Læsetid: 2 min.

Blair beskyldes for at lyve om Irak-invasion

Den britiske regerings øverste juridiske rådgiver skiftede mening om Irak-krigen - først var dens lovlighed i tvivl, men to dage før krigen forsvandt alle forbehold
29. april 2005

Kun en uge før valget har premierminister Tony Blair måttet bøje sig for det voksende pres og offentliggjort den fulde ordlyd af det fortrolige notat om lovligheden af krigen i Irak, som han fik tilsendt den 7. marts 2003, 12 dage før Irakkrigen.

Dele af det 13 sider lange memorandum fra regeringens øverste juridiske rådgiver, lord Peter Goldsmith, blev lækket til pressen allerede onsdag og viser, at Goldsmith dengang stillede store spørgsmålstegn ved lovligheden af at gå i krig mod Irak uden en ny FN-resolution. Alligevel mente han kun 10 dage senere, at krigen var fuldt ud lovlig. Afsløringen af de skiftende råd har sat Blair under hårdt politisk pres fra sine modstandere, som beskylder ham for at lyve og føre offentligheden bag lyset.

Det lange og detaljerede notat fra den 7. marts gennemgår hele argumentationen omkring FN-resolution 1441 og drøfter, hvorvidt den i sig selv var tilstrækkelig til at "genoplive" tidligere resolutioners mandat til at anvende magt imod Irak.

Konklusionen er et "muligvis", men kun hvis en række betingelser er opfyldt. Navnlig kræves der "faste beviser" på Iraks mangelfulde samarbejde og manglende efterlevelse af resolutionen.

Goldsmiths notat fastslår ikke, at krigen helt sikkert vil være ulovlig uden en ny FN-beslutning. Men den vil kunne betragtes som ulovlig, og det kan ikke udelukkes, at der vil blive rejst sager ved internationale domstole imod Storbritannien på det grundlag, konkluderer han. Det "sikreste" vil derfor være at få vedtaget en ny resolution i Sikkerhedsrådet.

Oppositionen narret

Efter Frankrig havde gjort det klart, at det ville nedlægge veto mod sådan en resolution, havde Goldsmith imidlertid ændret mening. Nu siger han over for både regeringen og parlamentet, at krigen vil være lovlig. Alle de juridiske spørgsmålstegn er væk, og hans kortfattede konklusioner er klare og helt utvetydige: Resolution 1441 "genopliver" de tidligere resolutioners mandat til magt. Og det er åbenlyst, at Irak har forbrudt sig mod resolution 1441 - ergo er en ny beslutning i Sikkerhedsrådet ikke nødvendig.

Krigen begyndte to dage senere. Hverken regeringens egne ministre eller parlamentets medlemmer fik nogensinde lov til at se det første meget detaljerede notat. Lækagen har nu fået Irak-krigen tilbage på dagsordenen i en ellers mat britisk valgkamp. Nu beskyldes Blair af de konservative for at have "narret" parlamentarikerne til at stemme for krigen på et falsk grundlag, mens de liberale demokrater siger, at partiet ikke ville have stemt for krigen, hvis de havde kendt til det tidligere notat.

"Hvad vi endnu mangler at få at vide er, hvilke relevante kendsgerninger som premierministeren derefter overgav til sin juridiske rådgiver- og som førte ham til sine afsluttende, offentliggjorte konklusion? Regeringen bør nu også lægge disse manglende afgørende kendsgerninger frem for offentligheden."

Selv insisterede Tony Blair over for pressen i går på, at Goldsmiths vurdering hele tiden havde været, at det var lovligt at gå i krig.

"Dette dokument er ikke en rygende pistol, men en fugtig fuser," sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her