord og historie er rammet ind af de poppeltræer, som tyskerne medbragte fra Berlin under krigen.

I stil og stemning kan Ragdes læsevenlige og finurlige roman minde om den franske succesforfatter Anna Gavaldas roman Bare sammen, der kom i dansk oversættelse i 2004.

Begge bøger er befolket af små, sære skæbner, der har dårlige barndomsminder i bagagen og er skuffede i kærligheden og de nære relationer. I trods finder de sammen og rejser sig ved fælles hjælp og tager fat på livet.

Berlinerpoplerne er skrevet frem på en tilbageholdende og underspillet måde, der alligevel er fuld af optimisme, fordi forventningerne til verden og menneskene er så lave, at selv den mindste menneskelighed bliver en gave. En gave, som Ragde på fin vis får givet videre til læseren.

Anne B. Ragde: Berlinerpoplerne. Roman. Rosinante. Over-sat fra norsk af Karen Fastrup og Niels Lyngsø. 299 sider, 299 kr. ISBN 978-87-638-0358-8.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her