Læsetid: 4 min.

Berliner-Republikken

22. juni 1998

De evigt ulmende interne stridigheder hos Tysklands miljøparti, Bündnis90/De Grønne, der er potentiel partner i en rød-grøn koalitionsregering efter forbundsdagsvalget den 27. september, brød i fredags igen ud i lys lue. Striden handler denne gang om Jürgen Trittin, leder af den såkaldte "fundis-fløj", der ønsker, at De Grønne skal indtage en mere "fundamentalistisk" økologisk, og, ikke mindst, pacifistisk profil modsat gruppen af "realos", den mere "realistiske" magtpolitiske fløj under formand Joschka Fischers ledelse.
Trittin deltog for halvanden uge siden i en demonstration i Berlin imod den tyske Forbundshærs såkaldte "Gelöbnis", en ceremoni, hvor de unge rekrutter aflægger ed på, at de trofast vil tjene Forbundsrepublikken og forsvare det tyske folks ret og frihed. Under mod-demonstrationen kaldte Jürgen Trittin blandt andet de offentlige eds-aflæggelser for et "før-demokratisk ritual", der gjorde, at Forbundshæren stillede sig i Wehrmacht'ens tradition.
Reaktionerne kom prompte. Forsvarsminister Volker Rühe (CDU) kaldte Trittins optræden for en "skændsel for tysk politik", Bayerns ministerpræsident, Edmund Stoiber (CSU), udråbte det til en "æreskrænkelse af hundrede tusinde værnepligtige". Kohls kristelige demokrater indrykkede endda en annonce i boulevard-avisen Bild, hvori det lød, at "Den grønne Trittin hader Forbundshæren. Vi takker dem". Selv socialdemokraterne meldte sig i kritikken, og i Forbundsdagens debat fredag om fortsættelse af den tyske Forbundshærs deltagelse i de internationale SFOR-styrkes operation i Bosnien, distancerede Joschka Fischer sig klart fra Trittins position. I løbet af fredagen og weekenden over kom der endda krav fra De Grønnes "realos-fløj" om, at Trittin skulle træde tilbage. Således for eksempel Manuel Kieper, der mente, at Trittin med sine "radikale pøblerier" skadede De Grønnes valgchancer, hvorfor han bad Trittin om at træde tilbage.

At CDU/CSU benytter sig af chancen til at skælde lidt ud på Jürgen Trittin og De Grønne - SPD's mest sandsynlige regeringspartner - er der ikke noget underligt i. Det er jo valgkamp, så enhver chance må benyttes. Især når Trittin nu er så dum at kritisere Forbundshæren og det endda med Gregor Gysi fra PDS, de tidligere østtyske kommunister, ved sin side. En optræden, der passer som hånd i handske i CDU's anti-kommunistisk valgkampagne.
At man internt i De Grønne også er begyndt at få kolde fødder over Trittin-fløjens forsøg på at indbinde de mere venstre-orienterede vælgere til fordel for de midtersøgende, kan heller ikke undre nogen. Et enkelt blik på det vedvarende fald i meningsmålingerne burde faktisk kunne overbevise selv den mest stædige "fundis"-tilhænger om, at dette, valgtaktisk set, er en meget dårlig idé. Fra at have ligget på omkring 12-13 procent i meningsmålingerne er De Grønne siden Magdeburg partikongressen i starten af marts gået stødt tilbage og ligger nu på en fem-seks procent af stemmerne, altså lige på kanten af spærregrænsen på fem procent. I Magdeburg vedtog De Grønne med kun en stemmes flertal et "fundis"-valgoplæg, der afviste tysk deltagelse i SFOR's militære operation i Bosnien og fordrede en halvering af forbundshæren over fire år. Desuden tilsagde valgprogrammet De Grønne at arbejde for et alternativ til NATO. Dertil forårets største valgtaktiske brøler i Autobahnens eget hjemland, nemlig at prisen på benzin skulle forhøjes til fem D-mark eller godt 19 kroner literen. Et oplæg man sidenhen har måtte bruge al sin energi på at (bort)forklare indholdet af.

At man i SPD heller ikke skåner Trittin endsige "fundis-fløjen" bør ej heller komme bag på nogen. Ikke blot fordi det er valgkampstider, og Gerhard Schröder for alt i verden vil have fingre i midtervælgerne, hvortil en distancering fra venstrefløjen i De Grønne er nødvendig. Men også fordi SPD rent faktisk har flyttet sig betragteligt på det forsvarspolitiske område i de senere år. Således har den socialdemokratiske venstrefløj bevæget sig fra et abstrakt-idealistisk "aldrig mere krig" til almen accept af et et konkret-realistisk "aldrig mere Bosnien". Hvorfor SPD's gruppeformand og udenrigspolitiske koordinator, Rudolf Scharping, tilsyneladende til alles tilfredshed tidligere på ugen udtalte, at et FN-mandat for en international militær indsats i Kosovo med tysk deltagelse var "ønskeligt", men ikke nogen nødvendig betingelse. Ja, selv Karsten Voigt, udenrigspolitiske talsmand for SPD, plæderede i forbundsdagens debat i fredags for en "kreativ fortolkning" af den internationale folkeret, så man fra det internationale samfunds side kunne gribe ind militært og stoppe en intern statslig konflikt (læs: Kosovo) inden den udviklede sig.

Det man bør bide mærke i, er det faktum, at striden hos De Grønne for alvor viser, hvilke problemer en rød-grøn tysk forbundsregering vil kunne blive udsat for, i fald kansleren hedder Gerhard Schröder og udenrigsministeren Joschka Fischer - en ikke usandsynlig konstellation meningsmålingerne taget i betragtning. Ej heller bør "fundis"-fløjens manglende realitetssans og politiske tæft forbigås - ikke helt heldigt, hvis man sidder i regering i et så stort land som Tyskland.
Desuden burde det faktisk også vække til eftertanke, at der er en så bred politisk accept i Tyskland af, at en prøjsisk militær tradition som offentlige eds-aflæggelser over for folket og staten er fuldt ud acceptable, "normale", ja, endda uacceptable at kritisere ved en lovligt anmeldt demonstration. Skal man absolut udsende lovord til Forbundshæren for at være politisk salonfähig i et "normalt" Tyskland? Også selv om Forbundshæren valgte at holde fast på den 10. juni, årsdagen for Wehrmachtens massakre i Lidice i Tjekkiet, til at sværge sin troskab - trods protesterne? Ja, så vær velkommen til det fremtidige Tyskland, velkommen til Berliner-Republikken. staun

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her