Læsetid: 3 min.

Blair vil overtale Bush

Det er på tide, Bush giver noget igen til Blair for hans loyale støtte i Irakkrigen og resten af verdenspolitikken, mener Blairs støtter
7. juni 2005

"Afrika er værd at slås for, det er Europa ikke i sin nuværende form."

Sådan sagde den britiske premierminister, Tony Blair, ifølge avisen Daily Express, i går til en af sine nærmeste medarbejdere.

Blair er på besøg i Washington i disse dage. Forud for topmødet i G8 (de syv økonomiske sværvægtere og Rusland) forsøger Blair at overtale præsident Bush til at støtte sine store planer for Afrika og for bekæmpelsen af den globale klimaforandring. Samt for sit eget eftermæle.

Bush og hans talsmænd har på forhånd gjort klart, at de ikke støtter Blairs planer. Han får brug for store overtalelsesevner.

I Afrika-sagen taler Blair med sin moralske overbevisnings vægt, skriver ugebladet Weekly Standard. Han mener simpelthen, at den rige verden har pligt til at gøre, hvad den kan, for at bekæmpe Afrikas fattigdom. Den britiske regering - og især finansminister Gordon Brown - taler varmt for tre ting: En fordobling af bistanden, en eftergivelse af gæld til de mest forgældede afrikanske lande og en køreplan for fjernelse af de handelshindringer, der i særlig grad er til hinder for økonomisk vækst i Afrika.

Det første har Bush afvist. Hans løfter i Monterrey og den efterfølgende forøgelse af amerikanske hjælpeprogrammer må være nok, siger han.

"Forslaget er i strid med vores økonomiske politik og budgetforslag," sagde Bush i sidste uge, efter et møde med Sydafrikas præsident Mbeki.

Bush-regeringen afviser også forslagene om at forøge nutidens bistand ved at belåne tilsagn om fremtidig bistand - og et forslag om at sælge ud af Den Internationale Valutafonds guldreserver for at finansiere en aftale, der gør gælden rentefri i fem-10 år for de mest forgældede lande i Afrika.

USA har vetoret på det punkt. Avisen New York Times argumenterer i en ledende artikel for at Bush bør styrke sit eftermæle ved at gå ind for idéen og presse det republikanske flertal i Kongressen til at vedtage den før G8-topmødet i juli i Edinburgh.

Japans regeringsleder, Junichiro Koizumi, lovede forleden, at hans land vil fordoble bistandshjælpen til Afrika i de kommende tre år. Ifølge avisen The Times er Blairs rådgivere optimistiske forud for møderne i Washington, på trods af afvisningerne udadtil.

Kina kommer med

På klimaområdet håber Blair at skabe et nyt gennembrud. Ingen, heller ikke han selv, tror på, at Bush og det amerikanske Senat kan overtales til at godkende Kyoto-aftalen. I stedet satser Blair på tre andre ting:

- Enighed om selve det videnskabelige grundlag for bekymringen over den globale opvarmning.

- En international aftale om at samarbejde om teknologisk udvikling, der kan afværge den.

- En tilnærmelse mellem de gamle industrilande i G8 (hvoraf kun USA står udenfor Kyoto) og de nye industrielle stormagter, Kina, Indien og Brasilien.

Det forlyder ifølge The Times, at Kinas præsident Hu Jintao personligt vil møde op i Edinburgh for at drøfte en eller anden form for forpligtelse til at bekæmpe drivhuseffekten.

"Et gennembrud er kun muligt, hvis USA, Kina og Indien sætter sig og taler om sagen i samme rum," siger en kilde i Blair-regeringen til The Times.

De nye industrilande er ikke forpligtede af Kyoto-aftalen - og det har været et af USA's vigtigste argumenter for at afvise den.

Dumt at lade være

Blairs synspunkt er, at når USA har store virksomheder, der aktivt går ind for nedskæring af drivhusudslippet og desuden bruger masser af midler på at udvikle teknologier, der udnytter kul med mindre udslip af CO2 og andre klimavenlige teknologier, ville det være politisk dumt af Bush, hvis han ikke griber en chance for at forbedre sit miljøimage og samtidig eksportere renere teknologi til Kina og Indien, som skal bygge hundredevis af kraftværker i de nærmeste år.

Desuden vil Blair fortælle Bush, at de antiamerikanske strømninger i Europa kun kan dæmpes, hvis han gør noget for at forbedre USA's image, både på bistands- og miljøområdet.

På initiativ af den britiske regering mødtes fremtrædende klimaforskere i februar for at samle den tilgængelige viden om faregrænserne for forandring af klimaet. Deres resultater var foruroligende: Klimaets følsomhed over for drivhusgasser er større end hidtil antaget.

På tilsvarende vis er 80 afrikanske parlamentarikere i disse dage inviteret til et møde i det skotske parlament om aids, sundhed og kvinders myndiggørelse - med henblik på at lægge vægt bag en handlingsplan fra G8-topmødet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu