Læsetid: 3 min.

Ud i det blå

12. juli 2002

»Man kan tage på ferie herhjemme med børnene, hvis man blot oplyser sit telefonnummer til arbejdsformidlingen.«
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen

INGEN VED hvor mange børn, der i disse sommeruger ikke kommer på ferie, fordi en eller begge forældre er kontanthjælpsmodtagere, men ikke i aktivering. Ifølge Danmarks Statistik var der i 2000 ud af de godt 170.000 ikke-aktiverede modtagere af kontanthjælp knap 70.000, der havde børn under 18 år.
Alligevel er der ikke behov for at ændre reglerne for disse medborgeres feriemuligheder, fortalte Claus Hjort Frederiksen i sidste uge til Ritzau. Reglerne er nemlig gode nok, som de er, mente beskæftigelsesministeren og sammenfattede dem således: Kontanthjælpsmodtagerne skal stå til rådighed for ledige job, og derfor kan de kun i helt specielle tilfælde, f.eks. dødsfald eller hospitalsbehandling, modtage kontanthjælpen uden for landets grænser.
Derimod kan de sagtens holde ferie herhjemme med børnene – blot de lige husker at lægge et telefonnummer...

UDEN NOGEN rigtigt lagde mærke til det, lykkedes det her for ministeren både at blæse og have mel i munden. Reglerne skal ikke laves om, sagde ministeren – samtidig med at han selv ændrede fortolkningen af reglerne. Før ministerens udtalelser var det således fast antaget, at ikke-aktiverede kontanthjælpsmodtagere slet ikke kunne holde ferie – hvis det vel at mærke skulle ske lovligt, således som Københavns Kommunes kontor for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltning fastslog her i avisen. En generel ret til ferie for alle ikke-aktiverede kontanthjælpsmodtagere var der slet ikke tale om – telefonnummer eller ej.
Men det tvetydige i ministerens udtalelser stopper ikke der: For hvad betyder det egentlig, at man skal lægge et telefonnummer hos arbejdsformidlingen? Kan man kræve, at en kontanthjælpsmodtager råder over en mobiltelefon? Eller må ferieturen kun gå til lokaliteter, hvor der faktisk findes en telefon? Og gælder ministerens løfte om ret til ferie kun for forældre?
Man kunne også meget nemt få den tanke, at der dybest set ikke kan være tale om ferie, hvis en kontanthjælpsmodtager, efter behørigt at have lagt sit telefonnummer, drager afsted med børn og oppakning, for så dagen efter at blive kaldt hjem, fordi arbejdsmarkedet viser sig imødekommende.
Og ikke mindst – hvad med den meget store andel af de ikke-aktiverde kontanthjælpsmodtagere, der ikke er tilmeldt arbejdsformidlingen? Hvad skal de gøre, hvis de vil på ferie?

RIGTIGT interessant bliver ministerens udtalelse dog først, når det kommer til spørgsmålet om, hvorfor kontanthjælpsmodtagerne kun må holde deres ferie inden for Danmarks grænser. Reglen betyder, at f.eks. en københavnsk kontanthjælpsmodtager lovligt kan tage på ferie på Skagen eller Læsø, hvorfra det nemt tager en dags tid at vende hjem – men altså ikke på campingferie i Malmø, hvorfra hjemturen i dag takket være broen kan overstås på en halv times tid.
Den dybere hensigt hermed gøres der knap nok forsøg på at skjule: ’Man’ ønsker ikke, at indvandrere og flygtninge ferierer den hjemme i landsbyen i Langtbortistan, mens bistanden regelmæssigt som et urværk bliver eftersendt pr. postanvisning.
Men er en sådan rød-hvid favorisering overhovedet foreneligt med EU’s intentioner om fri bevægelighed for tjenesteydelser?
Set ud fra den førnævnte københavnske kontanthjælpsmodtagers pengepung er det i hvert fald billigere (og hvem ved, måske også bedre?) at købe den tjenesteydelse, som en overnatning på en campingplads jo er, hos Klippet Campingplats i Limhamn end hos campingpladsen Grenen eller Råbjerg Mile Camping. Prisen for et døgns overnatning i det svenske for en familie på fire med telt og cykel er sølle 125 svenske kroner, mens selvsamme familie skal betale 200 danske kroner for en nat under teltdugen på danske campingpladser. En prisforskel, der nok er mærkbar, hvis familieforsørgelsen alene baserer sig på bistandshjælp.
Hvordan det harmonerer med EU-reglerne, har Information i en uges tid forgæves forsøgt at få Claus Hjort Frederiksens forklaring på.

ud

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her