Læsetid: 4 min.

Blair: Lad de otte blive G13

Store, men fattigere lande skal med i de riges klub G8, foreslår den britiske premierminister Tony Blair, der siger: 'Tiden er inde til multilateralisme med muskler'. Eksperter ser muligheder i udvidelsen af de riges klub
15. juli 2006

Først var de seks bjørne om bordet - G6, så kom Canada ind fra kulden, og de blev syv - G7. Rusland droppede plan-økonomien, og så var de otte - G8. Og nu mener den britiske premierminster, Tony Blair, at der skal være 13 medlemmer - altså G13.

"Tiden er inde til multilateralisme med muskler," siger Blair til den britiske avis The Guardian. Han forslår, at Kina, Indien, Brasilien, Mexico og Sydafrika optages i stormagtsklubben, der i disse dage mødes i Skt. Petersborg til, hvad den amerikanske forsker Steve Sestanovich har kaldt "en fantasilejr for højbordsdiplomati i stearinlysets skær".

Står det til Tony Blair, skal der fremover bestilles flere kuverter. Og de nuværende medlemmer skal forberede sig på at diskutere verdens gang med statsledere, der ikke nødvendigvis deler den vestlige konsensus.

Ifølge den britiske premierminister er det ikke mindst for klimaets skyld, at klubben skal udvides.

"Vi kan på ingen måde tage hånd om klimaforandringerne, medmindre vi laver en aftale, der binder både USA, Kina og Indien," siger han til The Guardian.

Det er ikke kun den globale opvarmning, der skal bekæmpes på tværs af det gamle skel mellem rig og fattig. Tony Blair ser også G8 som et oplagt forum for at fastlægge kursen i kampen mod andre af verdens store problemer, som fattigdom og sikkerhedstrusler.

De fem store u-lande er alle repræsenteret ved topmødet i Skt. Petersborg på uformel vis, men Blair opfordrer de nuværende medlemmer til at gøre det mere formelt og bl.a. bruge lejligheden til at diskutere konflikten med Iran, som han kalder en test for det nye samarbejde med de fem store udviklingslande.

G8 - en kolos på lerfødder

Morten Ougaard, professor i international politik ved Copenhagen Business School (CBS), mener, at tanken er interessant.

" I de seneste år har vi set en grundlæggende magtforskydning i verden. De store u-lande får stadig større betydning - også for stabiliteten i den internationale økonomi. Det nytter ikke at sidde dem overhørig i det organ, der har størst indflydelse på den globale økonomi," siger Morten Ougaard.

Christian Friis Bach, ekspert i frihandel, er enig i, at organisationen har brug for en alvorlig ansigtsløftning, hvis den skal bevare en hovedrolle på den nye verdensscene.

"Det er jo en sær kolos på lerfødder, der er ude af trit med den fundamentalt nye verdenssituation. Før var det sådan, at når G8 satte kursen, så gik alle den vej. Det er ikke nødvendigvis længere givet, at f.eks. Kina vil følge trop, hvis landet ingen indflydelse har," siger Friis Back.

Peter Viggo Jacobsen, Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), mener endog, at det kan blive de store ulande, der sikrer klubben en plads i verden fremover.

Kina og Indien er fremtiden. Hvis de mener, at G8 er et attraktivt forum og har derfor en interesse i at møve sig ind, må man sige, at det er en klub, der også vil have en fremtid," siger han.

Hvem er G'erne?

Medlemslisten har været genstand for kritik af klubben, siden den så dagens lys i 1975. Under overskriften "Hvis G8 ikke eksisterede, var der så nogen, der ville opfinde den i dag?" foreslår ugemagasinet Newsweek i denne uge, at man rydder godt op i de eksistenede medlemmer ved at bede Italien og Canada om at finde en anden legeplads og gøre plads til nye økonomier. Som den tidligere amerikanske G8-embedsmand, Richard Haass, for nyligt skrev i avisen the Financial Times.

"G8 er en anakronisme. Ingen ville i dag foreslå et årligt møde, der inkluderede Canada - med befolkningstal på 31 millioner og BNP 870 milliarder (dollar). Italien - 58 millioner og BNP 1.200 milliarder. Men ikke Kina - befolkningstal 1,3 milliard og BNP 1.650 milliarder og Indien - med 1,1 milliard og 650 milliarder (dollar)."

Ønskes: bredt lederskab

Morten Ougaard mener, at vi idag har et ledelsesmæssigt tomrum i det internationale system.

"Vi er udfordret af en lang række globale problemer, der ikke kan løses individuelt. FN gør mange gode ting, men der er en træghed i systemet, fordi mange små lande med individuelle hensyn bremser de store tiltag. Et G8 udvidet med lande som Indien, Kina og Brasilien, kunne være en diplomatisk arena, hvor de store linjer kunne lægges og der kunne indgåes handler," siger Ougaard. Han tolker Tony Blairs udmelding som netop en af den type studehandler, der kan give pote.

"Hvis vi kan få lande som Indien og Kina til at tage hensyn til klimaet til gengæld for, at de får en plads ved bordet, er det jo et eksempel på en effektiv og fremadrettet måde at skabe resultater. "

Penge er magt

Morten Ougaard mener dog stadig, at G8 vil have et legitimitetsproblem, fordi det er en selvudnævnt klub, der sætter penge lig med magt. Han mener, at en udvidelse vil være et skidt i den rigtige retning.

"Vi ville få et lidt bredere og lidt mere repræsentativt forum, der ville være nemmere at acceptere. Også for de lande, der ikke sidder med," konkluderer Ougaard.

Men snakken om at lukke Kina ind i klubben vil også rive op i en anden gammel debat, nemlig spørgsmålet om demokrati og menneskerettigheder. Som Mark Medish skriver i The Globalist: "Hvis vi en dag lukker Kina ind i G8, vil Rusland i sammenligning fremstå som en ren demokratisk mønsterelev."

Den anerkendte historiker og politiske kommentator, Timothy Garton Ash, er ikke i tvivl om kriterierne for fremtidige medlemmer af stormagternes kaffeklub.

"I en ideel verden ville medlemmerne af G8 - eller lad os kalde det GX - være de demokratier, der har de største økonomier. Det ville betyde, at vi smed Rusland ud og lukkede Indien ind i varmen. Jeg kan lide ideen: Størrelse betyder noget, men det gør frihed også," konkluderer Ash i The Guardian.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu