Læsetid: 3 min.

Bendt Bendtsen er rasende i strid om forhandlingsmandat

Erhvervsminister Bendt Bendtsen er rasende over anklager om, at han har siddet et flertal i Folketinget overhørigt. Socialdemokraterne er delte i spørgsmålet.
26. april 2005

Erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) er under skarp beskydning fra en stribe partier, fordi han efter deres mening ikke fulgte indstillingen fra et flertal i Folketinget, da EU tidligere på året vedtog det omstridte direktiv om software-patenter.

Flertallet forlangte, at den danske minister skulle kræve sagen genforhandlet i EU, men det gjorde han ikke. Derfor bliver Bendt Bendtsen nu kaldt i samråd i Folketingets Europaudvalg om sagen, som Dansk Folkeparti betegner som alvorlig for ministeren.

"Det rokker ved noget helt principielt, hvis Europaudvalget ikke kan have tillid til, at ministeren forvalter det mandat, udvalget giver," siger Morten Messerschmidt, der er Dansk Folkepartis EU-ordfører.

Også De Radikale og SF kritiserer ministeren skarpt og forlanger en forklaring i Folketinget.

"Problemet er, at Bendt Bendtsen siger, at det er EU-formandskabet, der afgør, om sagen kan genforhandles. Det synes ikke at være rigtigt, og det synes jeg, at man nu skal undersøge," siger De Radikales EU-ordfører, Lone Dybkjær.

S er splittet

Derimod er det uklart, hvor alvorligt Socialdemokraterne betragter sagen, og dermed synes det usikkert, om Bendt Bendtsen har et flertal i Folketinget imod sig i sagen.

Partiets EU-ordfører, Svend Auken, siger til Berlingske Tidende, at han også vil kræve en forklaring af ministeren, og at han i de 14 år, han har siddet som minister, ikke har noget fortilfælde for, at en minister bare har set væk fra et mandat.

Men Niels Sindal, der også sidder i Europaudvalget for Socialdemokraterne, og som også før Folketingsvalget i februar var tæt på forhandlingerne om direktivet, afviser, at ministeren har optrådt ukorrekt: "Han har gjort, hvad han fik besked på," siger Niels Sindal, som ikke mener, at Danmark kunne have fået sagen genforhandlet, højst forhalet.

"Europaudvalget bærer måske en del af skylden selv. Vi skulle have været tidligere ude. Vi forsøgte i sidste øjeblik hårdt at få sagen sendt tilbage til Europaparlamentet, men der var ikke opbakning fra de andre lande," siger Niels Sindal.

Sagens hovedperson, erhvervsminister Bendt Bendtsen er rasende over at blive beskyldt for at trodse et flertal i Folketinget.

"Det mandat, jeg får den 4. marts, har jeg til fulde levet op til. Jeg har faktisk været kaldt i samråd den 10. marts om denne sag, og der var konklusionen fra Socialdemokratiet, at jeg har levet op til mit mandat," siger Bendt Bendtsen.

Han tilføjer, at det ikke var muligt at finde opbakning blandt de øvrige lande til en genforhandling, og at han derfor i overenstemmelse med mandatet godkendte, at sagen blev sendt videre til Europaparlamentet.

"Jeg har som minister ingen interesse i at gå uden om Folketinget, for det kommer en minister jo ikke levende ud af," siger Bendt Bendtsen.

Den fornyede kritik af Bendt Bendtsen er opstået, efter at Berlingske Tidende har kulegravet forløbet omkring sagen, som var på dagsordenen i EU's ministerråd den 7. marts.

Et flertal i Folketinget havde pålagt den danske minister at kæmpe for en genforhandling, fordi de pågældende partier ville have teksten i direktivforslaget ændret, så det helt klart bliver præciseret, at software skal være en reel ny opfindelse, for at det kan patenteres.

Men i stedet for at bede om, at punktet tages af dagsordenen, insisterede ministeren på, at han kun ville have direktivet til genforhandling på samme møde - og det kan ikke lade sig gøre i EU, hvor alle forhandlinger skal annonceres mindst 14 dage i forvejen. Men EU-eksperter siger, at det er en meget simpel manøvre at få forhandlingerne i gang igen.

"Han skulle have tilkendegivet, at han ikke var rede til at stemme om det. Det betyder så, at det kommer til behandling på et senere møde," siger Steffen Smidt, tidligere generaldirektør i EU-Kommissionen til Berlingske Tidende.

Selve direktivforslaget om patenter på software har været næsten otte år undervejs i EU-systemet og været særdeles omdiskuteret. Formålet med direktivet er at gøre det muligt at tage patent på visse typer computerprogrammer, eller som det hedder på EU-bureaukratsprog 'computer-implementerede opfindelser'. Men både politisk og internt i it-branchen er der delte meninger om, hvorvidt det især vil gavne de store it-virksomheder som Nokia og Microsoft.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her