Læsetid: 2 min.

Biobenzin forurener

5. september 2006

Overskriften "Opposition: Støt dog biobenzin", kunne man læse i Information 23. august. Til det må jeg sige: I den del af oppositionen, hvor jeg befinder mig, kæmper vi for rene og vedvarende energikilder.

Biobenzin er ingen af delene. Biobenzin forurener. Skal biobenzin dække bare en flig af det nuværende behov i transportsektoren, vil det lægge beslag på enorme arealer af landbrugsjord og natur i Danmark eller udlandet.

Debatten om biobenzin ser fuldstændig stort på, at konventionel landbrugsdrift er forbundet med betydelig forurening af grundvand og natur, og på at mængden af landbrugsjord er begrænset, og altså ikke noget man 'vedvarende' kan tage for sig af.

Rene vedvarende energikilder kan være sol, vind og bølger eventuelt oplageret som brint, der driver brændselsceller i biler. En mere effektiv energiudnyttelse fås ved kørsel i elbiler. Disse energikilder vil kunne dække Danmarks nuværende energibehov. Enhedslisten kæmper for, at der investeres fornuftigt i videreudbygning og udvikling af sådanne rene og vedvarende energikilder.

Naturligvis skal der forskes i at udvinde flydende brændstof af affald og træflis, som ikke lægger beslag på natur og landbrugsjord, men det er ikke det, man kan i dag.

Forudsætningen for at biobenzin kan sælges i Danmark er, at det undtages for energiafgift, lyder det fra mange sider. Dette krav om, at biobenzin skal undtages for afgift af miljømæssige grunde, er absurd.

Regeringen har beregnet, at det vil koste statskassen 800 millioner kroner årligt, bare at leve op til EU's krav om, at 5,75 procent af transportsektorens energiforbrug dækkes af biobenzin. Der vil i så fald være tale om at indføre en ny type landbrugsstøtte.

Endnu et absurd forhold er, at debatten om biobenzin ser stort på det faktum, at det vil give et langt større energiudbytte, hvis man brænder raps eller korn af direkte i et forbrændingsanlæg i stedet for at bruge energi på først at omdanne det til biodiesel og biobenzin. Også i forbrændingsanlæg, der leverer varme og el, vil man kunne fortrænge fossil olie.

Hverken i Danmark eller Brasilien har naturen brug for, at der bruges mere jord til intensiv dyrkning med kunstgødning og pesticider eller for at lavbundsjorde bl.a.langs åer plastres til med pilekrat, der kan høstes.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu