Læsetid: 5 min.

Billeder af Muhammed

Fotojournalist Nicky Bonne ville fotografere Muhammed. Han fandt ham i skikkelse af 43 drenge og mænd i alle aldre, der alle bor et sted i Danmark, og lavede portrætbogen 'Muhammed', der handler om de menneskelige historier, drømmene og hverdagen, der gemmer sig bag navnet.
30. marts 2007

Her er nogle af dem. Bogen udkommer i dag

Mohammed Said Fleifel
Alder: 53 år
Bopæl: Snekkersten
Stilling: Førtidspensionist
Baggrund: Palæstinensisk

Jeg bor i et gult rækkehus sammen med min nye kone og mine nye børn. Der bor næsten ingen indvandrere heroppe og kun gamle mennesker i mit kvarter. Når jeg går ud ad døren om morgenen, hilser de fleste pænt på mig. De vinker og siger godmorgen. Et par ældre damer plejer at spørge lidt til min familie, inden de går videre. Når jeg kommer ned i børnehaven med mine børn, ser alle glade ud, og alle smiler. På afstand. Altid på afstand. Måske er det de kulturelle forskelle, der gør det svært at få et nært forhold til danskerne. Men på en eller anden måde virker det også som om, at danskerne ikke er så tæt på hinanden.

Mohammed Nagras
Alder: 20 år
Bopæl: Nykøbing Falster
Stilling: HTX-studerende
Baggrund: Irakisk

Jeg var fem år gammel og løb rundt på gaden og spillede fodbold. Pludselig landede der en bombe i min nabos hus. Han havde gemt sig på toilettet sammen med sin familie, men bomben gik direkte gennem muren og slog hans kone og to børn ihjel. Selv kom han løbende ud på gaden. Jeg kan stadig huske, hvordan han løb skrigende rundt med flammerne stående ud fra kroppen. I lang tid efter kunne jeg ikke sove. Lå bare og græd. Jeg hader krig. Derfor holder jeg mig også langt væk fra mennesker, der vil slås, når jeg er i byen. Jeg vil blive til noget her i livet. Om fredagen, når jeg er færdig på skolen, tager jeg hjem og rydder op i min lejlighed, inden mine venner kommer. Vi griner og snakker sammen, mens vi drikker whisky. Lytter til musik og ser Vild med dans. Senere tager vi på diskotek for at danse. Jeg elsker at danse.

Mohamed Sakari Abdulla
Alder: 16 år
Bopæl: Struer
Stilling: Går på efterskole
Baggrund: Somalisk

Både min far og min bror blev skudt af røvere i Somalia, så da jeg var syv år, flyttede jeg med min mor til Struer. Jeg går til boksning et par gange om ugen. Min største drøm er at blive professionel bokser, og helst inden jeg fylder 20 år. Måske vil jeg også tage en uddannelse på Teknisk Skole, men det er svært at gøre begge dele på en gang. Men hvis jeg arbejder virkelig hårdt, skal det nok lykkes.

Mohamed Abdou Nabarawy
Alder: 53 år
Bopæl: Fredericia
Stilling: Selvstændig
Baggrund: Egypten

Jeg var ikke specielt imponeret over danskerne, da jeg kom hertil i begyndelsen af 70'erne. Jeg var 20 år gammel og meget religiøs. Jeg kan huske, jeg tænkte, at jeg aldrig ville være som danskerne. De havde ingen moral. De lavede ikke andet end at spille høj musik, drikke øl og kysse hinanden på gaden. Jeg var bange for at blande mig. Bange for at miste mig selv. De skulle ikke have lov til at tage min identitet fra mig, for de forstod mig ikke. Og jeg forstod ikke dem. Lidt efter lidt kom jeg ind i det danske samfund. Jeg fik forskellige jobs, og skridt for skridt lærte jeg det danske system at kende. Den danske lovgivning og den danske mentalitet. Med tiden fik jeg også danske venner, og langsomt forlod min ungdoms stivhed mig. I dag forsøger jeg at bekæmpe intolerance, for jeg har lært, at livet hænger anderledes sammen. Jeg er stadig meget religiøs, men nu forstår jeg, at jeg selv har et ansvar for, at mennesker lærer mig at kende. For at de forstår mig. Hvis jeg i dag ser en fuld mand på gaden, så kigger jeg ikke længere fordømmende på ham. Jeg tænker blot, at han lever sit liv anderledes end jeg, fordi han kommer fra en anden kultur. Og at jeg skal respektere ham som det menneske, han er.

Mohamad Kassem
Alder: 42 år
Bopæl: Århus
Stilling: Førtidspensionist
Baggrund: Syrisk

Jeg er blevet skudt 16 gange i mit liv. I armen, i ryggen og direkte i halsen. Overalt på kroppen. I dag har jeg et kunstigt ben, men inden jeg mistede mit ben, var jeg blevet skudt i det tre gange. Jeg var oberstløjtnant i den palæstinensiske befrielsesorganisation (PLO) under borgerkrigen. En dag skulle vi hjælpe nogle landsbyfolk i sikkerhed. Vi forsøgte at få dem ind i en kirke, fordi det var det mest sikre sted. Vi var så tæt på kirken, at jeg næsten kunne række ud og røre ved den, da mortergranaten ramte mig. Alt blev sort. To og et halvt år senere vågnede jeg op af koma på et amerikansk universitetshospital i Libanon. De havde syet min mave sammen. Desværre var hospitalsregningen blevet så stor, at jeg ikke kunne betale den. Så jeg måtte flygte derfra. Udenfor var en ny borgerkrig i gang, og jeg meldte mig ind i PLO igen. Kort efter blev jeg skudt i benet og fik det amputeret. Jeg vil ikke ønske for min værste fjende, at de skal opleve de ting, jeg har oplevet i mit liv.

Muhamed Abdhallah Rasmussen
Alder: 77 år
Bopæl: København
Stilling: Pensionist
Baggrund: Dansk

I 1991 blev jeg meget syg og under mit hospitalsophold, fik jeg næsten kun besøg af mine muslimske venner. De kiggede forbi hver dag, lavede mad og viste mig omsorg. Da jeg blev udskrevet, besluttede jeg mig for at konvertere til Islam og ændre mit navn. Jeg sagde farvel til Erik Verner Rasmussen og blev til Muhammed Abdallah Rasmussen. I dag er de fleste af mine danske venner væk. De vil ikke tale med mig, fordi jeg er blevet muslim. Men det er deres problem. En overgang var jeg gift med en muslimsk kvinde. Vi fik to børn sammen, men desværre er vi ikke længere sammen. Jeg er lykkelig for, at jeg nåede at blive far til to vidunderlige børn. De kommer forbi hver uge, og hver dag ser jeg dem fra vinduet, når min kone går forbi med dem på vej til skole og i børnehave.

Mohammed Talluzi
Alder: 4 år
Bopæl: Helsingør
Stilling: Går i børnehave
Baggrund: Palæstinensisk

Min bedste ven fra børnehaven hedder Jihad. Vi leger bus og kører med tog hver dag. Det er rigtig sjovt. Min lærer hedder Lilja, og hun er sød. Jeg vil også være lærer, når jeg bliver stor.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her