Læsetid: 3 min.

Berømtheder presser Kina til at ændre kurs i Darfur

Hollywood-kendisser ser ud til at have opnået, hvad diplomatisk pres ikke har kunnet: Kinas regering lægger nu pres på Sudan for at standse folkemordet i Darfur
14. april 2007

Når berømte mennesker lægger pres på regeringer, kan de nogle gange udrette ting, som selv nok så mange diplomatiske påtaler eller resolutioner i FN's Sikkerhedsråd ikke kan. Det er der kommet tydeligt bevis på i forbindelse med Kinas forhold til Sudan.

I de seneste to år har Kina holdt hånden over regeringen i Sudan, når lande som USA og Storbritannien pressede på for at få FN's Sikkerhedsråd til at indføre sanktioner mod dem på grund af de voldsomme overgreb, der er foregået i Sudans Darfur-provins.

Men på det seneste har billedet ændret sig. Den højtstående kinesiske embedsmand Zhai Jun er kommet til Sudan for at presse regeringen til at acceptere, at FN sender fredsbevarende styrker til landet. Og ifølge dagbladet New York Times gik Zhai endda så vidt, at han tog hele vejen til Darfur for at besøge tre flygtningelejre - noget, man sjældent ser højtstående kinesiske embedsmænd gøre.

Kineserne, der har omfattende handelsaftaler med Sudan og aftager en del olie fra landet, har hidtil ført en politik, hvor man bevidst holdt sig fra at fortælle andre lande, hvordan de skal styre deres interne affærer.

Men på en pressekonference tidligere på ugen opfordrede Zhai Sudan til at "vise fleksibilitet og acceptere" fredsbevarende FN-styrker.

Årsagen til det kinesiske kursskifte er en mærkelig cocktail bestående af skuespilleren Mia Farrow, instruktøren Steven Spielberg og de forestående Olympiske Lege i Beijing næste år.

Folkemordslegene

Sagen begyndte at rulle i sidste måned, da Mia Farrow, som er goodwillambassadør for FN's Børnefond (UNICEF), indledte en kampagne, der effektivt har koblet De Olympiske Lege i Kina med folkemordet i Darfur. Hun kaldte legene for 'Folkemordslegene' og opfordrede virksomheder, der sponserer dem, og ikke mindst Steven Spielberg, der er kunstnerisk rådgiver for Kina i forbindelse med legene, til offentligt at opfordre Kina til at gøre noget for Darfur.

I en kronik i avisen Wall Street Journal advarede Farrow om, at Spielberg risikerer at "gå over i historien som Beijing Legenes Leni Riefenstahl". Riefenstahl var tysk filminstruktør og lavede propagandafilm for nazisterne.

Fire dage senere sendte Spielberg et brev til Kinas præsident, Hu Jintao, hvori han fordømte drabene i Darfur og bad Kinas regering om at bruge sin indflydelse i regionen "for at gøre en ende på den menneskelige lidelse dér", siger Spielbergs talsmand, Marvin Levy, til New York Times.

Kort efter sendte den kinesiske regering Zhai til Darfur. Der er tale om en kovending, som tydeligt illustrerer, hvordan en pressionskampagne rettet mod Beijing på et følsomt punkt og på et følsomt tidspunkt kan opnå resultater, som års diplomatisk benarbejde ikke har kunnet.

Levy siger om baggrunden for henvendelsen til den kinesiske leder, at Spielberg længe "har kendt til situationen i Darfur", men at han"først for nyligt er blevet opmærksom på det kinesiske engagement dér".

I et telefoninterview med New York Times kalder Farrow den kinesiske reaktion for 'ekstraordinær'.

"Hvad det så end er, der førte til beslutningen om at sende ham af sted, så er jeg så glad for, at han rejste," siger hun om Zhais besøg i Sudan.

Det er fortsat uklart, om Hollywood-kampagnen vil virke. En række møder i næste uge vil vise, hvor åben Sudans regering er over for planerne om at sende FN-styrker til landet.

Kina er endnu ikke gået med til at indføre sanktioner imod Sudan.

Men der er fortsat lang tid til De Olympiske Leges åbningsceremoni i Beijing næste år, og aktivisterne har god tid til at planlægge deres aktioner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her