Læsetid: 2 min.

Biodiesel gør Indonesien til verdens tredjestørste CO2-udleder

Indonesien er i dag nummer tre på den globale liste over CO2-udledere. Skovafbrænding for at give plads til palmeolie-plantager til biobrændstof er den helt store synder
27. juni 2007

Indonesien bliver i dag kun overgået af USA og Kina, når det gælder udledning af drivhusgasser, viser en rapport fra Verdensbanken og den britiske regering.

Men det er hverken industri eller energiforbrug, der har givet det fattige land den overraskende placering. Rydning og afbrænding af skov til fordel for palmeolie-plantager til biodiesel er den umiddelbare årsag til landets stigende andel af de globale drivhusgasser. "Emission fra skovrydning og skovbrænde udgør fem gange mere end den resterende udledning tilsammen (...) Dette kan skade landbruget, fiskeriet og skovdriften og derved true fødevaresikkerheden og befolkningens levebrød," vurderer rapporten.

I 1985 var blot 600.000 hektarer udlagt til oliepalmer. I dag er mindst 6,4 millioner hektarer beplantet med den værdifulde palme. Regeringen har annonceret, at den vil udvide med endnu 2-3 millioner hektarer inden 2010.

Og afsætningsmulighederne er tilsyneladende uudtømmelige. Den globale efterspørgsel på palmeolie som substitut for de råoliebaserede drivmidler til transporten har fået priserne til at eksplodere. I 2006 steg prisen således med omkring 30 procent, og den udvikling ventes at fortsætte.

CO2 fra skovbunden

Indonesien rummer i dag omkring 10 procent af verdens regnskov. Store skovarealer er blevet ryddet af tømmerindustrien, men udviklingen har taget ekstra fart som følge af den øgede produktion af palmeolie. Det vurderes, at landet allerede har mistet 70 procent af sit oprindelige skovareal. Flere miljøorganisationer advarer om, at regnskoven vil være helt væk om blot 15 år, hvis udviklingen fortsætter.

Når skov ryddes, betyder det en reduktion i jordens naturlige evne til at optage CO2. Det samlede regnskab forværres voldsomt af, at den fortrukne metode til skovrydning i Indonesien er afbrænding. Når tropisk skov brændes, frigives der ikke kun gasser fra træerne. Det største udslip kommer ved afbrænding af det lag af mose- og tørvejord, som udgør skovbunden i tropiske egne. I 2006 var der omkring 60.000 skovbrænde i landet. En betydelig del af dem skønnes at være antændt med forsæt.

Lokale miljøorganisationer er særligt bekymrede for den hastige ødelæggelse af skovene på øen Borneo, der blandt andet er habitat for den truede orangutang. I 2002 vurderede de lokale myndigheder, at der var 60.000 tilbage af de langlemmede primater. Det tal frygtes allerede halveret.

Fra chokolade til benzin

Palmeolie er verdens mest handlede vegetabilske olie, og 85 procent af den globale produktion foregår i Indonesien og Malaysia. Tidligere blev olien primært brugt i fødevarer, blandt andet i chokoladeprodukter.

Det er især kinesiske olieselskaber, der kan komme til at drive udviklingen i regionen. De investerer stadig mere intensivt i indonesiske palmeplantager for at efterkomme efterspørgslen fra landets millioner nye bilister.

Indonesiens samlede udledning af CO2 er 3.014 milliarder ton. Verdens største udleder, USA, står for 6.005 milliarder ton, og Kina ender på en andenplads med 5.017 milliarder ton, viser rapporten.

Den indonesiske ø Bali vil danne ramme om det næste årlige Kyoto-møde i december.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu