Læsetid: 1 min.

Benedikt XVI lover dialog

Pave Benedikt XVI prøvede ved sin første messe i går at berolige sine kritikere
21. april 2005

ROM - Pave Benedikt XVI forsøgte i går at berolige de af sine kritikere, der frygter, at hans pavetid vil blive stivnakket og indadskuende. Han sagde, at han ønskede dialog med andre trosretninger og kulturer.

Da den 78-årige tyskfødte Joseph Ratzinger - nu pave Benedikt XVI - talte ved sin første offentlige messe sagde han, at hans følte "utilstrækkelighed og menneskelig uro", da han blev valgt.

"Jeg hilser alle med ligefremhed og kærlighed for at forsikre dem om, at kirken ønsker at fortsætte en åben og seriøs dialog med dem i vores søgen efter det, der i sandhed er godt for menne-sket og for samfundet," sagde han ved messen med kardinalerne, der valgte ham.

Holdt i hånden

Siddende foran Michelangelos fresko-maleri Dommedag i Det Sixtinske Kapel, hvor han blev valgt, og klædt i en hvid og guldfarvet messedragt, sagde paven, at han følte, at hans forgænger førte ham og holdt ham i hånden.

I en hyldest til sin forgænger sagde han, at Johannes Paul II havde efterladt "en mere modig, friere og yngre kirke".

Den nyvalgte pave afslørede også, at han var overrasket over valget af ham.

"Stik imod mine forventninger har kardinalerne bedt mig om at efterfølge denne store pave," sagde han med henvisning til Johannes Paul II.

Til gengæld lovede han kardinalerne en større grad af magtdeling inden for den katolske kirke.

Samtidig erklærede pave Benedikt XVI, at han vil "arbejde uophørligt" for "genopbygningen af det fulde og synlige sammenhold mellem alle kristne". Og han sagde, at han støtter en "åben og ærlig dialog" med tilhængere af andre religioner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her