Læsetid: 1 min.

Bestikkelsen i Rusland på højde med statsbudgettet

Rusland ligger på korruptionsindekset helt oppe i det røde felt på linje med Rwanda. Bestikkelsen af embedsmænd etc. har nået et omfang som landets finanslov - over 1.400 mia. kr.
15. november 2006

MOSKVA - Korruptionen i Rusland har nået et niveau, der er sammenlignelig med hele landets statsbudget - det vil sige 1.400 milliarder kr.

Det sagde vicestatsanklager Aleksandr Buksman forleden til den russiske avis Rossijskaja Gaseta.

"Korruptionen løber op i over 240 milliarder dollar og er nu så omfattende, at alle korrupte embedsmænd nu kan købe sig en lejlighed på 200 kvadratmeter om året for pengene," sagde han og henviste til, at det russiske statsbudget for 2005 var på 290 milliarder dollar (1.680 milliarder kr.).

Han lovede, ligesom præsident Vladimir Putin gjorde det i sin seneste tv-dialog med befolkningen, en forstærket indsats imod bestikkelse og korruption. Og han oplyste, at myndighederne i løbet af de første otte måneder af 2006 havde afsløret omkring 28.000 korruptionsforbrydelser.

Den internationale organisation Transparency International placerede forleden Rusland sammen med Rwanda på nummer 127 i rækken af mindst korrumperede lande, imellem Honduras og Filipinerne.

Og en repræsentant for Transparency International sagde til dagbladet Moscow Times, at "det er et klart signal til især russiske firmaer, der eksporterer... til at indføre forholdsregler som mere gennemsigtighed og basale styringsmekanismer". Repræsentanten tilføjede, at "korruptionen, som næsten ikke har ændret sig siden sidste år, skyldes centraliseringen og den statslige kontrol med økonomien og det politiske liv såvel som de mere og mere tamme medier".

En russisk uafhængig tænketank under ledelse af Georgij Satarov, en tidligere højtstående embedsmand i Jeltsins administration, kunne tilføje overfor dagbladet Kommersant, at forretningsmænd i 2005 lavede 35 millioner korrupte aftaler med statslige embedsmænd, hvoraf kun 3.600 var blevet afsløret og straffet.

Ifølge Satarov giver en gennemsnitlig forretningsmand bestikkelse to gange om året, og ca. syv procent af omsætningen for en gennemsnitlig virksomhed går til bestikkelse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu