Læsetid: 7 min.

Bevar de tætte bånd til ANC

Mogens Lykketoft er vendt hjem fra en rejse til Cape Town med friske indtryk fra et Sydafrika under udvikling. Her fortæller han, hvorfor det vil være klogt af Danmark at kanalisere en stigende andel af vores bistand til resten af Afrika gennem de kanaler, sydafrikanerne har
29. oktober 2005

Sydafrikas skæbne har optaget mig og min generation mere end de fleste andre internationale spørgsmål, fordi apartheids moderne version af slaveri så åbenbart var en krænkelse af alle værdier, vi troede på. Jeg er stolt af, at mit parti helt siden Jens Otto Krags tid i 1960'erne støttede den sydafrikanske frihedsbevægelse ANC's kamp, og at vi fra dansk side hjalp med uddannelse af de sydafrikanske politiske flygtninge i Tanzania. Der var alt for mange borgerlige herhjemme og regeringer i den vestlige verden, der i Den kolde Krigs syge logik nærmest så apartheidstyret som en allieret og derfor tvang frihedskæmperne i armene på de kommunistiske lande.

Jeg mener, det er uhyre vigtigt, at Danmark som nation og Socialdemokraterne som parti bevarer det nære samarbejde i dagligdagen med Nelson Mandelas arvtagere. Det handler ikke blot om at dyrke gamle venskaber fra kampen mod apartheid, men om, at ANC er vores bedste indgang og nærmeste oplagte partner, hvis vi vil hjælpe med at løfte det plagede afrikanske kontinent ud af ekstrem fattigdom og dødelige konflikter.

Den gode historie

Den 5.-8. oktober var jeg det danske Socialdemokratis repræsentant på et seminar i Cape Town med deltagelse af en lang række fremtrædende ANC-folk og nordiske socialdemokrater. Seminaret var mit tredje besøg i det nye Sydafrika.

Jeg har hver gang haft lejlighed til både at opleve og diskutere arven efter apartheid. De hvide ejer fortsat jorden, minerne, fabrikkerne og bankerne. De allerfleste hvide og en lille, men voksende sort og farvet middelstand lever i velstand, mens det store sorte befolkningsflertal fortsat lever i endeløse slumbyer, er for dårligt uddannede og lider under en enorm arbejdsløshed.

Den gode historie er, at alle ved, der sker fremskridt nu. Slumskurene udskiftes i hundredtusindvis med små, ordentlige huse; der kommer ordentlig vandforsyning, skoler og sundhedsbetjening forbedres. Men der er meget lang vej til et samfund med lige muligheder.

Det er imponerende, at det sorte flertal har tålmodighed og tillid til, at deres regering nok skal føre dem ad rette vej. Og anderledes kan man ikke tolke den kendsgerning, at ANC ved Sydafrikas tredje helt frie valg sidste år fastholdt 70 proent af alle stemmer.

Hvad Modise lærte

Hemmeligheden findes på Robben Island ud for Cape Town, hvor frihedskampens ledelse var indespærret og plaget i årtier af deres hvide fangevogtere. Nelson Mandela var på fangeøen i 18 år.

Da jeg denne gang besøgte Robben Island havde vi Mo-dise Prekonyane på 44 år som guide. Han var kun 16 år, da han selv blev spærret inde derovre i fem år. Modise fortalte, hvordan han efter mange anholdelser og mishandlinger kom til øen opfyldt af had og ønsket om at nedkæmpe og dræbe undertrykkerne.

Men han forlod den med en anden erkendelse, for fængslet var også ANC's universitet, hvor de holdninger, der skulle bære det nye, frie Sydafrika blev formet i diskussionen mellem fangerne: Modise lærte af Mandela og de andre store ledere, at hadet kun kunne gøre ham til et lige så dårligt menneske som apartheidstyrets lakajer og kun kunne styrte Sydafrika ud i dyb og varig tragedie. Forsoning og tilgivelse var eneste vej frem. Der skulle være plads til alle farver i det nye Sydafrika! Det har Modise skrevet en betagende digtsamling om. Den købte jeg med hjem.

Skal hjælpes udefra

Men hvad andet fik jeg med hjem fra Cape Town ?

Den nuværende præsident Mbekis stabschef Frank Chikane fortalte os om motiverne bag præsidentens NEPAD-initiativ, der handler om, at Afrika politisk og økonomisk skal genrejses, og at udviklingspolitik og regeringsførelse i de enkelte afrikanske lande skal have karakter fra andre på kontinentet.

Chikane lagde ingen skjul på, at udgangspunktet er nedslående. Der er enorme problemer med væbnede konflikter, fattigdom, sygdom og korruption, for få og svage progressive kræfter og for ringe interesse udefra for at hjælpe. Men der sker fremskridt. Chikane nævnte Mozambique, som i øvrigt får en tilvækst på en femtedel af sit beskedne nationalprodukt i kraft af udviklingssamarbejdet med Sydafrika.

Det er også bemærkelsesværdigt, at den ny Afrikanske Union har fået en vis autoritet. Der er en gryende forståelse for, at respekten for national suverænitet kan være en farce, når staten er faldet helt sammen, og det kan være nødvendigt med militær intervention udefra (som i Congo, Burundi, Sudan, Elfenbenskysten, Sierra Leone og Liberia), hvis man skal gøre sig håb om at skabe fred og sætte en god udvikling i gang.

