Læsetid: 2 min.

Bevægende Benny

Den Danske Skueplads sætter spejlet op foran den danske selvtilstrækkelighed med humor og bid
23. januar 2007

Charmen og musikaliteten smiler om kap i denne Benny Andersen-cabaret. Men også snerten og smerten. For Den Danske Skueplads præsenterer teater med holdning. Og de sidste tre år har Christian Steffensen og Jette Sophie Sievertsen rejst landet tyndt med Benny Andersens finurlige digte og tankevækkende melodier i forestillingen Mine sange er flyvende breve.

Danskheden er i fokus. Jørgen Heiners boblende iscenesættelse sætter gladeligt det dystre spejl op foran den danske selvtilstrækkelighed - med kloge billeder af den bekymrede dansker, der har rigeligt i sin egen influenza og ikke også magter at bekymre sig om andre. Host.

Christian Steffensen stiller sig i fotoanonym flygtningesilhuet og synger 'Jeg vågner i min egen seng', så det giver kuldegysninger - med blød stemme og et varmt blik, der er ved at krakelere af ensomhed. Og Jette Sophie Sievertsen synger om skvadderkål, så det vidunderligt jazzede i hendes stemme løfter både kål og tilskuere - frækt og fiffigt. Pift.

Overskud, hedder det vist bare. Performernes ultraklare diktion gør dem til naturligt jævnbyrdige legekammerater med Benny Andersens funklende verbale pletskud. Og musikalsk har Lars Boye skabt et alsidigt arrangement, der med pianisten Allan Andersen diskret ved tangenterne ubesværet får forestillingen til at glide videre og videre, hen mod 'Natten er god for dem der elsker'.

Jovist, æstetisk set er der dømt turnéscenografi inde i Arbejdermuseets flotte festsal. Men Jørn Walsøes tre tremmevægge i grøn og orangerød har fine overraskelser bag lågerne, så egentlig er det mest Hanne Gissels kostumer, der virker overanstrengte i upræcise snit og næsten-matchende farver. Suk.

Men økonomien er lille, og netop derfor er det endnu mere imponerende, at Den Danske Skueplads ufortrødent rejser rundt og beriger danskerne. Med teater, der 'blotter ordforråd', som Benny Andersen siger det. På Arbejdermuseet er der endda kiksekage til kaffen. Værsgo' og knas!

* 'Mine sange er flyvende breve'. Musikalsk dialog på vers. Tekster og musik: Benny Andersen. Manuskript: Jørgen Heiner og ensemblet. Iscenesættelse: Jørgen Heiner. Scenografi: Jørn Walsøe. Musikalsk indstudering: Lars Boye. Kostumer: Hanne Gissel. Koreografi: Chris Blackwell. Den Danske Skueplads. 2 timer.

På Arbejdermuseet i Rømersgade ved Nørreport til 28. jan. Ti-fre kl. 20, lø kl. 16 + 20, sø kl. 16. Kr. 165. Også Gundsø 24. feb. og Rønde 25. feb. www.dendanskeskueplads.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her