Læsetid: 2 min.

Besindelsens tid

13. oktober 2005

Man skal notere sig uge 40 i det herrens år 2005, og skulle kulturministeren en dag barsle med en uge-kanon, er der ingen tvivl om, at 40/05 er selvskreven:

Aldrig har så få gjort så meget for så mange, der bestemt ikke havde regnet hermed. Det var historiens vingesus.

For det skete i de dage, at med Louise Freverts skriverier blev tiden omsider moden til et opgør med Dansk Folkepartis fremmedfjendske politik og ubønhørlige hetz mod muslimer og arabisk kultur (mavedans undtaget!).

Det havde ladet vente længe på sig, men nu sprang bylden - næsten på dens egen runde fødselsdag, hvor der ellers var pyntet så festligt op med dannebrogsflag, lagkage og rød-hvide ører.

Selv Pia Kjærsgaard fik sagt fra, og så - hører du, Anders! - er vejen banet for at bringe vor slemt ramponerede indvandrer-, flygtninge- og ulandspolitik tilbage på et anstændigt niveau og indgyde den daglige omgangstone mere forsonlige, imødekommende og inkluderende træk.

Lad bare fru Frevert få æren for dette gennembrud, for uden hendes format havde den kære web-master og ghost-writer næppe haft en chance - heller ikke for at få offentlig støtte til sin modelflåde fra onkel Brian.

Men festen stopper ikke her, for det skete i de selvsamme dage, at med Jørgen Leths skriverier blev tiden omsider moden til et opgør med romantikkens kunstsyn og den æstetiske (selv)legitimitet - samt i periferien måske endda med købesex som gævt frisind og med visse postkoloniale uvaner blandt mænd.

Master Leth

Det var forfatterens udsøgte sammenblanding af den kierkegaardske æstetiker - libertineren, kynikeren, menneskeforbrugeren - med den rene, interesseløse æstetik, der fik glorien til at briste og falde til jorden.

Herefter er det slut med at gøre alle mulige eksperimenter, 'udforskninger', 'grænseafsøgninger' og selvhenførte provokationer til kunst ved blot at henvise til sig selv som Kunstner, dvs. autonomt, selvlovgivende geni.

Gamle Kants tankemæssige sidespor for at redde den æstetiske dømmekraft forsvandt som ved et jordskælv; måske ikke lige hvad master Leth havde tilstræbt, men lad ham bare få æren. Også den er en kunst.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her