Den afrikanske syge

Vi talte meget om forudsætningerne for den gode udvikling. Den svenske vicestatsminister Bosse Ringholm berettede om de svenske og nordiske erfaringer med at få styr og vækst på økonomien. Jeg selv gav udtryk for, at den nordiske succes historisk handler om, at vi har givet styrke til almindelige mennesker til at løfte sig økonomisk og socialt - og at vi har undgået de afgrundsdybe uligheder mellem mennesker.

Den største blokering for udvikling i Afrika syd for Sahara er den enorme, dybe fattigdom, hvor alt for mange mennesker ikke kan skaffe sig de mest elementære ressourcer, så de kan arbejde sig fremad: Fejlernærede, hiv og aids, malaria, mangel på skolegang. For mange lokalsamfund har ingen moderne teknik. Der savnes rent vand, sanitet, strøm, veje, lufthavne, havne og telekommunikation, effektive retssystemer samt mere avanceret udvikling af produkter, teknologi og markedsføring. Naturens ressourcer udpines og korruptionen stortrives.

Den afrikanske syge har mange årsager, men hvis vi skal indfri FN's Årtusindemål om at halvere den ekstreme fattigdom også i Afrika inden 2015 og udrydde den inden 2025, så er det kun muligt med massiv økonomisk og teknisk bistand og gældseftergivelse til, at de mennesker og lande, der er låst i forarmelsens onde cirkel kan bryde ud og begynde at klatre op ad stigen ved egen kraft. Det er millioner og atter af millioner menneskers liv, vi kan redde- hvis vi vil. Det kræver ikke andet og mere end at de rige lande lever op til løfterne om en u-landsbistand på mindst 0,7 pct. For amerikanerne ville merudgiften ved at leve op til forpligtelserne faktisk være mindre end de løbende udgifter til besættelsen af Irak!

Afgørende møde

Udvikling handler ikke kun om direkte bistand og eftergivelse af gæld, men også om udviklingslandenes adgang til vore markeder. Derfor er det helt afgørende, at vi i den rige verden ved mødet i WTO i Hongkong i december viser større imødekommenhed over for deres krav. Sydafrikas vicehandelsminister Rob Davies trak linierne op i Cape Town: Afrikanerne skal selv blive bedre til at udvikle eksportproduktionen, men det er afgørende, at de rige lande giver markedsadgang uden forvridende hjemmesubsidier og skjulte handelshindringer for de varer, afrikanerne faktisk kan levere på f.eks. landbrug og tekstiler. Ulandene skal ikke tvinges til at liberalisere markedsadgang for os i samme takt, som vi åbner for dem. Amerikanernes pres for hurtig adgang til markedet for service må afvises. Og Vesten er nødt til at give bistand til, at de fattigste lande overhovedet kan udnytte ny handelsindrømmelser.

Det er afgørende vigtigt, at WTO-mødet i Hongkong bliver en succes, for ellers vil de fattige lande ikke komme ud af stedet, og USA og EU vil falde tilbage til bilaterale aftaler med de for dem mest interessante lande i Den tredje Verden.

I diskussionen blev vi nok engang gjort opmærksom på, at ulandene er forståeligt på vagt over for alle dem i Vesten, der under påstået omsorg for miljø og arbejdsforhold søger fortsat beskyttelse af deres egen hjemmeproduktion mod konkurrence fra de fattige lande.

Den gale mand

Jeg rejser hjem med stor ydmyghed og respekt for den kamp, ANC under ledelse af præsident Mbeki fører for at løfte levestandarden og skabe en ny og bedre orden på det afrikanske kontinent.

Jeg mener, at vi skal gøre meget mere for at hjælpe Sydafrika med at indfri deres ambitioner.

For det kan være, at Sydafrika gennemsnitligt er for rigt til at få del i den stadigt mere sparsomme danske udviklingshjælp. Men det vil være klogt af Danmark at kanalisere en stigende andel af vores bistand til resten af Afrika gennem de kanaler, sydafrikanerne har. Måske kan vi udvikle den rigtige strategi mod hiv/aids-epidemien sammen med dem.

Det kan meget vel være, at vi skal støtte dem økonomisk, for at de kan påtage sig flere fredsbevarende aktioner. Vi må hjælpe sydafrikanerne med dén indsats, der om et øjeblik skal til udefra for at bringe Zimbabwe på fode igen, når fortidens frihedshelt og nutidens gale mand Robert Mugabe, omsider bliver skubbet fra magten over det fallitbo, han har efterladt i et af Afrikas rigeste lande.

Læren fra ANC

Pointen i at hjælpe Sydafrika med at hjælpe er også, at Sydafrika selv bliver rigere og bedre i stand til at løfte sine egne enorme udviklingsproblemer, hvis nabolandene bliver stabile og gode handelspartnere.

Men et dybere samarbejde mellem ANC og de nordiske socialdemokrater handler også om at udvikle en ny solidaritetsbevægelse i denne verden, der kan skabe folkelig opbakning til at udvikle Weapons of Mass Salvation i udviklingslandene. Vi kan lære en masse af ANC - om hvordan man fastholder engagement hos medlemmer og vælgere samt genopfinder moral og solidaritet hen over klasseskel og grænser som en inspirerende drivkraft.

Den gode diskussion med folkene i ANC efterlod mig endnu en grad mere beskæmmet over, i hvor høj grad vi her i dette lille land skuer indad, og hvordan vi regeres af folk, der spiller på egoisme og frygten for fremtiden, det fremmede og de fremmede.

Mogens Lykketoft er udenrigspolitisk ordfører for Socialdemokraterne samt tidligere udenrigsminister

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her