Læsetid: 4 min.

Betal din præmie af lumpenhed

DR’s medielicens burde hedde tvangslicens, for man er tvunget til at betale, hvis man har en internetopkobling eller en mobiltelefon
11. januar 2007

Så kom den, den årlige opkrævning af radiolicens lydende på 160 kr. inklusive moms. Som jeg har gjort gennem den seneste halve snes år, betaler jeg gerne, for når man dagligt hører DR's radioudsendelser, får man - det stadige kvalitetsfald ufortalt - ganske meget for pengene.

Tv derimod har jeg ikke. Har det ikke, savner det ikke, ønsker det ikke. Begrundelserne er mange, og selv om jeg ikke stiller nogen til regnskab, skal jeg gerne give den korte version: Det er min tid både for knap og for god til. Altså radiolicens og weiter nichts. Jeg betaler for det, jeg får.

Men nu skal jeg også betale for det, jeg ikke får og absolut ikke ønsker. Medielicens kaldes det, skønt det rettelig burde hedde tvangslicens, for der er ikke nogen vej udenom, såfremt husstanden besidder "apparater, der er i stand til at modtage og gengive DR's billedprogrammer og tjenester." Og hvilken husstand gør ikke det i dag, hvor det for stort set for alle af erhvervsmæssige grunde er nødvendigt med såvel en internetopkoblet computer som en mobiltelefon? Det er et uomgængeligt krav, at stort set alt, også denne klumme, formidles og kommunikeres elektronisk, hvad der som bekendt kræver en internetopkobling.

Indrømmet: Med forbindelse til internettet kan man, hvis man vel at mærke ønsker det, høre og se mange af DR's udsendelser og websider. Men tror man i fuldt alvor, at de, der har fravalgt et tv-apparat, vil logge sig ind for at se det, de bevidst og målrettet har fravalgt, på små skærme og i dårlig lyd og billedkvalitet?

Selvfølgelig vil vi ikke det, og skulle en og anden være det mindste i tvivl, fjernes den, når man følger opkrævningens anvisning og logger sig ind på dr.dk/medielicens. I stedet for at få de faktuelle oplysninger, man søger, præsenteres man for et 'mini-drama', der med underlægningslyd af ugleskrig og uhyggemusik 'afslører' familien Severins unddragelser mht. medielicensen.

Morale med Johannes V. Jensens ord:

"Meld dig som borger på torvet, gå ind og livsassurer dig imellem de andre, betal din præmie af lumpenhed, at de kan vide sig sikre for dig."

Påstanden om et sådant bevidst smugkiggeri svarer til, at alle ejere af en økse, der både kan bruges til at kløve brænde med og til at slå skallen ind på andre, blev sat fast som potentielle mordere.

Eller for at bruge det mere nærliggende eksempel, at det blev besluttet ikke at opkræve betaling for at passere Storebæltsbroen for i stedet lægge betalingen over på samtlige bilejere ved en generel forhøjelse af vægtafgiften, ud fra den betragtning, at alle bilister er potentielle brugere. Så sandt, så sandt, men ikke desto mindre lige så sandt, at der utvivlsomt findes bilejere, som aldrig vil benytte den. Det kunne være dem, der udelukkende bruger bilen til nærkørsel, eller - og nu nærmer vi os parallellen til tv-afviserne - personer, som af et ærlig hjerte bekæmpede broen og fortsat ser den som et skræmmende udtryk for trafikkens amokløb. Bevares et mindretal i samme Jeronimus-kategori som dem, der har fravalgt tv, men som ikke desto mindre findes og tro mod deres holdninger foretrækker at køre en omvej og tage en kattegatfærge frem for at benytte broen.

Ingen kære mor

Tvangen får endnu et nøk med kravet om medielicens for alle, der har en mobil, som kan forbindes til nettet. Så vidt jeg er orienteret, gælder det stort set samtlige nye mobiltelefoner, så, haps, der klapper fælden, uanset at også andre end tv-fornægterne vil betakke sig for at se udsendelser på mobilernes diminutive skærme. Hvis man vil undgå at blive tvangsindlagt til medielicensen på dette grundlag, skal man i al fremtid beholde de ældre telefoner og således fraskrive sig at få del i den teknologiske udvikling inden for den rene telefoni, som utvivlsomt vil blive indbygget i fremtidens mobiltelefoner.

Her hjælper dog ingen kære mor. Man har at erlægge medielicens i form af to gange 1.075 kr. årligt. Jeg gentager nok engang: For noget man hverken ønsker eller benytter sig af. Men man kan lige så godt overgive sig først som sidst, for hvis man nægter, ender det i retten, hvis afgørelse er givet på forhånd. Man har at betale - og kan lægge advokatudgifter på 10.000-15.000 kr. oveni.

Konsekvensen af licensomlægningen er, at ganske mange - DR oplyser at 200.000 danske husstande ikke betaler tv-licens - skal betale 2.150 kr. årligt til noget, som en del af dem er ophøjet ligeglade med, andre af forskellige grunde finder direkte nedbrydende, således at de tvinges til at medfinansiere en aktivitet, de direkte ikke ønsker at støtte.

For at citere netop afdøde Gerald Ford: "En stat, der kan give dig alt, kan også tage alt fra dig." Inklusive dit frie valg.

Rolf Dorset er journalist og forfatter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her