Læsetid: 2 min.

Billige boliger kræver nytænkning

11. oktober 2005

Mine boligløfter til københavnerne om 5.000 lejligheder til en månedlig husleje på 5.000 kroner er efterhånden velkendte, men de er desværre også tit udsat for fejlagtige beskyldninger og deciderede misforståelser.

Således også i Information den 4. oktobver, hvor Hellen Hedemann (HH) mener, at mine boligløfter er "rene luftkasteller". Det har jeg hørt før, så jeg har spurgt byggebranchen, om det ikke er muligt at bygge billigere, end det gøres nu via nye teknikker og en ny måde at organisere og finansiere boligerne på.

Jeg har spurgt et bredt udvalg af eksperter fra byggebranchen, senest på en stor konference jeg afholdt den 19. september, og svaret har været klart: Opgaven kan løses, men det er en udfordring, som kræver handlekraft og kreativitet.

HH skriver, at de boliger jeg vil have bygget, skal leveres uden skillevægge og færdigt bad. HH må være klar over, at det er noget vrøvl. Det er en bærende del af konceptet, at boligernes bad og eventuelt køkken er færdigmonterede og i en basiskvalitet.

Det betyder ikke, at man må undvære bad og køkken, men at bordplader i kirsebærtræ og designervaskekummer kan komme til hen ad vejen. Det siger sig selv, at skal huslejen holdes nede, må boligerne være enkle. 5x5-boligerne tilbydes derfor som basisboliger, dvs. gode men enkle rum som beboerne selv kan indtage og arbejde videre med.

Mine boligplaner er i nogen grad allerede realiseret i både Danmark og Sverige. Alle steder er der lange ventelister på netop denne type boliger. IKEA's og Skanskas "Bo Klokt" har været en stor succes i Sverige, og konceptet vinder nu også indpas i Danmark tilpasset til danske arkitekturtraditioner af Tegnestuen Vandkunsten samt BBB - "Bedre, Billige boliger" med boliger af Juul & Frost i Ølby og Vandkunsten i Helsingør.

Erfaringerne viser, at selv i ret små serier, i Ølby f.eks. omkring 260 boliger i første afsnit, er det muligt at holde byggeomkostningerne på et niveau, hvor kravet om 5.000 kr. om måneden vil kunne opfyldes, også når man tager hensyn til de højere grundpriser i København.

HH kan også vælge at læse den eksterne rapport, som Borgerrepræsentationen netop har fået fremstillet om min boligplan. Også den måtte slå fast, at boliger til 5000 kr. om måneden er en mulighed, men at det kræver nytænkning og hårdt arbejde.

Jeg tager begge dele med mig ind i Borgerrepræsentationen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her