Læsetid: 2 min.

Det bioniske menneske

At få blinde til at se og lamme til at gå er muligvis et bibelsk under - men det kan også klares ved den rette podning af eletronik på biologi
5. april 2006

Forskere løfter nu sløret for deres vision af 'det bioniske menneske', hvor biologi er 'podet' med elektronik med henblik på at skabe erstatningsorganer, der er "bedre, stærkere og hurtigere". Nye landvindinger inden for mikro-elektronik er ved at revolutionere videnskabens muligheder for at integrere mekaniske udvidelser i menneskelegemet, således at der ultimativt banes vej for en fusion af siliconebaserede robotter og kulstofbaseret liv.

Blandt gennembrudene er en robotarm, der kan spille klaver, et bionisk øje med indbygget videokamera og mikrochip og et forstærket 'ydre skelet', der giver dets bærer overmenneskelig styrke.

American Association of Anatomists kalder projektet Six Billion Dollar Man (efter 1970'er-tvserien Six Million Dollar Man, hvor videnskabsfolk ombygger en hårdt såret og lemlæstet testpilot til et 'bionisk menneske'). Flere detaljer om deres forskning kan ventes i de kommende dage på konferencen Experimental Biology 2006, der åbnede mandag i San Francisco.

Natsyn - en mulighed

"Bionik - ordet er en sammentrækning af 'biologi' og 'elektronik' - går ud på at udskifte eller forstærke anatomiske strukturer eller fysiologiske processer med elektroniske eller mekaniske komponenter," forklarer en talskvinde for USA's eksperimentalbiologiske forskersamfund. "I modsætning til proteser, så efterligner det bioniske implantat den oprindelige kropsfunktion eller kropsdel, og kan sågar overgå denne i kapacitet og styrke," siger hun.

Professor William Craelius fra Rutgers University i New Jersey fortæller, at han har konstrueret en bionisk arm med hånd og fem fingre, der kan kontrolleres af impulser fra hjernen til nervesystemet via en computer indbygget i den kunstige arm.

"På mit forskningslaboratorium har vi udviklet et nyt kommunikationsværktøj, som gør det muligt for fremtidige brugere af bioniske arme at opnå betydelig kontrol over en skala af hånd- og armbevægelser og dermed genskabe en vis førlighed," siger dr. Craelius.

Den bioniske arm er lavet af silikone og fastgøres ved albuen på personer med amputeret underarm. Efter en indkøringsperiode opnås kontrol over den bioniske arm ved blot at tænke på at udføre fingerbevægelser.

"Amputerede kan med minimal træning blive fingerfærdige nok til at betjene et tastatur," siger han.

Daniel Palanker fra Stanford University i Californien har designet et bionisk øje med en mikroskopisk lyssensitiv chip, der implanteres direkte på nethinden, hvor den opfanger billeder. Chippen modtager signaler fra et videokamera, der er fastgjort på et sæt briller, som også kan opfange infrarødt lys. Derved bliver natsyn en reel mulighed. Dr. Palanker siger, at endemålet er at fremstille et bionisk øje, der giver blinde mulighed for at skelne ansigter og læse bogstaver i magnaprint-størrelse.

Homayoon Kazerooni fra University of California i Berkeley har designet to kraftige robotben, som et menneske vil kunne iføre sig for at bære en tung last over lange afstande. Bæreren eller 'piloten' drager så fordel af den ekstra mekaniske kraft, som 'exoskelet'-benene hidfører. "Vi arbejder hen imod at udvikle et komplet exoskelet (udvendigt skelet, red.), som kombinerer det menneskelige kontrolsystem med robotmuskelkraft," siger dr. Kazerooni.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her