Læsetid: 3 min.

Blair opfordrer til tænkepause

Den britiske udenrigsminister Jack Straw vil udskyde den britiske folkeafstemning om EU-forfatningen i dag. Samtidig skærpes fronterne mellem Storbritannien og den tysk-franske alliance både om fremtidens EU og om det kommende nye unionsbudget
6. juni 2005

Storbritannien kommer ikke til at stemme om EU's nye forfatning til næste år som planlagt. Det vil udenrigsminister Jack Straw meddele det britiske Underhus i dag. Det bekræfter anonyme embedskilder i det britiske udenrigsministerium over for Information, men man kunne såmænd også læse budskabet via stedfortræder i ugeavisen The Observer i går.

Her skrev den ultra-loyale Blair-støtte og fortrolige ven til den britiske premierminister Peter Mandelson - tidligere minister og nuværende transportkommissær i EU - at der ikke bliver nogen forfatningsafstemning i Storbritannien, fordi kriteriet for at afholde en sådan er et klart signal fra både Frankrig og Holland om, at de vil kunne ratificere forfatningen senere - et signal som er umuligt at sende oven på de to klare nej-resultater i de to lande. Mandelsons indlæg viser endvidere, at Downing Street nu vil koncentrere sig om, hvilke operationelle dele af forfatningen, der vil kunne gennemføres af stats- og regeringscheferne selv, f.eks. en reform af EU's institutioner.

Den tankegang har Blair støtte til fra det EU-glade oppositionsparti, de liberale demokrater, mens det konservative EU-kritiske parti er stærkt imod. Det samme er den britiske nej-side, som i dag starter en stor kampagne, hvis budskab netop vil bestå af advarsler mod forsøg på at "snige dele af forfatningen igennem".

Appelsin i Blairs turban

Det er briterne, som overtager EU-formandskabet den 1. juli, og den britiske presse har i den forgangne uge bugnet med EU-analyser, alle med det samme budskab: at - især - det franske nej mirakuløst har reddet Blair fra den sikre ydmygelse ved en britisk EU-afstemning, som han også ville tabe, samtidig med at premierministeren endda kan skyde skylden for aflysningen - som sandsynligvis diplomatisk vil blive kaldt en udskydelse - på sin ærkefjende i EU, Chirac.

Ikke ringe for Blair, som samtidig kan benytte den folkelige EU-skepsis til at advokere for nødvendigheden af en tænkepause, hvor EU kan koncentrere sig om det, EU ifølge London bør fokusere på: skabelsen af job og vækstmuligheder. Dette skal ikke ske gennem fælles-europæiske tiltag rettet mod social beskyttelse, men gennem liberaliseringer og angreb på handelshindringer - noget Blair regner med støtte til fra sine nye markedsorienterede venner i de øst-og centraleuropæiske lande. Men det er ikke lige den oplagte kriserednings-opskrift for Jacques Chirac eller den ligeledes politisk svækkede tyske kansler Gerhard Schröder.

Krøblingen og den blinde

De to har imidlertid ingen planer om at bøje sig for det britiske pres. Efter en middag lørdag aften i Berlin kom de ud med et fælles budskab om, at resten af EU nu må fortsætte ratificeringen af EU-forfatningen, og at der kommer til at hvile et "stort ansvar" på det kommende britiske formandskab for at finde en løsning, som ikke "svigter traktaten." Samtidig understregede kanslerens talsmand, at briterne må give efter i de kommende komplicerede budgetforhandlinger i EU, hvor et stort slagsmål ventes at blive den særlige britiske rabat på landets EU-indbetalinger.

Men talrige kommentatorer pegede i den europæiske presse i går på, at det er svært at se den politiske styrke i den fransk-tyske akse med den aktuelle politiske situation i de to lande. Et medlem af Chiracs eget parti, UMP, kaldte direkte i sidste uge i dagbladet Le Figaro det fransk-tyske partnerskab et, hvor "krøblingen støtter den blinde."

Nej-siger fyret

Chiracs udnævnelse af ny premierminister, Dominique de Villepin, høstede heller ikke anerkendelse i den franske presse i sidste uge. Den aristokratiske og ikke folkevalgte de Villepin er ikke just svaret på "en folkelig bekymring" som centrum-venstre avisen Liberation spidst bemærkede.

Eneste trøst for Chirac var måske, at hovedoppositionen, Socialistpartiet, slås lige så meget med følgerne af nejet som han selv gør.

I går besluttede partiet på et følelsesladet møde i sit nationale råd at fyre næstformanden i partiet, Laurent Fabius, for at have anført nej-kampagnen imod partiets ja-linje. En oprydningskongres venter til november.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her