Læsetid: 4 min.

Berlusconi har plyndret Italien

Efter 12 års regimente med en charlatan som leder er Italien blevet Europas syge mand. Alt er gået galt, intet rigtigt. Kan demagogen med kontrol over medierne vinde igen?
6. april 2006

Siden Silvio Berlusconis indtræden i italiensk politik for over 12 år siden har to tolkninger af hans betydning for politisk praktik i mediealderen været fremherskende.

Den ene hævder, at tv-kongen der blev valgt til premierminister og som i to embedsperioder har regeret Italien efter devisen 'mine personlige interesser er identiske med statens', er et specifikt italiensk fænomen. Denne tese baseres på iagttagelsen, at det italienske samfund hviler på fire grundpiller. De skulle bestå af:

- Magtfulde familieejede koncerner

- Et kunstigt partisystem funderet på de ideologiske skel i Den Kolde Krig

- Aviser og tv-stationer er kontrolleret af politiske partier og af nogle få koncerner

- Mafiaens reelle økonomiske magt i næsten hele Syditalien

Kombinationen af disse fire faktorer og det usynlige væv af indbyrdes korrupte relationer, som bandt dem sammen, åbnede i et bestemt historisk øjeblik døren for den geniale charlatan Berlusconi. Øjeblikket kom, da den gamle partiorden brød sammen i begyndelsen af 1990'erne, dels som følge af afslutningen på Den Kolde Krig, dels under vægten af Operation Rene Hænder, de milanesiske velmente, men mislykkede forsøg på at optrevle nævnte væv af indbyrdes korrupte relationer.

Efter at det statsbærende kristelige demokratiske parti blev opløst i 1993, frygtede Berlusconi, at venstrefløjen ville vinde valget i 1994 og undergrave hans monopol på private tv-stationer og tv-reklamer, som den tidligere socialistiske premierminister Bettino Craxi havde foræret ham. Således svækket ville han næppe kunne redde sit skind under statsadvokaternes undersøgelser. Den eneste udvej var at træde ind på banen og udfylde det politiske vakuum.

Denne tolkning finder sit prosaiske udtryk i mange europæeres nedladende holdning til italiensk politik og samfund. 'Sådan noget kan kun ske i Italien,' lyder refrænet. 'Berlusconi er en nar, og deri ligner han andre italienere.' Og det er da også korrekt, at tv-kongens sjofle vittigheder, hans forfængelighed og storhedsvanvid vinder større klangbund hos hans landsfæller end i udlandet. Ikke overraskende er Berlusconi et produkt af det miljø, han er vokset op i.

Generel forrådnelse

Den anden skole er alarmeret over Berlusconis tilsynekomst, fordi de ser ham som et et ekstremt symptom på en forrådnelse af den demokratiske proces i vestlige samfund. To ting bekymrer dem i særdeleshed: dels interessekonflikten mellem Berlusconi som politiker og ejer af landets største koncern, dels forvandlingen af italienske medier til en politisk angrebsmaskine.

I intet andet land er situationen så grotesk som i Italien, men som Alexander Stille anfører i sin nye biografi af Berlusconi, The Sack of Rome, findes der slående paralleller til Rupert Murdoch og Vladimir Putin samt Thailands Thaksin Shinawatra, der blev tvunget til at træde tilbage tirsdag. "I dag bliver alt politiseret i medierne... Facts mister deres betydning," skriver han.

Pointen er god nok. Men ingen kan hævde, at skrækscenariet fra 1994 - da Berlusconi grundlagde sit parti og 90 dage senere var premierminister - er blevet imiteret andetsteds. Her skylder jeg læsere at tilføje, at jeg i en biografi af Berlusconi i 1995 selv udtrykte frygt for, at fænomenet ville sprede sig. Siden har jeg imidlertid konkluderet, at Berlusconi som mærkevare næppe kan eksporteres.

Det foruroligende aspekt er hans undergravelse af et i forvejen skrøbeligt demokrati i støvlelandet, der blev samlet til stat for 150 år siden og som har overlevet 20 års fascisme, tre års nazistisk besættelse og 45 års kato-kommunisme. Under Berlusconis regimente fra 1994 til i dag er pressen blevet endnu mere ufri; mafia, korruption og kriminalitet er vokset yderligere, mens økonomien næsten står stille. Italiensk erhvervsliv er kørt agterud i konkurrenceevne. Statsgælden vokser igen. Det demokratiske engagement er så godt som forsvundet. Italien befinder sig i en dyb politisk krise, som vil vare ved i mange år og næppe bliver løst, førend Berlusconi er ude af billedet. Og det sker ikke foreløbig.

Kun snavs tilbage

Den opmærksomme læser vil bemærke, at jeg indregner Berlusconis tid som oppositionsleder i 1995-2001 i regimentet. Det skyldes, at han i perioden stadig var landets dominerende politiker og magtede at få centrumvenstre-regeringer til at værne om og udvide sit tv-monopol og skabe de rette betingelser for hans gældstyngede koncerns come-back. Han fik i pose og sæk fra Prodi og D'Alema; de fik til gengæld kun smidt snavs tilbage i ansigtet under valgkampen i 2001.

Alexander Stille har studeret Berlusconi siden begyndelsen af 1990'erne og har som søn af en tidligere chefredaktør for avisen Corriere della Sera haft adgang til hovedpersoner i dramaet. Ud af det er der kommet en flydende og velstruktureret fortælling med indslag så absurde, at historien i perioder synes aldeles uvirkelig, men det hele er desværre sandt.

Det gør ondt at læse, hvordan dette Europas smukkeste land er blevet skamferet af en dybt korrumperende egomaniker. I dag er Italien Europas syge mand. Det eneste håb man kan have er, at hans allestedsnærværende person i de ensrettede medier har ført til et slags overkill, der måske kan tage livet af ham som premierminister ved valget på søndag. Måske italienerne endelig kan se den afgrundsdybe kløft mellem deres leders fantasteri og deres egen virkelighed.

Samme tillidskløft knækkede næsten Benito Mussolini i midten af 1930'erne. Uden de militære ekspeditioner i Nordafrika og Anden Verdenskrig havde diktatoren næppe overlevet.

Alexander Stille: 'The Sack of Rome, How a Beautiful European Country with a Fabled History and a Storied Culture Was Taken Over by a Man Named Silvio Berlusconi'. Penguin Press, 400 sider (udkommer på dansk i august 2006, findes allerede på italiensk og tysk)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her