Læsetid: 2 min.

Besked fra Holland

Holland har inden for kort tid gennemlevet en række politiske traumer, der har vendt op og ned på samfundets egen forestilling om normalitet - fra et meget rummeligt, nogle vil sige passivt, multikulturelt og tolerant land hen imod barske signaler om assimilering af fremmede til demokratiske kerneværdier og beherskelse af det hollandske sprog tilsat et strejf anti-muslimsk lovgivning om tilsløring. Hvad betyder en sådan forandring politisk? Og hvad vil en ny regering gøre ved det hollandske nej til den dvalelagte europæiske forfatning?
24. november 2006

FORVIRRING, kaos, rod - de negative beskrivelser af onsdagens valgresultat fra Holland hobede sig op i går, da verdens internationale nyhedsmedier stod klar med kommentarer til det faktum, at de fleste af de hollandske vælgere godt nok havde stemt på de to største partier - det borgerlige regeringsparti CDA og socialdemokratiske PvdA - men derudover havde tildelt socialisterne (Hollands svar på Socialistisk Folkeparti) et kanonvalg og sendt et højrepopulistisk og fremmedfjendsk parti ind med ni nye mandater. Dertil kom et nederlag til det lille liberale regeringsparti, et pænt valg til De Grønne og Europas første parlamentariske repræsentation af et dyrevelfærds-parti.

Den umiddelbare reaktion på et så broget politisk landskab er forståeligt negativ. Ingen af de to store partier kan danne regering med deres naturlige politiske forbundsfæller; Tilmed er resultatet skruet så drilsk sammen, at selv en stor koalition - hvor besynderlig den end vil se ud, nu Arbejderpartiet og CDA har brugt meget af valgkampen på at påpege modpartens manglende lederegenskaber - vil have brug for et tredje parti for at opnå flertal.

NEDENUNDER forvirringen kan man imidlertid læse nogle klare beskeder til det Europa, som med spænding ser mod Haag.

EU-forfatningen er det for tidligt at spå om, men det hollandske samfunds sammenhængskraft er ikke antastet af valget. Valgdeltagelsen var høj - lige over 80 procent. Velkendte temaer - den forbedrede økonomi, en lav arbejdsløshed og velfærdsemner såsom pension og hospitaler - fyldte langt mere end debatten om integration. Og gavnede den siddende borgerlige regering. Mens de europæiske socialdemokratier må gyse ved den amputering, der blev den PvdA's leder, Wouter Bos, til del. Hans reformerede socialliberale linje gav ikke pote. I stedet gav den bonus til socialisterne til venstre. Hvis vælgerne ønsker en centrum-højre regering ser det ud til at de foretrækker et reformeret borgerlig-liberalt parti, frem for et socialdemokrati, der lader som om, de er konservative. Det kan vel give anledning til refleksioner i resten af EU. Og hvad angår de ni mandater til Geert Wilders fremmedfjendske liste PVV, så er det resultat snarere udtryk for, hvor lille en del af hollænderne, der er interesseret i ekstreme politiske løsninger, uanset at de har været vidne til ekstremt ubehagelige begivenheder som f.eks. mordet på filminstruktøren Theo van Gogh.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her