Læsetid: 4 min.

Biskop støtter imamuddannelse

Staten bør finansiere en imamuddannelse, siger Roskildes biskop, Jan Lindhardt, og efterlyser politisk mod. Institutbestyrer på Carsten Niebuhr Instituttet Ingolf Thuesen er skeptisk over for en uddannelse i universitetsregi
2. august 2005

Imamer ved for lidt om Danmark, og derfor er det vores opgave at uddanne dem. Ikke blot med kurser i danske forhold, men med en statsfinansieret og SU-berettiget universitetsuddannelse, mener biskop i Roskilde, Jan Lindhardt. "Jeg mener bestemt, der skal laves en imamuddannelse i statsligt regi. Imamer bør gøres mere bekendt med danske vilkår. Man skal ikke tro, at de bliver venlige af det; at folk bliver venner, fordi de lærer hinanden at kende, har jeg sjældent hørt om. Men det vil da altid være en fordel, at de ved mere," siger Jan Lindhardt.

Forkert at forkynde

Ifølge institutbestyrer Ingolf Thuesen fra Carsten Niebuhr Instituttet på Københavns Universitet, der har foreslået, at imamer fra Mellemøsten sendes på et etårigt kursus i dansk kultur og samfundsforståelse, er situationen ikke så ligetil. Han går ikke ind for en decideret universitetsuddannelse og kalder det "lidt naivt" at tro, at man uden videre kan lave en uddannelse i universitetsregi: "Universiteter er ikke den rigtige kulisse for troen som noget, man skal lære og forkynde. Vi arbejder jo med religionen på en helt anden måde og har slet ikke kompetencer som i Cairo, hvor de har forkyndt islam i 1000 år. Vi skal passe på med ikke at lave noget, der går hen og bliver meningsløst."Ifølge Jan Lindhardt behøver man dog blot at vende blikket mod teologiuddannelsen for at se, at det kan fungere: "Der forkynder man jo heller ikke, netop fordi man ikke har kompetencen til det. Derfor står pastoralseminariet for den del af det, og en lignende instans kunne så gøre det samme for muslimer - og det skulle muslimerne selvfølgelig betale for, ligesom kirken i dag betaler for pastoralseminariet," siger Jan Lindhardt. "Men det duer ikke bare at sige, at muslimerne selv må finansiere det hele. Hvis de skal have noget med det danske samfund at gøre, så er det ikke nok, at de laver deres egen uddannelse - det svarer til en friskole. Og det ville blive en meget lukket uddannelse. Det er vigtigt med et statsfakultet, som garanterer bredden og sørger for, at de kommende imamer læser sammen med andre studerende. Der ville det også være en fordel, hvis Carsten Niebuhr Instituttet kommer ind over det."

Højskoler mere oplagte

Ingolf Thuesen vil ikke afvise, at hans institut kan samarbejde med andre instanser om at uddanne imamer, men finder det mere oplagt at gøre det igennem f.eks. højskolerne.
"I princippet kan vi godt levere ingredienser til en imamuddannelse, for eksempel arabisk og kendskab til lokale forhold, men vi kan ikke levere hele uddannelsen, og jeg ser helst, at religion og videnskab bliver skilt ad. Hvilken slags islam skulle vi også uddanne dem i? Der er jo mange forskellige grupperinger af muslimer i Danmark, og de er ikke særlig koordinerede." Jan Lindhardt har dog svært ved at se et problem i et land, hvor man i forvejen uddanner alt fra grundtvigianere til missionsfolk på samme uddannelse - og kalder diversiteten for frugtbar. Men hans kollega i Lolland-Falsters Stift, biskop Holger Jepsen, tror ikke på ideen om, at staten skal uddanne imamer: "Jeg har ikke umiddelbart fantasi til at forestille mig en sådan uddannelse i Danmark. Det er udmærket, at de får et kursus i danske forhold, men imamuddannelsen må blive deres egen sag."

Et politisk spørgsmål

Kirkeminister Bertel Haarder erklærede sig i sidste uge enig i behovet for at uddanne imamer, men uden finansiering fra det offentlige. Også Ingolf Thuesen tror, at det bliver svært at få politisk opbakning til finansieringen af uddannelsen. Men økonomien er slet ikke et problem, mener Jan Lindhardt. "Universitetsuddannelser er jo generelt de billigste, vi overhovedet har. Det her er ikke et økonomisk, men et politisk spørgsmål. Og jeg mener, at der skal politisk mod og initiativ til. Det virker jo nyt og ligger så fjernt fra os, men jo mere opmærksomhed, der kommer omkring det, desto mere naturligt bliver det. Det hele behøver ikke nødvendigvis komme på en gang, men det er klart, at man fra statens side bør gøre noget for at få det til at gro." Ifølge Ingolf Thuesen er et etårigt kursus for imamer et godt sted at starte, og han har svært ved at se alternativet: "Måske kommer der en rigtig uddannelse om 10 år, men som det ser ud nu, hvor langt de fleste kommer fra udlandet, og der ikke rigtig er optræk til, at man har lyst til at uddanne dem selv, så haster det med at gøre et eller andet. Staten bør formulere en klar holdning og ikke bare afvente udviklingen i et samfund, der bliver mere og mere polariseret." Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra integrationsminister Rikke Hvilshøj og videnskabsminister Helge Sander.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her