Læsetid: 2 min.

Bin Laden anbefaler bog

På sit seneste lydbånd fremhæver al-Qaedas leder en bog af en obskur amerikansk historiker - med det resultat at den på få dage er blevet til bestseller
24. januar 2006

Oprah Winfreys bogklub har givet mangen en amerikansk forfatterkarriere et pludseligt løft, men i Osama bin Laden kan hun nu have fået en ny rival fra højst uventet kant. I al fald er en bog af en obskur amerikansk historiker røget til vejrs på de amerikanske bestsellerlister, efter at al-Qaedas leder anbefalede den i det lydbånd, der blev udsendt til verdens medier i sidste uge.

Rogue State: A Guide to the World's Only Superpower af William Blum havde med et oplag på langt under 200.000 længe vansmægtet uden for Amazons bestsellerliste, men lørdag strøg den ind på en 21. plads, og både onlineboghandel og forlag har nu svært ved at holde trit med den bratte efterspørgsel.

Efter at have fremsat nye trusler om at angribe USA og krav om, at præsident Bush trækker de amerikanske tropper tilbage fra Irak, fandt Bin Laden tid til også at fremhæve Blums bog. "Hvis Bush beslutter sig for at fortsætte med sine løgne og undertrykkelse, vil det være nyttigt for jer at læse bogen Rogue State," forkyndte han i sit budskab, der via arabisk satellit-tv nåede ud til et potentielt publikum på milliarder.

William Blum er en mangeårig uforsonlig kritiker af Det Hvide Hus og var lige så nådesløs over for Bill Clinton, som han er over for hans efterfølger, præsident Bush. Hans 320 sider lange bog er en sønderlemmende nedrakning af amerikansk udenrigspolitik, og dens første sætning fastslår: "Washingtons krig mod terror er dømt til fiasko i lige så høj grad som dets krig mod narko altid har været."

$SUBT_ON$Katastrofal udenrigspolitik

Blum betegner 11/9-angrebene på New York og Washington som "en forståelig gengældelse imod amerikansk udenrigspolitik" og kommer meget tæt på at retfærdiggøre af dem.

Den pludselige berømmelse kommer fuldstændig bag på 72-årige Blum, som var ansat i det amerikanske udenrigsministerium, indtil han blev smidt ud for at have deltaget i protester imod Vietnamkrigen. Nu kappes de amerikanske nyhedskanaler om at interviewe ham. "Washington Post nægtede at bringe mine læserbreve, nu kommer de til mit hus og trygler mig om at tale med dem," siger han til journalister.

Til en radiostation i New York udtaler han, at skønt de fleste interviewere forsøger at presse ham til at tage afstand fra Bin Ladens anbefaling, har han ingen skrupler over at blive promoveret af verdens mest eftersøgte mand.

Han siger: "Jeg deler tilfældigvis det synspunkt med Osama bin Laden, at den amerikanske udenrigspolitik er en katastrofe, og det kan da kun glæde mig, hvis flere mennesker får øjnene op for det faktum ved at læse min bog."

©Information &Independent

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her