Læsetid: 3 min.

Bertel Haarder:Kristendommen er vores kultur

Man kan ikke forstå dansk kultur uden at forstå de bibelske fortællinger, og danske børn kan aldrig blive lige så fortrolige med andre religioner som med kristendommen, siger undervisnings- og kirkeminister Bertel Haarder
4. juli 2006

- Bertel Haarder, hvorfor skal religionsundervisning stadig hedde kristendomskundskab, når halvdelen af befolkningen ønsker, at det skal hedde religionsfag, og det ifølge lærerne er bred religionsundervisning?

"Jeg kunne have stillet det spørgsmål på en måde, så der var kommet et helt andet svar. Hvis jeg havde spurgt, om de bibelske fortællinger fortsat skal være fagets hovedområde, ville 80 procent af befolkningen havde svaret ja. Det er jo derfor, det hedder kristendomsundervisning."

- Hvordan hænger din opfattelse af undervisningen i kristendomskundskab sammen med den brede internationale indføring, du i øvrigt ønsker i folkeskolen og den verdenssituation, vi har i dag?

"Jeg holder fast i, at de bibelske fortællinger som hidtil skal være hovedindholdet, og det skyldes, at faget er et kulturfag. De bibelske fortællinger er en del af den danske og europæiske kulturkanon. Derfor skal børnene møde fortællingerne, ganske som de skal møde H.C. Andersens eventyr og Karen Blixens romaner."

- Så det handler først og fremmest om forståelsen af dansk kultur?

"Som jeg sagde."

$SUBT_ON$Rent vrøvl

- Opstiller du ikke dermed en kløft mellem 'vores', det vil sige den 'rigtige' kultur, og 'de andres'?

"Det er rent vrøvl. Hvordan i alverden skulle en fortrolighed med egen kultur kunne opfattes på den måde. Enhver mellemfolkelighed består jo i, at man har rødder i sit eget og åbner vinduerne for de andre. Det kommer der et spændende møde ud af, og hvis man ikke kender sit eget, er der ikke meget ved det internationale. Det er et kulturløst spørgsmål."

- Skabes der ikke en barriere mellem religionerne i kraft af, at der ikke er religionslighed i undervisningen?

"Det er igen et kulturløst synspunkt. Årsagen til, at kristendommen har en større plads end de andre religioner i kristendomsundervisningen, er, at kristendommen nu engang gennemsyrer dansk kultur, litteratur, musik og arkitektur. Man kan overhovedet ikke forstå dansk kultur uden at kende de bibelske fortællinger. Hvorimod man ikke behøver at kende helt så meget til buddhisme, hinduisme og islam for at forstå dansk kultur."

- Har de danske elever ikke i lige så høj grad brug for forståelse for andre kulturer, som Muhammed-krisen måske især har vist?

"Jo, det er også derfor, man skal have kendskab til andre kulturer."

- Ikke en fortrolighed med dem?

"Man kan aldrig blive fortrolig med buddhisme, hinduisme og islam på samme måde, som man kan blive fortrolig med det, der er en del af en selv."

- Og det er kristendommen for de danske børn?

"Det er nogle gode, kulturrelativistiske spørgsmål, du stiller, og jeg er glad for at give nogle gode, kulturelt forankrede svar på dem. Dine spørgsmål udspringer af en opfattelse, som går ud på, at i religionsundervisningen skal man bare vise børnene en masse forskellige religioner, og så kan de selv vælge, og det hele skal være neutralt i forhold til religionerne. Men det er et akulturelt og et umenneskeligt synspunkt og derudover et meningsløst og totalt forvrøvlet synspunkt. Men det er først og fremmest kulturløst."

- Religionsforsker Tim Jensen mener, at du fører kulturkamp i religionsundervisningen. Gør du det?

"Hvis han dermed mener, at jeg fører kamp mod kulturløsheden, tager jeg det som en kæmpe kompliment."

- Han mener mellem den danske kultur og andre kulturer.

"Så er det komplet meningsløst. Jeg er ude på at opruste kulturfagene på samme måde, som vi skal opruste de musiske og kreative fag. I skolen skal man møde de fælles kulturelle erfaringer, som konstituerer dansk kultur. De erfaringer er ikke isoleret fra det udenlandske, de er dybt påvirket af det udenlandske, og i øvrigt er de bibelske fortællinger jo også særdeles udenlandske."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her