Læsetid: 2 min.

Berlusconis regering hænger i en tynd tråd

Italiens premierminister, Silvio Berlusconi, overlevede seks mistillidsvalg i fjor, men det er uklart, om han redder skindet ved det, der finder sted i morgen
20. april 2005

Italiens premierminister Silvio Berlusconis regering var tirsdag på kanten af et sammenbrud, da en nøglekoalitionspartner kraftigt kri-tiserede ham for ikke at gå af, inden dannelsen af en ny regering. Partiet undlod dog at trække sine ministre tilbage.

Berlusconi står over for et mistillidsvalg i senatet i morgen efter at være løbet fra en aftale, som han havde indgået med sine koalitionspartnere om at ville træde tilbage.

Ifølge den italienske forfatning kan en premierminister tilbyde præsidenten, Carlo Azeglio Ciampi, at gå af, men denne kan også opfordre ham til at danne en ny regering, hvis han stadig har et flertal at gøre godt med.

Det flertal var tirsdag i fare for at forsvinde, da lederen af Den Nationale Alliance (AN), Gianfranco Fini, sagde, at hans partis fem ministre var parate til at trække sig, 'om nødvendigt'.

"Onsdag vil vi lytte til, hvad premierministeren har at sige til parlamentet," sagde partileder og viceminister Fini, idet han tilføjede, at AN's ledelse efterfølgende så vil beslutte, hvilken kurs man vil følge.

Uden støtte fra Finis højreorienterede parti, det næststørste i koalitionen, vil Berlusconis fire år gamle regering bryde sammen.

Pres på Berlusconi

Berlusconis regering blev kastet ud i en voldsom krise, da fire ministre fra det midtorienterede koalitionsparti UDC gik af, selv om en af dem, Mario Baccini, tirsdag sagde, at partiet ville fortsætte med at støtte regeringen i alle spørgsmål.

Berlusconi, der indkaldte til møde i sit parti, Forza Italia (Fremad Italien) tirsdag eftermiddag, har været under kraftigt politisk pres for at gennemføre omfattende politiske ændringer i kølvandet på et massivt valgnederlag i denne måneds lokalvalg. UDC kræver omfattende regeringsændringer og et nyt program.

Det har været ventet, at Berlusconi ville foretage en gennemgribende omorganisering af sin regering, udpe-ge en række nye ministre og sætte skub i den skrantende industri i den sydlige del af landet. Et af UDC's højst prioriterede krav i en ny regering.

Den venstreorienterede avis, La Repubblica skrev, at Berlusconi havde besluttet sig for ikke at gå af, fordi han vidste, at han kunne beholde et regeringsflertal, selv om UDC-leder Marco Follini trak sine ministre ud.

"Således er hans majoritet talmæssigt intakt, men politisk ligger den i stumper og stykker," skrev avisen.

Måske valg i juni

Et ny regeringsprogram var også ventet i et forsøg på at puste liv i landets industris konkurrenceevne, ligesom støtte til store familier skul-le ske gennem skattelettel-ser.

Berlusconi, der overlevede seks mistillidsafstemninger i fjor, kan også denne gang få behov for støtte fra det lille Ny Socialist Parti (PSI), som også trak to ministre fra regeringen.

Uanset hvad, så er Berlusconi nødt til at afveje sine handlinger i forhold til det UDC's krav med dem, som stilles af partiet Liga Nord, hvis højborg ligger i det industrialiserede Piemonte og Lombardiet i den nordlige del af Italien.

Hvis ikke der opnås en aftale, så vil det være sandsynligt, at Italien bliver kastet ud i et valg inden for 45 til 70 dage, som det er nedfældet i forfatningen. Politiske iagttagere mener, at det vil ske i løbet af juni.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her