Læsetid: 5 min.

Birthes protest

På frihedens side kaldte Birthe Rønn Hornbech selv sin bog. Gyldendal ændrede titlen til Tale er guld. På skrift langer Venstres retsordfører ud efter dobbelmoral og populisme i dansk politik i sin fjerde debatbog
10. april 2006

- Birthe Rønn Hornbech, hvorfor er det nødvendigt at skrive en bog om frihedsrettigheder?

"Jeg havde forskellige andre emner, der gik i samme retning, uden at frihed var den blå tråd. Myndiggørelse af borgerne og sådan nogle ting. Det tyggede jeg lidt på, mens jeg skrev om Jørgen Leth i juleferien, og så kom Muhammedsagen. Med den et åbenlyst behov for at sætte frihedsrettigheder i sammenhæng. Man kan ikke rangordne frihedsrettigheder."

-Har man rangordnet frihedsrettigheder?

"Man kan ikke bare plædere for den helt ultimative ytringsfrihe og så i øvrigt være ligeglad med andres frihedsrettigheder. Det er den konfrontation, der altid kommer. Når man ultimativt driver den ene frihedsrettighed ud i sit yderste, vil den ofte kollidere med en anden borgers rettigheder og personlige frihed. Der er et behov for at udstille dobbeltmoralen og modsigelserne. Vi folkevalgte er jo vejledere for borgerne, derfor er det nødvendigt, at nogen går ud og siger det, jeg siger."

Plat og populisme

-Hvad truer frihedsrettighederne?

"Jeg ønsker selvfølgelig, at man skal tage frihedsrettighederne meget alvorligt, det har noget med mit liberale grundsyn at gøre. Det er helt sikkert, at politikerne skal sørge for borgernes sikkerhed, men uden at krænke borgernes frihedsrettigheder. Det er et ældgammelt dilemma med risiko for, at det kammer over, sådan at man rammer alt for mange lovlydige borgere med sikkerhedsforanstaltninger og overvågning. Og så gør det ikke indtryk på mig, at der sidder nogle borgere og siger, at det ikke gør noget, for jeg har god samvittighed. For mig drejer det sig om, hvor meget magt staten skal have over frihedsrettigheder.

- Du skriver i afsnittet om terrorpakken, at "den kortsigtede politiske populisme presser friheden." Er terrorpakken populisme?

"Hvis man huhej-hovsa fremsætter et lovforslag, uden at have set på, hvordan den eksisterende lov virker, og uden at have diskuteret det i Folketinget, så kan man godt få en mistanke om populisme. Jeg vil ikke afvise, at angreb som det i London påvirker folkestemningen, men lovforslaget burde have været gennemgået i Retsplejerådet, som kunne dokumentere, om forslaget virker. Der er for få oplysninger i det lovforslag, og der er for meget, der kommer dryppende efterfølgende."

- Hvad mener du med at "man må tage afstand fra de politikere, der driver plat på sagen", som du skriver?

"Når jeg skriver det på den måde, er det ikke, fordi jeg har nogle bestemte personer i kikkerten. Men det er selvfølgeligt hele måden at lovgive på. Når jeg siger populisme og plat, så er det for at advare imod, at det er meget let at lade sig drive af det. Politikere er udsat for et vældigt pres. Det er klart, at man lader sig præge af 'sikkerhed', men det står i fare for at blive populisme. Hele medieverdenen er huhej vilde dyr, og det gavner ikke eftertænksomheden."

- Hvad kan din bog gøre ved det?

"Jeg mener, at denne bog handler om den enkelte borgers forhold til staten. Det står og falder resten af vores samfund med. At vi har myndiggjorte borgere, der tilkendegiver over for politikerne, at statens magt har en grænse. For mig er kendemærket ved demokratiet, at frihedsrettighederne er til stede, og at magthaverne kigges efter i kortene. For det ligger jo i menneskets natur, at det ikke har godt af magt. Man bliver grebet af magtfuldkommenhed."

Hovsa-lovgivning

- Er din bog et opgør med magtfuldkommenhed?

"Hvis der ikke hele tiden er en debat med forskellige opfattelser, så kunne vi lige så godt have et enevælde eller et fåmandsvælde. Se høringssvarene til terrorpakken. De hørte og borgerne bør ikke finde sig i det. Det er jo for sent, når der ikke længere er frihedsrettigheder til at protestere."

- Men du skriver, at frihedsrettigheder er fundamentet for demokrati. Vil det sige, at demokratiet kan afmontere sig selv?

"Jeg håber ikke det kommer så vidt. Frihedsrettigheder og folkestyre hænger nøje sammen. Temaet i alle mine bøger er folkestyret. Folkestyret betyder, at de folkevalgte skal være et godt eksempel og ikke bare fare fra den ene meningsmåling til den anden. Vi siger selvfølgeligt, at vi ikke ser på de meningsmålinger, men det gør vi jo alligevel. Resultatet kan så blive hovsa-fragmenteret lovgivning. Og det er her frihedsrettigheder kan gå tabt. Borgernes frihedsrettigheder angår forholdet mellem stat og borger, og dermed er det Venstres liberale kerneværdier."

- Hvordan kan det være at et mindretal i Venstres folketingsgruppe er imod terrorpakken?

"Det må du spørge de andre om. Det kan jo virke mærkeligt i et liberalt parti."

- Tror du din bog vil gøre en forskel i Venstres folketingsgruppe?

"Næh, men jeg tror, den vil gøre en forskel i Venstres bagland. Det er bare sådan en fornemmelse. For mig er det afgørende at holde debatten i live. Det er ikke afgørende, om der er flertal, for det jeg siger. Sådan fungerer demokratiet."

- Hvad kunne få dig til at acceptere terrorpakken?

"Der er ikke nogle af de bestemmelser i den fremlagte terrorpakke, jeg er særligt begejstret for. Jeg er ked af hele den retning det går med indhentning af oplysninger om borgerne og med stadig mindre retsikkerhed ved indhentning af oplysningerne. Og så havde jeg gerne set, at den var blevet behandlet i retsplejeudvalget, og så er jeg bekymret for, hvad der kommer til næste efterår og næste efterår."

Frihed vs forbud

- Handler frihedsrttigheder altid om lovgivning?

"Der er en juridisk diskussion og en moralsk diskussion. Grundlæggende love bør jo være i overenstemmelse med befolkningens adfærd. Der er en større tendens til, at vi lovgiver for at regulere folks adfærd. Tag nu forslaget om rygeforbud, som jeg nok ender med at stemme for. Hvad er frihed? Den ultimative frihed for rygere er, at de kan ryge hvor som helst. Den ultimative frihed den anden vej er, at ingen må ryge. Spørgsmålet er, om det her overhovedet er noget, vi skal lovgive omkring. Kan det ikke bare ordnes i almindelig omgangstone. Hvis lovgivningen dikterer moral, så er jeg bange for, at folk mister respekten for loven."

- Det var en præst, som opfordrede dig til at skrive bogen. Er din spindoktor en præst?

"Det er ingen hemmelighed, at jeg godt kan lide at omgåes teologer, men jeg har ingen spindoktor. Så skulle han fortælle mig, hvad jeg skulle mene, eller hvad? Den går ikke."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her