Læsetid: 3 min.

Bilbomben er kommet til Europa

Fem personer er nu anholdt efter to mislykkede terrorangreb i Londons og Glasgows lufthavne i weekenden. Ingen har påtaget sig ansvaret for terrorhandlingerne, men en ting er eksperterne enige om: En ny terrormetode er kommet til Europa - bilbomben
Blot 36 timer efter at politiet i London afmonterede to bilbomber i London, bragede en firehjulstrækker gennem facaden på Glasgows lufthavn. Bilen eksploderede dog ikke, og ingen kom til skade.

Blot 36 timer efter at politiet i London afmonterede to bilbomber i London, bragede en firehjulstrækker gennem facaden på Glasgows lufthavn. Bilen eksploderede dog ikke, og ingen kom til skade.

Scott Heppell

2. juli 2007

Den foregående weekend skulle være en festlig en af slagsen i London med bøsseparade, en velgørenhedskoncert på prinsesse Dianas 10-års-dødsdag og tennis i Wimbledon. Men efter to fejlslagne terrorangreb i London og lufthavnen i Glasgow fredag og lørdag befinder Storbritannien sig nu i højeste alarmberedskab. Ingen har endnu påtaget sig ansvar for de afmonterede bilbomber i London og det mislykkede terrorangreb i Glasgow, men det britiske politi havde i går foretaget fem anholdelser i forbindelse med de fejlslagne angreb. Flere af de anholdte har før været overvåget og mistænkt for at være involverede i terrornetværk.

Det britiske politi er overbevist om, at der er en forbindelse mellem de to Mercedes-biler, som fredag blev fundet i London med sprænganordninger, og den firehjulstrækker, som lørdag forsøgte at brage gennem facaden på Glasgow lufthavn. Flere engelske terroreksperter mener, at meget tyder på at angrebene har forbindelse til al-Qaeda eller al-Qaeda- netværk. Professor og efterretningsekspert Anthony Glees fra Brunei University sagde, at de tilsyneladende samtidige angreb tyder på, at al-Qaeda står bag:

"Det er en al-Qaeda-besked til Gordon Brown," og "det er en al-Qaeda-besked til den britiske offentlighed om, at de er fast besluttede på at fortsætte med deres angreb på menige britiske borgere."

Tidligere formand for regeringens tværgående efterretningsudvalg Pauline Neville-Jones sagde i går, at der er god grund til at frygte nye angreb i den nærmeste fremtid.

"Vi ser nu en række angreb kun et par dage efter indsættelse af den nye regering. Vi kommer muligvis til at se flere angreb."

Pauline Neville-Jones mener også, at det højst sandsynligt er britiske statsborgere, der står bag terrorangrebene.

Bilbombens æra

Bjørn Møller, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), siger, at det er svært at sige noget konkret om budskabet bag terrorangrebene, før man med sikkerhed ved, hvem der står bag. Han mener heller ikke, at der grund til at tro, at dette er begyndelse på en ny oprustning i terroraktioner i England og Europa: "Terrortruslen er ikke større eller mindre nu, end den var i torsdags før de to mislykkede angreb."

Det, man kan konkludere på nuværende tidspunkt om angrebene, er, ifølge Bjørn Møller, at terrorister, der opererer i Europa, nu begynder at gøre brug af nye metoder, nemlig bilbomber lavet af benzin og søm. De metoder kender man fra Mellemøsten, Irak og Afghanistan, men er ikke før set i Europa.

En anden lighed til terrorangreb i Irak og Mellemøsten er ifølge den engelske efterretningsekspert Paul Beaver, at angrebene skulle finde sted på samme tid, og der indgik oliebaserede produkter.

Generel terrortrussel

En engelsk efterretningsofficer sagde til den britiske avis The Independent i går:

"Vi står nu over for en ny fare. Vi er trådt ind i bilbombens æra. Tidligere brugte al-Qaeda højeksplosive bomber rettet mod symbolske mål. Men det er nemmere at fabrikere bomber med benzin og søm uden at tiltrække sig opmærksomhed."

Efter weekendens begivenheder i London og Glasgow overvejer den danske Efterretningstjeneste (PET) at ændre trusselsvurderingen i Danmark. Indtil videre opretholdes den nuværende trusselsvurdering, men den nytiltrådte PET-chef, politimester Jakob Scharf, siger søndag, at der er tale om en generel terrortrussel mod Danmark.

Han bemærker også, at metoden med bomber, der er placeret i parkerede biler, er "en ny form for terrorangreb i Europa".

"Det er noget, vi også i Danmark skal være meget opmærksomme på. PET vil i løbet af de kommende dage analysere fremgangsmåden i forbindelse med hændelserne i England og Skotland og sammen med de relevante danske beredskabsmyndigheder vurdere, hvordan man bedst håndterer trusler af denne art i Danmark," siger Jakob Scharf.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her