Læsetid: 3 min.

Behøver Afrika en industrialisering?

I mange år var spørgsmålet utænkeligt. Men Asiens vækst har ændret spillereglerne i den globale økonomi, og nu vover OECD-økonomen Helmut Reisen den forbudte tanke: Måske er industrialisering ikke altid nødvendig
1. august 2006

Asiens vækst har rykket ved årtiers økonomiske sandheder. Indien og Kinas industrialisering har sendt verden ind i en ny supercyklus - en global omvæltning, der tåler sammenligning med USA's industrialisering i 1880'erne og stiller nye krav til økonomisk tænkning.

Økonomiprofessoren Helmut Reisen er medforfatter til en OECD-rapport om forandringernes betydning for det afrikanske kontinent, og han forklarer, at det kan føre til et opgør med den forestilling om, at lande i al evighed vil få mere for deres industriprodukter og mindre for deres råvarer.

"Siden halvtredserne har vi haft forestillingen om, at bytteforholdet mellem råvarer og industrielle produkter ville blive forværret i det uendelige, og derfor skulle landene industrialisere. Det er ikke længere tilfældet. Vi er i øjeblikket i inde i en ny supercyklus, en periode med høje råvarepriser forårsaget af en stor nations industrialisering. Der var en lignende situation i slutningen af 1800-tallet da USA blev industrialiseret, og vi så det samme under Japans industrialisering. Samtidig er den globale arbejdsstyrke stort set blevet fordoblet. Næsten to milliarder arbejdere er blevet integreret i det kapitalistiske system på blot 10 år, og det presser selvfølgelig prisen på arbejde overalt. Der er med andre ord forandringer på vej fra to sider, og det er klart, at det giver behov for at omdefinere industrialiseringsstrategierne."

Tilpasning til Asien

- Men der er vel ingen, der tror på, at Asiens vækst pludselig går i sig selv igen. Hvorfor kan Afrika ikke bare satse på, at råvarepriserne bliver liggende på det nuværende høje niveau?

"Råvare-boomet er tæt forbundet med Asiens industrialisering og urbaniseringsproces, som giver behov for bl.a. stål til maskiner og bygninger osv. Men selv om boomet efterhånden har varet et årti eller mere, er det ikke permanent. Lige nu kan vi jo bl.a. se, at renten stiger, og de finansielle markeder begynder at blive nervøse. Den slags er altid dårligt for råvarepriserne. Men frem for at tage kampen op bør Afrika snarere fokusere på produkter, der passer ind i de asiatisk baserede varekæder. Én af de ting, vi er ret sikre på, er, at Kinas behov på et tidspunkt vil rykke videre fra industri og byggeri, f.eks. til ændrede madvaner. Det vil give nye muligheder for fødevareproduktion i Afrika."

Nye strategier

At råvarepriserne stiger, og industrialiseringen har vanskeligheder, betyder altså ikke, at Afrika uden videre kan forlade sig på råvareeksport, mener Reisen.

Priserne på f.eks. stål og krom vil dale, når kinesernes værste appetit på skyskrabere og nye biler aftager, og samtidig vil de industriprodukter, som afrikanerne i dag får til en billig penge, stige i pris i takt med, at kinesernes levestandard stiger. Afrikanerne kan med andre ord hurtigt ende med igen at være trængt op i et hjørne, hvor de er afhængige af råmaterialer og svingende verdensmarkedspriser. Reisen mener derfor, at landene fortsat skal tænke i at diversificere deres økonomier.

"Se på Malaysia for eksempel. Deres økonomiske succes byggede i høj grad på at forædle deres råvarer. Fra at dyrke gummitræer lærte de sig at producere rågummi og senere dæk, og på samme måde med oliepalmer, hvor de senere begyndte at fremstille spiseolie. Desuden mener vi, at det vil være ganske fornuftigt at hoppe direkte ind i serviceøkonomien. Mauritius er et eksempel på, at det er lykkedes. De er mere eller mindre gået direkte fra fiskeri til luksusturisme, og de har også modtaget fremmede investeringer fra Indiens software-industri."

- Så der er altså muligheder for, at Afrika kunne vinke endeligt farvel til en industrialisering og satse på noget andet?

"Ja, hmm... Jeg tror ikke, man skal overdrive argumentet, og jeg ville formentlig også blive slået ihjel, hvis jeg udtalte den slags til citat. Men industrialisering er ikke altid nødvendig. Vi anbefaler faktisk, at de afrikanske lande ikke går i direkte konkurrence på lavteknologiske industriprodukter som sko og beklædning."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu