Læsetid: 2 min.

Beslans mødre er vrede på myndighederne

Myndighederne i Rusland frikender sig selv for ansvar for det blodige udfald af gidseltagningen i Beslan i 2004. Det får mødrene til de omkomne skolebørn til at fare i flint
28. december 2005

De russiske myndigheder offentliggjorde forleden de foreløbige resultater af deres egen undersøgelse af deres egne handlinger under den blodige terrorhandling mod skolen i den nordossetiske by Beslan den 1.-3. september 2004.

Som ventet fritager undersøgelsen myndighederne for ethvert ansvar for, at terroristernes besættelse af skolen med 1.128 gidsler endte i et voldsomt skyderi og et blodbad, der kostede 331 mennesker livet og chokerede hele verden.

Det har gjort mødrene til de mange dræbte skolebørn i Beslan endnu mere vrede, end de var i forvejen. I en kommentar til radio Moskvas Ekko siger Ella Kesareva, formanden for komiteen Beslans Stemme, at hun er rasende over myndighedernes hændervasken.

"Det var nyt for mig. Hvor har de det fra? Hvilke undersøgelser har de lavet? Betyder det, at alt er givet på forhånd, og at der ikke er behov for en domstolsafgørelse?" siger Kesareva, som sammen med en række andre mødre til ofrene tidligere har været fremme med en voldsom kritik af myndighedernes håndtering af gidselsituationen og forsøgene på at fralægge sig ansvaret for det blodige udfald.

Formanden for en tilsvarende mødrekomite i Beslan, Susanna Dudjeeva, supplerer: "Vi havde ikke forventet andet. Efterforskerne holder sig til deres version af sagen og ignorerer fuldstændig vidneudsagnene fra de overlevende og pårørende."

Mødrene beskylder direkte myndighederne og præsident Vladimir Putin for sammen med de tjetjenske terrorister at have en stor del af ansvaret for de mange dødsfald. Komiteen Beslans stemme er et udtryk for en udbredt mistillid til politiets og specialstyrkernes håndtering af terrorsituationer både i Nordossetien og resten af russiskKaukasus. Myndighederne og politiet bliver kritiseret for inkompetence og for at have udløst blodsudgydelserne i Beslan, da politi og specialstyrker gik til angreb på skolen med både kampvogne og flammekastere.

Voksende kritik

Der er da heller ikke mange kommentatorer, der tror, at myndighedernes frikendelse af sig selv vil dæmpe kritikken. Ikke desto mindre var der tale om en fuldstændig frikendelse, da vicestatsadvokat Nikolaj Sjepel forleden sagde til nyhedbureauet RIA-Novosti, at politiet og specialstyrkerne og deres ledelse havde handlet helt inden for lovens rammer, og at de ikke havde noget ansvar for gidseltagningens tragiske udgang.

Til gengæld måtte Nikolaj Sjepel indrømme, at antiterrorsystemet i Rusland ikke er i stand til at garantere en effektiv beskyttelse af befolkningen imod terrorhandlinger. Meningsmåling på meningsmåling viser da også, at befolkningen ikke har nogen tillid til, at myndighederne vil eller kan beskytte dem imod terrorister. Og befolkningen har heller ingen tillid til, at det russiske retsvæsen kan dømme uafhængigt og objektivt i sager, hvor terrorister og myndighederne er involveret.

I går genoptog højesteret i Nordossetien sagen mod den eneste overlevende af gidseltagerne i Beslan Nurpasji Kulajev.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu