Læsetid: 2 min.

Blair opfordres til at gå af efter korruptionssag

Pressen opfordrer Tony Blair til at gå af efter afsløringer af hemmelige millionlån til hans parti. Ministerkolleger kendte intet til millionlån til Labours valgkamp. Men nye regler for partistøtte er måske på vej
21. marts 2006

LONDON - Tony Blair er kommet i vanskeligheder efter, at han indstillede forretningsmænd til adelstitler tilgengæld for lån til Labours valgkamp. Sagen kom frem torsdag, da partiets kasserer Jack Dromey på Channel Four News beklagede, at han ikke var informeret om et lån på flere millioner til Labours valgkamp.

"Og jeg er blevet holdt uden for i denne sag. Jeg kendte ikke noget til, at vi modtog et lån på 14 mio. pund (155 mio kr.)," sagde Dromey

Tony Blair erkendte på sin månedlige pressekonference i torsdags, at han kendte til sagen.

"Som leder af Labour tager jeg det fulde ansvar for sagen. Selvfølgeligt kendte jeg til det beløb," sagde Blair.

Udover Blair var kun Labours generalsekretær Matt Carter - og spindoktoren Ruth Turner bekendte med sagen. Ingen ministre var informerede om sagen.

Historien er pinlig for Labour, der førte valgkamp på at udrydde korruption i britisk politik.

I midten af 1990'erne - før Labour kom til magten - var en række konservative politikere blevet afsløret - og dømt - for at have stillet spørgsmål i parlamentet mod betaling fra rige forretningsfolk. Hele dette fænomen blev betegnet som 'sleaze' (smuds). Under valgkampen i 1997 gjorde Blair det til en personlig mærkesag at udrydde korruption.

Helt i tråd med deres valgkamp indførte Labour nye regler og love, der skulle begrænse korruption og føre til større åbenhed i finansieringen af de politiske partier.

Labours lommesmerter

Man oprettede en valgkommission og indførte en lov, der giver partierne pligt til at offentliggøre, hvor mange penge de modtager i støtte. Desuden oprettede man en kommission, der skulle vurdere indstillinger til adelstitler. Men hvad, man ikke indførte, var regler om lån. På grund af Labours højredrejning har partiet modtaget stadig færre midler fra fagforeningerne - det har givet partiet lommesmerter.

For at finansiere valgkampen i 2005 besluttede Blair og partiets inderkreds - i hemmelighed - at optage private lån, blandt andre fra forretningsmanden Chai Pattel.

Labour modtog i alt cirka 160 mio. kroner. (Hele partiets valgkamp koster 180 mio.).

Efter valget blev Pattel indstillet til en plads i det britiske Overhus, men hans udnævnelse blev blokeret af valgkommissionen. Det blev kritiseret af Pattel, der offentligt har erklæret, at han føler sig dårligt behandlet.

Selv om Labour på mange måder har gjort op med den korruption, der kendetegnede de konservative, har Blair nu brudt ånden og muligvis også bogstavet af de regler, han selv indførte.

I weekenden nedsatte Blair en kommission med justitsministeriets tidligere chef som formand. Udvalget skal forsøge at kortlægge alternative muligheder for finansieringen af de politiske partier.

De konservative har som modspil foreslået, at der sættes et loft over, hvor meget de politiske partier må modtage i privat støtte. Labour har hidtil afvist dette.

Sagen har ført til, at flere fremtrædende støtter har opfordret Blair til at trække sig tilbage. The Economist opfordrede i sit seneste nummer Blair til at gå af. Ifølge en meningsmåling foretaget af avisen The Daily Telegraph mener et flertal, at Tony Blairs regering nu er mere korrupt end den forudgående konservative.

Men selv om sagen er pinlig, har den ikke påvirket vælgerne. Et flertal foretrækker stadig Labour frem for de konservative. Oppositionen har tabt tre procent i forhold til en meningsmåling i sidste måned. Var der valg nu, ville Labour vinde 37 pct. imod de konservatives 34 pct.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her