Læsetid: 3 min.

Bevidsthedskick

Hermann Hesses roman 'Steppeulven', spirende planter samt et regnskyl i haven i Melby har alle givet Louise Frevert oplevelsen af bevidsthedskick
26. maj 2007

- Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

"Hermann Hesses Steppeulven. Det er en bog, der giver læseren et bevidsthedsudvidende kick uden at tage euforiserende stoffer. Den præsenterer en måde at anskue verden på, som jeg aldrig i mit liv havde forestillet mig fandtes. Jeg læste den første gang som 15-16-årig og har siden genlæst den for 15 år siden. Virkningen var den samme: Steppeulven giver en oplevelse af, at man kan bevæge sig ind i mange forskellige rum i hjernen og virkeligheden gennem litteraturoplevelsen".

"Tolkien har også haft stor betydning for mig. Både Hobbitten og Ringenes Herre-trilogien. Universet i bøgerne er så malende og beskrivende, Tolkien skaber en fantasiverden, som man med det samme kan leve sig ind i, og som man slet ikke kan slippe igen".

-Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

"Følelsernes Intelligens af Daniel Goleman. Den er helt fantastisk! Den handler om ledelse og eksistens, der ikke er drevet af principper, men af følelser. Man skal ikke være bange for at give efter for det emotionelle. Jeg går ind for at vise følelser, både som menneske og som politiker."

- Hvilken type læser er du, og hvornår læser du?

"Jeg læser typisk, når vi kører frem og tilbage til sommerhuset, for det er altid min kone, der kører bilen. Ellers læser jeg typisk havebøger om aftenen og skønlitteratur, hvis jeg har et par småpauser om formiddagen. Det du'r ikke at læse en roman om aftenen og blive fanget ind, så man kommer til at læse til klokken fire om natten, når man skal tidligt op næste morgen. Jeg læser dagligt, gerne en time eller to. Det er både for at få psykologiske input og for at holde sproget ved lige, at få formuleringer og stavning ind gennem litteraturen. Jeg tror, det er vigtigt, at de unge også læser, i stedet for kun at fylde hovedet med computersprog og sms'er med stavekontrol. Hvis man ikke holder sproget ved lige gennem læsning, kan det være vanskeligt at bibeholde et ordforråd, der er stort nok til at beskrive det, man gerne vil."

"Som gammel kunster har jeg for vane at læse en masse anmeldelser af teaterstykker, bøger, cd'er osv. Jeg læser anmeldelserne for at følge med i, hvad der sker i kulturlivet, men jeg er fuldstændig ligeglad med, hvad anmelderne mener. Mange af anmelderne har en anden smag end jeg, og jeg skal nok selv stå for min egen vurdering".

Majsens velsignelser

- Hvad læser du lige nu?

"Jeg er ved at anlægge en køkkenhave på 150 kvadratmeter ved vores sommerhus i Melby, så lige for tiden læser jeg mest havebøger. Jeg er i gang med en bunke havebøger, købt på udsalg. Den bedste hedder Urternes Verden. Den indeholder både opskrifter, husråd og dekorative idéer, beskrivelser af, hvordan man laver blomsterudtræk, hjemmelavet creme og meget andet. Den er omkring 15 år gammel, fra før det alternative og økologiske blev rigtigt moderne. Den er meget mere alsidig i forhold til de bøger, der bliver skrevet i dag. I dag bliver man nødt til at købe én bog om at lave hjemmelavet sæbe, én om at lave hjemmelavet creme og én om at tørre blomster. Urternes Verden har det hele. Sidste år lavede jeg morgenfrue-creme efter opskrift fra bogen."

"Jeg tror, at det er den vej, verden kommer til at gå: At vi bliver mere bevidste om ikke bare, hvad vi spiser, men også om, hvad vi bruger udvortes af cremer og så videre. Vi lever i en tid med allergi, forringet sædkvalitet og forurening. Og selvfølgelig ved jeg godt, at jeg ikke kan redde verden ved at lave min egen creme, men når man nu har en have, kan man lige så godt bruge en sommeraften på den slags aktiviteter, som på at se tv."

"Vi gik i gang med haven for tre år siden, og du kan nok høre, at jeg er blevet helt dedikeret til det. Når man først én gang har prøvet at gå ud og hente sin egen pastinak og sine egne majs i haven, er man solgt. Det giver en anden form for bevidsthedskick at blive bevidst om, hvordan planterne spirer, og hvordan det hele vokser efter et regnskyl, når man før i tiden har haft for travlt til at være årvågen over for naturen".

Louise Frevert er aktuel med selvbiografien 'Grib Chancen', og har netop meldt sig ud af Dansk Folkeparti

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her